Siegfried Mureșan taie elanul PSD de a renegocia PNRR: "Ar fi o pierdere pentru România pe termen lung!"


Siegfried Mureșan taie elanul PSD de a renegocia PNRR: "Ar fi o pierdere pentru România pe termen lung!"

Europarlamentarul PNL Siegfried Mureșan a trecut în revistă, într-o postare pe Facebook, motivele pentru care nu este de bun augur tentativa PSD de a renegocia PNRR. 

"Renegocierea Planului Național de Redresare și Reziliență (PNRR) este o posibilitate pur teoretică. În realitate am pierde mai mult decât am câștiga dintr-o asemenea tentativă.  

La ce mă refer?

Planul Național de Redresare și Reziliență a fost depus de Guvernul României după multe luni de negocieri și este deja aprobat de Comisia Europeană și de Consiliul Uniunii Europene.  

Prefinanțarea de 13% (3,8 miliarde de euro) este în curs de a veni în România în următoarele săptămâni.  

Regulile pentru toate planurile naționale de redresare și reziliență ale tuturor țărilor au fost adoptate la nivel european de toate cele 27 state membre în Consiliul Uniunii Europene și de o majoritate foarte largă în Parlamentul European (au votat în favoarea acestui regulament toți cei 33 de europarlamentari români indiferent de partidele din care provin).  

Dacă PSD ar încerca renegocierea acestui plan, regulile ar fi aceleași și Comisia Europeană nu ar putea face în niciun fel rabat de la aceste reguli.  

Riscăm chiar să pierdem deoarece pentru a fi credibilă pe plan european România are nevoie de continuitate. A merge acum la Bruxelles și a susține ceva complet diferit față de lucrurile pentru care Guvernul României a luptat de la începutul anului până acum ne-ar afecta credibilitatea și ar fi o pierdere pentru România pe termen lung", a scris Siegfried Mureșan pe Facebook. 

Amintim că președintele PSD Marcel Ciolacu a declarat marți seară, la România TV, că în cazul în care va fi învestit un Guvern USL, atunci pesediștii, dar și colegii de la PNL, vor merge la Comisia Europeană pentru a renegocia PNRR. Ciolacu a adăugat că ar vrea ca toate măsurile sociale propuse de PSD să intre în vigoare. 

Moderator: Erau 10 măsuri cu caracter preponderent social. Câte dintre ele, mai ales care, rămân? Rămân 5 dintre ele?  

Ciolacu: Părerea mea e că vor rămâne toate. Ne aflăm la sfârșitul unui an fiscal. În acest moment putem să facem o rectificare. Acea rectificare asigură în primul rând urgențele. Vă aduceți că am spus la prima rectificare că s-au luat 3 miliarde de la pensii? Vă anunț cu tristețe că am avut dreptate. Deci trebuie făcută această rectificare. Avem sistemul centralizat de încălzire căruia trebuie să-i dăm un ajutor. Mai e plafonarea prețurilor. Trebuie să o punem în aplicare.  

Moderator: Mai erau pensiile și alocațiile.  

Ciolacu: Au rămas amândouă. Vedem care e execuția bugetară.  

Moderator: Vă lasă PNRR?  

Ciolacu: Vom merge și vom negocia anumite capitole din PNRR.  

Moderator: Vă duceți la Comisia Europeană să renegociați PNRR?  

Ciolacu: Categoric! Vom merge împreună și vom demonstra ce este sustenabil, ce ne angajăm și ce nu ne angajăm. (...) Vreți să-mi asum ce a făcut USR în fostul Guvern?  

Moderator: Deci știrea momentului e că mergeți la Comisia Europeană să renegociați PNRR.

Ciolacu: Există la Comisia Europeană această posibilitate. Ori facem o treabă isprăvită cap coadă, ceva cu o logică economică, ori spunem că am încercat, că astea sunt argumentele și ne vedem fiecare de drumul lui. (...) Vom vedea ce mărire a pensiilor și alocațiilor va fi sustenabilă. Dacă nu, intrăm pe exercițiul financiar viitor. Din ce să trăiască românii?! Ce fac? Fac economii? Vrem să știm unde merg cheltuielile și românii mor de foame și de frig în case? România e o bombă socială! (citiți AICI mai multe detalii)

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.