Odinioară una dintre cele mai prolifice halte ale genocidului comunist, Fortul 13 Jilava ar fi trebuit să reprezinte, încă de la începutul anilor ꞌ90, un epicentru al oricărei infrastructuri a memoriei, un amplu spațiu muzeal și memorialistic dedicat victimelor represiunii roșii, care să acopere atât clădirile istorice cât și Valea Piersicilor, unde se află zidul execuțiilor.
Nu doar că nimic din toate acestea nu s-a întâmplat, dar, de-a lungul ultimilor 32 de ani, Fortul 13 Jilava s-a degradat constant, în deplina ignoranță a tuturor puterilor politice, de stânga sau de ”dreapta”, care s-au perindat pe la Palatul Victoria. În ultimul an însă, deteriorarea a devenit galopantă și paragina omniprezentă, de această situație fiind direct responsabilă chiar actuala directoare a penitenciarului Jilava: Antoanela Cristina Teoroc.
(Antoanela Cristina Teoroc, directoarea penitenciarului Jilava)
De notat că aceasta este soția lui Ștefan Teoroc, fost șef de secție la Jilava și lider al Sindicatului Național al Lucrătorilor din Penitenciare (SNLP), ambii fiind remunerați cu salarii babane – detalii AICI. Ca o paranteză, amintim că, în 2009, când au avut loc protestele masive ale polițiștilor, liderul sindical Ștefan Teoroc a fost primul care a bătut palma cu Traian Băsescu și Vasile Blaga, retrăgând de la manifestație polițiștii înscriși în SNLP. Cei care și-au aruncat caschetele și au scandat împotriva lui Băsescu erau de la Federația Sindicatelor din Administrația Națională a Penitenciarelor (FSANP), care nu aveau nicio legătură cu Teoroc.
(Ștefan Teoroc, liderul SNLP)
Din momentul în care Ștefan Teoroc a devenit liderul SNLP, cariera soției Antoanela Cristina a explodat la propriu. Inițial venită la penitenciarul Jilava ca angajată civilă, în funcția de bibliotecară, sus-numita a fost cât pe ce să fie dată afară din instituție, în 2004-2005, când directorul de atunci, colonelul Lupu, a încercat să o concedieze, ea scăpând prin diverse tertipuri bugetivore, printre care și un îndelungat concediu medical. Ulterior, după mariaj și după promovarea soțului la vârful SNLP, Antoanela Cristina Teoroc a devenit comisar-șef de poliție penitenciară și director adjunct al Departamentului Educație psiho-socială din cadrul Administrației Naționale a Penitenciarelor. De notat că Ștefan Teoroc conduce un Mercedes S cumpărat pe sindicat.
În urma pensionării fostului director al penitenciarului Jilava, Cristian Velicea, în ianuarie 2021, în funcția supremă a fost promovată doamna Teoroc, soția liderului sindical, deși așa ceva naște întrebări legitime privind un conflict de interese, cu atât mai mult cu cât, până în momentul numirii, Antoanela Cristina Teoroc fusese președinta femeilor din același sindicat. Chiar și așa, renunțând la poziția sindicală, cum să mai apere soțul ei, liderul SNLP, interesele și drepturile angajaților conduși chiar de soție, dacă acestea ar fi îngrădite/încălcate?
Care este motivul în virtutea căruia sus-numita a parvenit în funcție?, veți întreba. Potrivit surselor Podul.ro, unica rațiune a propulsiei o reprezintă mariajul acesteia cu Ștefan Teoroc, care, în schimb, oferă liniște Administrației Naționale a Penitenciarelor (ANP), adică are grijă să nu se organizeze greve și proteste publice. Numirea soției a fost acceptată fără probleme atât de Dan Halchin, directorul general al ANP, cât și de Stelian Ion, ministrul Justiției de la acea dată.
După instalarea în funcție, Antoanela Cristina Teoroc a interzis total intrarea atât în Fortul 13 Jilava cât și în perimetrele istorice aferente, printre care ne referim și la Valea Piersicilor. Inițial a invocat decretarea stării de urgență și restricțiile pandemice, deși vizitele ar fi avut loc în grupuri de câțiva oameni, în spații pustii sau în aer liber (Valea Piersicilor) și cu respectarea tuturor normelor de protecție indicate de autorități, la fel cum s-a întâmplat și se întâmplă în alte spații similare: muzee, memoriale etc.
Apoi, la scurt timp, chiar la începutul lunii iulie, Antoanela Cristina Teoroc și-a justificat interdicția invocând inundațiile care afectează Fortul 13 și degradarea clădirilor aferente. Pe site-ul Administrației Naționale a Penitenciarelor a fost postat următorul anunț cu multe semne de exclamație:
”În atenția persoanelor interesate de vizitarea Fortului 13 Jilava!!!!
