Reflexe populiste: Deși nu se află la guvernare, PSD anunță deja indexări de la 1 ianuarie, taxă de solidaritate și cere premier prin rotație


Reflexe populiste: Deși nu se află la guvernare, PSD anunță deja indexări de la 1 ianuarie, taxă de solidaritate și cere premier prin rotație

Social - democrații se reunesc azi, la ora 11,00, la sediul central al partidului, în contextul negocierilor pe care le poartă cu liberalii pentru formarea unui nou guvern.

În ultimele zile, reprezentanţii PSD şi ai PNL au avut mai multe întâlniri pentru a ajunge la puncte de vedere comune privind un viitor program de guvernare. În ceea ce priveşte propunerea pentru funcţia de premier, liderul PSD, Marcel Ciolacu, a declarat că preşedintele ţării este îndreptăţit, prin Constituţie, să desemneze premierul şi că acestuia îi vor fi propuse două variante.

"Urmează să mergem la preşedintele României cu două variante şi să stabilim. Ştiţi foarte bine că preşedintele României este îndreptăţit, prin Constituţie, să desemneze primul ministru. (...) Este varianta, prima - prin rotaţie, preşedinţii celor două partide. Vom vedea şi varianta agreată de către preşedinte. (...) Eu aş dori ca fiecare să ne respectăm atribuţiile constituţionale pe care le avem. Asta este abordarea pe care eu o am", a precizat Ciolacu.

Marcel Ciolacu şi-a reiterat susţinerea pentru taxa de solidaritate, arătând că aceasta ar urma să fie introdusă în legea bugetului şi că nu va afecta veniturile clasei medii.

"Este o discuţie pe această taxă. Noi o susţinem în continuare. Este o taxă pe activele de lux şi pe venituri excepţionale. (...) Nu trebuie să îl definesc eu (luxul - n.r.). E definit prin lege. De obicei, anumite produse au acciză. Acele produse care au acciză sunt de lux. Nu este niciun prag stabilit. Urmează să stabilim aceste praguri - fiindcă toate lucrurile sunt legate - în funcţie de pachetul de muncă", a arătat el.

Preşedintele Partidului Social Democrat (PSD), Marcel Ciolacu, a declarat, duminică, după runda de negocieri cu PNL, că experţii analizează impactul bugetar pentru două-trei pachete integrate privind pensiile, alocaţiile şi salariile şi că rezultatele vor fi prezentate săptămâna viitoare.

Șeful PSD a arătat, într-o declaraţie acordată presei la finalul discuţiilor cu reprezentanţii PNL, că simulările vizează un pachet integrat şi că sunt luate în calcul mai multe majorări de la 1 ianuarie.

"Avem două-trei simulări şi aşteptăm impactul să fie calculat de Ministerul de Finanţe. Toate sunt de creştere. (...) Cred că săptămâna viitoare vom fi în măsură să prezentăm întregul capitol pe Muncă. (...) Vor fi multe majorări de la 1 ianuarie. (...) Sunt două-trei variante şi în funcţie de impactul bugetar, fiindcă avem şi o construcţie a bugetului pe anul următor", a spus Ciolacu.

El a subliniat că va exista și o creştere a pensiilor. "Categoric va fi o creştere. Ne menţinem creşterea pe care o avem în cele zece măsuri. (...) Vom veni după următoarea şedinţă, după ce avem toate calculele pe impactul bugetar şi vă vom prezenta acest lucru. Cresc, nu scad. Vom veni exact cu procedura, să o înţeleagă toată lumea", a spus el.

La rândul său, premierul interimar Florin Cîţu a declarat că se va merge la preşedintele Klaus Iohannis cu mai multe variante de premier din partea celor două partide: "În ceea ce priveşte premierul, noi am discutat, vom merge la domnul preşedinte cu câteva variante şi apoi vom veni şi le vom anunţa public".

De asemenea, Cîţu a adăugat că s-au agreat şi creşterile de pensii şi alocaţii, dar şi de investiţii.

"Am agreat că vor creşte şi pensiile, vor creşte şi alocaţiile, şi investiţiile. (...) Trebuie să calculăm impactul. La pensii am discutat despre o creştere mai mare de 7%, dar trebuie să vedem impactul, cât ne putem permite. Rămâne legea în vigoare (la alocaţii - n.r.), cu câteva modificări. Majorările - de la 1 ianuarie. (...) Cota unică rămâne", a afirmat liderul PNL.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.