La picior, arm'! Germania îl lasă pe Putin cu ochii în soare, suspendând autorizarea Nord Stream 2!


La picior, arm'! Germania îl lasă pe Putin cu ochii în soare, suspendând autorizarea Nord Stream 2!

Autoritatea de reglementare a energiei din Germania a suspendat marți procesul de autorizare pentru gazoductul rusesc Nord Stream 2, în cel mai recent eșec pentru proiectul controversat.

Considerată o adevărată armă geopolitică a Rusiei, conducta, care a fost finalizată la începutul acestui an, după luni de întârzieri și eșecuri pe fondul sancțiunilor americane menite să o împiedice, are nevoie de aprobarea autorităților germane pentru energie înainte de a putea fi pusă în funcțiune.

Autoritatea de reglementare germană a declarat că nu poate continua procedura de autorizare deoarece Nord Stream 2 AG, compania controlată de Gazprom care deține conducta, este înregistrată în Elveția, nu în Germania.

„În urma unei examinări amănunțite a documentației, Agenția Federală a Rețelelor de gaz, electricitate, telecomunicații, poștă și trafic feroviar (Bundesnetzagentur) a concluzionat că ar fi posibilă certificarea unui operator al conductei Nord Stream 2 doar dacă operatorul respectiv ar fi organizat într-o formă corespunzătoare, conform legislației germane”, a anunțat marți autoritatea de reglementare.

La aflarea știrii, prețul acțiunilor Gazprom a scăzut cu 2%, în contextul în care Europa se confruntă cu o criză a aprovizionării cu gaze, Rusia fiind acuzată că a tergiversat livrările în încercarea de a forța aprobarea pentru Nord Stream 2.

Operatorul Nord Stream 2 AG a fost de acord să înființeze o filială germană care să gestioneze partea conductei care traversează teritoriul german, procedura de certificare urmând a rămâne suspendată până când principalele active și resursele umane vor fi transferate filialei.

Odată ce acest proces este finalizat, procedura de autorizare se va relua. Conform legislației germane, autoritatea de reglementare are patru luni pentru a revizui documentația și a lua o decizie cu privire la aprobarea conductei.

Stoparea procedurii de autorizare este cel mai recent eșec pentru Nord Stream 2, care a fost afectată de întârzieri în ultimii ani, pe fondul escaladării tensiunilor dintre Rusia și Occident.

Conducta a fost aspru criticată de multe țări europene, inclusiv de aliatul cheie al Germaniei, Franța, precum și de Polonia și țările baltice, care o văd, după cum spuneam, ca pe o armă geopolitică a Rusiei. Ostilitatea Washingtonului față de proiect a creat o adevărată ruptură între SUA și Germania, sub administrația Donald Trump.

Noul președinte american Joe Biden a încheiat un acord la începutul acestui an cu Germania pentru a renunța la opoziția față de proiect, Germania angajându-se să sprijine Ucraina, care ar putea pierde până la 2 miliarde de dolari pe an din taxe de tranzit profitabile.

Noua conductă, care leagă Rusia de Germania sub Marea Baltică, trece pe lângă conducta de gaz Nord Stream deja existentă, împreună, cele două conducte putând reprezenta 60% din exporturile de gaze ale Rusiei către Europa.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.