Stimați vizitatori,
Având în vedere condițiile meteorologice nefavorabile din ultimele luni, care au contribuit la degradarea căilor de acces și a anumitor porțiuni ale incintei, Fortul 13 Jilava nu mai poate fi vizitat.
Conducerea penitenciarului nu își poate asuma răspunderea pentru eventuale incidente sau accidente cauzate de condițiile improprii de vizitare.
Vă mulțumim pentru înțelegere!”
De notat următoarele aspecte esențiale pentru corecta înțelegere a situației. În primul rând, Fortul 13 Jilava este monument istoric de patrimoniu național clasa A și se află sub auspiciile Legii nr. 422/2001 privind protejarea monumentelor istorice, lege ce presupune sancțiuni drastice pentru cei care îi nesocotesc prevederile. În al doilea rând, faptul că părți din Jilava istorică au fost și sunt încă inundate, zone întregi riscând să se prăbușească nu arată altceva decât marea incompetență a Antoanelei Cristina Teoroc, care, din postura de directoare a penitenciarului Jilava, în grija și responsabilitatea căruia se află Fortul 13, e obligată de lege să ia toate măsurile necesare pentru protejarea și conservarea clădirilor aflate în pericol.
Mai mult, deși a interzis vizitarea Fortului pe motiv de inundații, directoarea nu a făcut absolut nimic pentru a remedia situația – potrivit surselor Podul.ro, sistemul de pompare a apei este defect, nimeni nu a încercat să găsească o soluție iar Antoanela Cristina Teoroc nici măcar nu a avut inițiativa achiziționării unei pompe noi. Asta deși, subliniem, Legea 422 o obligă în mod explicit să întreprindă astfel de acțiuni. Având în vedere toate acestea, e evident că directoarea penitenciarului Jilava este direct răspunzătoare pentru actuala stare de lucruri.
Antoanela Cristina Teoroc nu s-a îngrijit să conserve nici perimetrele istorice din exterior, pretutindeni domnind boscheții și mărăcinișurile, rădăcini care afectează zidurile și așa umede și pe cale de prăbușire. Acesta a fost motivul pentru care nimeni nu a mai primit permisiunea de a vizita Valea Piersicilor – interdicția a venit la începutul lui iulie, motiv pentru care sacrificiul partizanilor din gruparea condusă de Toma Arnăuțoiu (executați și îngropați în zonă) nu a mai putut fi comemorat la fața locului.
Pe deplin conștientă că poate fi trasă la răspundere, în condițiile legii, Antoanela Cristina Teoroc a emis, recent, un nou anunț privitor la Fortul 13 – de data aceasta se susține că poate fi vizitat în diverse condiții, însă, în realitate, e vorba pur și simplu de o mimare a legalității, de o formă fără fond, întrucât, potrivit informațiilor Podul.ro, niciunul dintre cei care au solicitat o vizită nu au primit acordul, respectivii (am vorbit cu 7 persoane) fiind pasați telefonic unei angajate care a invocat tot soiul de chichițe până când s-au lăsat păgubași. Chiar și domnului Octav Bjoza – președintele Asociației Foștilor Deținuți Politici din România (AFDPR) – i s-a transmis că ”n-ar fi oportun” să viziteze Fortul 13. Antoanela Cristina Teoroc a refuzat categoric și solicitările unor foști deținuți politic care își doreau să vadă pentru ultima oară spațiile în care au suferit și au rezistat, aceștia murind în decursul ultimului an.
Stupina de familie
Deși nu face absolut nimic pentru salvarea Fortului 13, în pofida cadrului legal care o obligă, aceeași Antoanela Cristina Teoroc ajută la sporirea degradării – mai exact, închipuiți-vă că a găsit de cuviință să instaleze o prisacă de familie (5-6 stupi) în perimetrul istoric, chiar lângă fostele baterii de trageri. La doar câțiva metri de stupi se găsește ”Cornul caprei” – așa era numită de politici zona de izolare din imediata proximitate a turelei mari, spațiu criminal unde au pătimit bătăi, frig și umilințe de neimaginat în zilele noastre.
Activitatea e mascată prin înființarea unui așa-zis program educativ de muncă în apicultură destinat deținuților, aceștia ocupându-se de stupi în timp ce mierea rezultată ajunge, potrivit surselor Podul.ro, pe masa familiei Teoroc. Ar fi interesant dacă Antoanela Cristina ne-ar putea prezenta date cu privire la foștii deținuți care, după ce i-au asigurat mierea, au lucrat cu succes în domeniul apiculturii prin alte părți decât la închisoare.
