În timp ce a creat diversiunea migranților la granițele Belarusului, Putin își masează trupele dincolo de frontiere, pe teritoriul Ucrainei!


În timp ce a creat diversiunea migranților la granițele Belarusului, Putin își masează trupele dincolo de frontiere, pe teritoriul Ucrainei!

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a avertizat luni Rusia că alianța militară occidentală este hotărâtă în continuare să sprijine Kievul, pe fondul unei noii concentrări de trupe rusești la granițele Ucrainei.

Subliniind faptul că, în present, lucrul cel mai important este acela de a împiedica conflictul mocnit dintre Rusia și Ucraina să scape de sub control, Stoltenberg a cerut Moscovei să fie transparentă în ceea ce privește activitățile militare, să reducă tensiunile și să prevină escaladarea.

"Trebuie să fim cu ochii limpezi, trebuie să fim realiști în ceea ce privește provocările cu care ne confruntăm. Și ceea ce vedem este o creștere semnificativă a mobilizării armatei ruse", a declarat Stoltenberg într-o conferință de presă alături de ministrul de externe al Ucrainei, Dmytro Kuleba, la Bruxelles.

El a spus că nu dorește să speculeze cu privire la intențiile Rusiei, dar a adăugat: „Vedem o concentrare neobișnuită de trupe și știm că Rusia a fost dispusă să folosească aceste tipuri de capabilități militare și înainte, pentru a desfășura acțiuni agresive împotriva Ucrainei”.

Rusia își mobilizează trupele nu la graniță, ci chiar în interiorul Ucrainei

Mișcările de trupe rusești au stârnit, în ultimele zile, temeri cu privier la un posibil atac asupra Kievului. Moscova a considerat aceste sugestii ca fiind inflamatorii și s-a plâns de creșterea activității în regiune a alianței transatlantice NATO.

Rusia a anexat Crimeea de la Ucraina în 2014 și spune că apele din jurul acesteia aparțin acum Moscovei, în ciuda faptului că majoritatea țărilor continuă să recunoască peninsula ca fiind ucraineană. Separațiștii susținuți de ruși au preluat controlul asupra regiunii Donbass din estul Ucrainei în același an, iar soldații care luptă de ambele părți continuă să fie uciși în mod regulat în conflictul din regiune.

Creșterea numărului de trupe rusești la frontieră - pe care Ucraina a estimat-o săptămâna trecută la 100.000 de militari ruși - a fost periculoasă, a spus Stoltenberg, deoarece a redus timpul de reacție, în cazul în care Rusia ar decide să "desfășoare o acțiune militară agresivă împotriva Ucrainei".

„Vorbim de forțe apropiate de granița dintre Rusia și Ucraina, dar de fapt sunt trupe și capacități care se află în interiorul Ucrainei, în Crimeea anexată ilegal, la care mai adăugăm și militanții separatiști, susținuți și ajutați de Rusia, din Donbass, regiune care face parte tot din Ucraina,”, a spus Stoltenberg.

O sursă NATO, rugată de reporterii Reuters să descrie modul în care Rusia își desfășoară echipamentul militar către Ucraina, a declarat: „echipamente mari, cum ar fi tancuri, artileria autopropulsată și vehiculele de luptă pentru infanterie, sunt mutate noaptea pentru a evita apariția imaginilor revelatoare pe rețelele sociale, cum s-a întâmplat în timpul mobilizării rusești din primăvară”.

”Conflictul poate evolua în orice direcție”, a spus ministrul de externe al Lituaniei, Gabrielius Landsbergis, reporterilor, tot luni, la finalul unei întâlniri cu omologii săi din Uniunea Europeană, menționând că Occidentul nu poate exclude un atac rusesc asupra Ucrainei în timp ce atenția internațională este concentrată asupra crizei migrației din Belarus sau asupra faptului că Rusia stabilește o prezență militară permanentă în Belarus.

 

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.