USL caută premier. Vasile Dîncu: "Dacă PNL vine cu o altă soluție decât Florin Cîțu, atunci negociem"


USL caută premier. Vasile Dîncu: "Dacă PNL vine cu o altă soluție decât Florin Cîțu, atunci negociem"

Președintele Consiliului Național al PSD, Vasile Dîncu, a declarat luni, în emisiunea jurnalistei Alina Manolache de la Profit News, că PNL și PSD au convenit asupra guvernării prin rotație, însă în ambele formațiuni politice există o temere, că această coaliție nu va dura 3 ani de zile, iar astfel unul dintre partide nu va mai da premierul deloc sau nu-l va mai da pe o perioadă similară cu eventualii parteneri de guvernare. Pe de altă parte, Vasile Dîncu a precizat că nu e exclus ca președintele Klaus Iohannis să respingă varianta unei guvernări prin rotație. 

Dîncu: Nu am găsit încă o înțelegere legată de cine să fie premier, respectiv primul premier într-o eventuală rotație. Atunci, sigur că va trebui să mergem la mediere cu președintele (Klaus Iohannis - n.red.). Noi considerăm pe baza aritmeticii parlamentare că trebuie să avem noi premierul în prima rotație. Există desigur și o soluție de compromis, să avem un premier independent. N-am votat-o nici noi nici liberalii, motiv pentru care nu poate fi decât o soluție ipotetică. Oricum, decisivă e o întâlnire cu președintele României. (...) Rotativa e o înțelegere sigură între noi. Nu cred că a fost întrebat președintele despre asta. S-ar putea ca președintele să spună că nu e în regulă ca la jumătatea unui mandat să schimbi premierul, căci s-ar putea să nu aibă o continuitate o asemenea guvernare, întrucât s-ar schimba și miniștri. Există acest posibil risc. Pe de altă parte, dacă ne uităm la durabilitatea coalițiilor în România, există și în această situație o temere că s-ar putea să nu meargă 3 ani de zile această coaliție, iar atunci primii ar fi avantajați. Se discută în partide despre această chestiune. 7 ani e proiectul maximal, dar această coaliție o vom face pe 3 ani. Oricum, și în acești 3 ani vom avea probabil câteva etape. Prima e o etapă a urgențelor care sunt legate de pandemie, de prețurile la energie, de inflație și alte chestiuni. Apoi, s-ar putea să mergem într-o etapă nouă, a integrării celor 3 partide într-o alianță. Nu știm dacă va fi o alianță electorală în 2024, nu se scrie nimic în protocol despre acest lucru de pe acum, asta pentru că vrem să vedem cum putem să ne adaptăm și electoratele unul altuia, pentru că a existat o lungă perioadă de conflict între electoratul de stânga și cel de dreapta, iar liberalii au mers continuu pe un program aproape exclusiv anti-PSD, mai puțin constructiv și pozitiv. Liberalii resimt acum efectele acestui lucru. În momentul în care ai căutat mereu ceva mai puțin constructiv, resimți efectele acestui lucru. Dacă ai căutat mereu polarizare, mereu să diabolizezi pe celălalt ca să pari într-o lumină mai bună, atunci această metodă are anumite efecte perverse cum îi spunem noi în sociologie. E o plată pe care trebuie să o plătești la un moment dat când vrei să faci coaliții.  

De asemenea, Vasile Dîncu a precizat că sunt șanse mici spre deloc ca PSD să accepte varianta Florin Cîțu ca propunere de premier. În cazul în care Nicolae Ciucă va fi propunerea PNL de premier, președintele Consiliului Național al PSD a precizat că formațiunea sa politică va fi dispusă să negocieze.

Dîncu: Există o dificultate să explici electoratului că ai dat jos un premier pentru inconsistența activității guvernamentale, pentru gestiune proastă a crizei, iar acum să spui că îl pui înapoi în funcție. Pe de altă parte, nu l-am văzut pe Florin Cîțu să fie cum zice presa, că blochează negocierile, că ar vrea neapărat să fie el premier. A fost destul de constructiv, am avut negocierile pe programul de guvernare și a acceptat pachetele noastre sociale. Desigur, și noi am acceptat ideile legate de echilibrul financiar, de sustenabilitate, pentru că nu suntem iraționali. Am avut o colaborare foarte bună inclusiv cu domnul Cîțu. Nu mi s-a părut că ține neapărat să fie premier. Evident că echipa domnului Cîțu spune că ar putea să treacă foarte greu printr-un BPN o altă soluție decât președintele. În România știm foarte bine de 30 de ani că președintele unui partid e candidatul de premier. E o cutumă. Din păcate noi avem o civilizație a tătucului. Nu se acceptă o specializare a leadership-ului. Atunci când se creează centre de putere în jurul unui lider rezultat din structura de conducere și nu în jurul șefului de partid, atunci evident că șeful devine suspicios cum a făcut Liviu Dragnea când și-a dat jos premierii. Așadar, este într-adevăr complicat, dar trebuie să ne obișnuim și cu asta. (...) N-am votat încă (în forurile de conducere ale PSD în privința propunerii lui Florin Cîțu ca premier - n.red.). Nu cred că am putea trece peste acest lucru. Nu vreau să vorbesc în numele partidului în acest moment pe această temă, (...) dar nu vom accepta orice fel de condiție. Avem în partid un grup de lideri care sunt destul de puternici în a spune că decât să facem astfel de sacrificii, mai bine nu intrăm la guvernare. (...) PNL, dacă l-ar propune pe Nicolae Ciucă premier, noi am negocia atunci cu această soluție. Dacă ei vin cu o altă soluție decât Florin Cîțu, atunci negociem și vedem ce iese din negociere. S-ar intra într-o negociere care cred că s-ar încheia rapid.  

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.