În vară, Stelian Ion (pe atunci ministru la Justiție) a făcut o vizită-fulger la Fortul 13, fără să anunțe administrația în prealabil. Potrivit informațiilor noastre (mai jos puteți vedea o fotografie din cadrul vizitei), Antoanela Cristina Teoroc nici măcar nu venise la serviciu îmbrăcată în uniforma regulamentară, motiv pentru care a cerut-o pe cea a unei subordonate, rămânând însă încălțată în adidași. În dreapta, la doar câțiva metri, se găsesc stupii la care facem referire.
(Directoarea Antoanela Cristina Teoroc, în uniformă de împrumut și adidași)
Adăpostul ilegal
Tot în perimetrul istoric al Jilavei funcționează și un adăpost ilegal de câini. Hrana e asigurată de familiile deținuților și prin intermediul unor sponsorizări la limita legii. În actele închisorii, adăpostul figurează drept ”câini de pază”, dar, potrivit informațiilor noastre, câinii de pază, care erau câini lupi folosiți la paza diverselor zone, nu mai există de ani și ani de zile. Săptămânal, mâncarea e ridicată în contul ”câinilor de pază”, ceea ce poate înseamna o formă de evaziune fiscală, totul fiind mascat sub titulatura unui program socio-educativ de terapie pentru deținuți.
În aceste condiții, suntem interesați să vedem autorizația de funcționare a adăpostului și desfășurătorul finanțării serviciilor (încălzire, hrană, apă ș.a.m.d.) defalcate anual și lunar de la înființare până în prezent. De asemenea, solicităm conducerii penitenciarului Jilava să ne pună la dispoziție copii după carnetele de sănătate ale ”câinilor de pază” (canisa de unde provin, vârsta, numele ș.a.m.d.). Așa ceva nu se va întâmpla pentru simplul motiv că acei câini nu există.
Interesant e și faptul că, la directiva Antoanelei Cristina Teoroc, în fiecare birou al angajaților de la Jilava se află câte o cutie în care aceștia sunt obligați (da, ați citit bine, obligați) să doneze lunar sume între 10 și 50 de lei, în funcție de salariile pe care le primesc, pentru hrana animalelor. Podul.ro știe cazuri când ofițeri au donat doar 10 lei, ulterior fiind telefonați și trimiși să mai pună 40, fiindcă așa a comandat doamna directoare, uneori numită și doamna ”comandant”, ca pe vremea lui Gheorghiu-Dej și Ceaușescu.
Considerăm că salvarea și îngrijirea oricăror animale reprezintă o activitate nobilă și imperativ necesară, însă aceste activitități/proiecte trebuie să fie legale, amplasate în locuri legale, nu în spații istorice, iar finanțarea/sponsorizările să fie cât se poate de transparente și în conformitate cu rigorile legii. Pe de altă parte, ținem mult la distincția dintre ”donație” și ”obligație” ilegală. Există indicii mai mult decât rezonabile (o să revenim la subiect) că această activitate e un paravan pentru activități reprobabile.
De notat și că, în urmă cu câteva luni, Antoanela Cristina Teoroc a transformat fostul corp de gardă al personalului Jilavei (clădirea datează din anii ꞌ70-ꞌ80, fiind reprezentativă pentru epoca dictaturii ceaușiste) în hotel pentru animale. Închisoarea avea contract cu un medic veterinar, care opera animalele în exterior și apoi le aducea la întremare, odihnă la Jilava. Apoi apăreau diverse sponsorizări despre care vom mai vorbi în niște articole viitoare.
(Fortul 13 Jilava / sursa: arhiva Podul.ro)
Speranța TV la Jilava
Antoanela Cristina Teoroc e adventistă botezată după ce a împlinit vârsta de 35 de ani. La directiva ei, în incinta penitenciarului Jilava a fost amplasat un studio al Speranța TV, o televiziune adventistă. În mod uzual, programul tv e întrerupt pentru deținuți, acestora fiindu-le impus programul adventist. Potrivit surselor Podul.ro, directoarea l-a persecutat pe preotul penitenciarului – Dumitru Beșleagă – până când acesta s-a pensionat pe motive medicale.
Vom continua, în curând, cu probe și martori, seria dezvăluirilor privind sistemul clientelar înșurubat la conducerea penitenciarului Jilava. De asemenea, facem un apel către toți cei care dețin informații despre acțiunile reprobabile ale familiei Teoroc să ne contacteze pe pagina de Facebook a Podul.ro.