După ce și-a închis centralele nucleare, devenind dependentă de gazele rusești, Germania vrea, alături de alte 4 țări, eliminarea energiei nucleare din toată Europa


  • ACP
  • Nov 12, 2021 19:59
  • 3752
După ce și-a închis centralele nucleare, devenind dependentă de gazele rusești, Germania vrea, alături de alte 4 țări, eliminarea energiei nucleare din toată Europa

Germania, Austria, Danemarca, Luxemburg și Portugalia au semnat joi împreună o declarație în care cer eliminarea energiei nucleare dintre sursele de energie clasificate ca fiind curate și sustenabile, menționând, de asemenea, că cele ecologice reprezintă viitorul energetic al Uniunii Europene.  

"Recunoaștem dreptul suveran al statelor membre de a decide pentru sau împotriva energiei nucleare ca parte a sistemelor lor energetice naționale", se spune în declarația semnată de miniștrii mediului din cele cinci țări, dar accentul textului pică pe afirmația conform căreia "energia nucleară este incompatibilă cu principiul <<a nu face un rău semnificativ>> din Regulamentul UE".

"Actualul deceniu va fi decisiv pentru calea noastră comună către neutralitatea climatică și un sistem economic care să respecte limitările planetei noastre. În acest sens, este esențial să avem o clasificare europeană orientată spre obiective care determină gradul de sustenabilitate pentru mediu al unei activități de afaceri pe întregul său ciclu de viață", se mai spune în declarația celor cinci țări.  

"Includerea energiei nucleare în rândul clasificării (energiilor sustenabile) ar afecta permanent integritatea, credibilitatea acestei clasificări și deci utilitatea sa. Mulți investitori și-ar pierde încrederea în produsele financiare comercializate ca sustenabile dacă ar trebui să se teamă că, cumpărând aceste produse, vor finanța activități în domeniul energiei nucleare", se argumentează în declarație, precizându-se, totodată, că "mai mulți investitori instituționali și-au exprimat opoziția față de includerea energiei nucleare".  

Cele cinci țări îndeamnă, în concluzie, Comisia Europeană, "să nu pună în pericol calea curajoasă pe care a luat-o de a face din UE lider mondial pentru finanțarea durabilă"  prin promovarea energiei nucleare între sursele curate care vor fi susținute de blocul european.

Declarația aceasta vine după ce, în octombrie, oficiali din Franța, Polonia, România, Ungaria, Cehia, Finlanda, Croația, Bulgaria, Slovenia, au făcut apel la includerea energiei nucleare în taxonomia verde elaborată de Comisia Europeană, ceea ce înseamnă susținerea dezvoltării energiei nucleare în Uniunea Europeană.  

Europa nu are de ales decât să își diversifice sursele de aprovizionare, având grijă să nu își crească importurile de energie din afara Europei, se mai spune în declarația țărilor care susțin energia nucleară, printre care se afla și România.    

Evident, este vorba de importurile de gaze naturale din Rusia, crescute masiv după ce Uniunea Europeană a forțat renunțarea la producerea energiei electrice pe cărbune, iar Germania, țara cu cea mai numeroasă populație și cu cea mai mare producție industrială din Europa, și-a închis o bună parte din centralele nucleare, cu obiectivul de a-și dezafecta toate cele 17 instalații de acest fel până la sfârșitul anului 2022.  

Polonia, România și Ungaria intenționează în schimb să își pună în funcțiune centrale nucleare noi în anii următori, tocmai pentru a evita o criză majoră de energie și dependența crescută de gazele rusești. (sursa: AICI)

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.