Năsui, lecție de economie pentru PSD: "Socialiștii nu înțeleg cum poți avea încasări mai mari cu cote de impozitare mai mici"


Năsui, lecție de economie pentru PSD: "Socialiștii nu înțeleg cum poți avea încasări mai mari cu cote de impozitare mai mici"

Claudiu Năsui, deputat USR și fost ministru al Economiei, a explicat luni, într-o postare pe Facebook, motivele pentru care cota unică de impozitare reprezintă un avantaj pentru România. În acest sens, deputatul USR le-a explicat celor din PSD de ce statul român poate colecta mai mulți bani la buget printr-o cotă unică mai mică. Precizările fostului ministru al Economiei au venit în contextul în care PSD continuă să militeze pentru introducerea unui sistem de impozitare progresivă intitulat drept taxare pe lux. 

"Cota unică este un avantaj pentru România. A simplificat, debirocratizat și chiar a sporit veniturile statului.

Politicienii care vor revenirea la birocrația impozitării progresive vor de fapt să crească taxele. După ce tot ei au crescut cheltuielile statului și au creat deficite mari. E o tactică folosită des. Mai întâi cresc cheltuielile, după care, evident, crește deficitul. Iar apoi vin și ne spun că „trebuie să crească taxele”. De fapt, nu trebuie să crească nicio taxă. Trebuie să se reducă cheltuielile.

La vremea când a fost introdusă cota unică, argumentul principal împotriva ei a fost că vor scădea încasările statului. Dar nu s-a întâmplat asta.

Hai să vedem cum au evoluat încasările din acest impozit după introducerea cotei unice. Încasările au scăzut doar în primul an, după care au tot crescut. Așa a ajuns să obțină bani mai mulți cu o cotă de impozitare mai mică și mai simplă.

La vremea ei, cota unică era și o reducere de impozite. Cum se face că statul colectează mai mult cu o cotă mai mică?

Acest punct este cel mai greu de înțeles de către socialiști. Ei nu înțeleg cum poți avea încasări mai mari cu cote de impozitare mai mici. Dar lucrurile sunt foarte simple. O cotă mai mică și mai simplă de plătit ne încurajează să muncim și să producem. Astfel producem mai mult. O cotă mică dintr-o producție mai mare poate însemna mai mult decât o cotă mare dintr-o producție mică. Imaginați-vă dacă, prin absurd, am avea o impozitare de 100%. Nu ar mai avea nimeni interes să producă nimic la alb. Iar statul n-ar mai colecta nimic.

Mai țineți minte vechiul proverb negustoresc român: „scumpul mai mult păgubește”. Fix așa funcționează și impozitarea. Cu cât e mai mare și mai greoaie, cu atât ajunge mai mult să păgubească chiar statul care încearcă să ia mai multe impozite", a scris Năsui pe Facebook.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.