Alianța secretă a Turciei cu Rusia împotriva Poloniei: criza migranților e cauzată cu ajutorul lui Erdogan. Complicitatea Ankarei, taxată dur de guvernul de la Varșovia


  • ACP
  • Nov 10, 2021 17:21
  • 2468
Alianța secretă a Turciei cu Rusia împotriva Poloniei: criza migranților e cauzată cu ajutorul lui Erdogan. Complicitatea Ankarei, taxată dur de guvernul de la Varșovia

O descoperire absolut neașteptată și cât se poate de neplăcută schimbă mult datele războiului hibrid declanșat de Rusia împotriva Poloniei, purtat în ultimele luni prin aducerea unui număr mare de migranți asiatici în Belarus, la granița cu Polonia, unde presează să intre pe teritoriul polonez. 

Polonia a fost nevoită să militarizeze granița și să o întărească cu garduri de sârmă ghimpată pentru a face față asaltului mulțimilor de migranți, în majoritate covârșitoare bărbați tineri, între care autoritățile poloneze au identificat apropiați ai grupărilor teroriste islamiste

Autoritățile europene au recunoscut criza prin care trece Polonia, Germania a cerut un răspuns comun al Uniunii Europene împotriva acestei crizei, iar Jens Stoltemberg, secretarul general al NATO, a anunțat solidaritatea alianței cu Varșovia. 

Așa stand lucrurile, pe lângă Rusia, serviciile de informații poloneze au mai identificat o țară care a participat la escaladarea agresiunii împotriva Poloniei – Turcia, stat membru NATO si aspirant la statutul de țară membră a Uniunii Europene. 

Turkish Airlines, care aparține fondului suveran al Turciei, ce este prezidat de președintele Erdogan, a fost identificată de autoritățile poloneze că participantă, alaturi Aeroflot din Rusia, la transportul de migranți în Belarus. 

Turcia are o experiență vastă în crearea de crize la graniță prin împingerea unor mase de migranți cât se poate de indezirabili, după ce a făcut acest lucru în mai multe rânduri împotriva Greciei, la fel cum a transportat de mai multe ori, pe calea aerului, militanți islamiști din Siria în Libia ori în Azerbaidjan, așadar Ankara a știut foarte bine ce face și în ce se angajează. 

Prim-ministrul polonez Mateusz Morawiecki a criticat Turcia pentru rolul său în transportul migranților în Belarus, pe măsură ce criza refugiaților la graniță s-a intensificat. 

„În urmă cu o lună sau două, Turcia părea să vrea să lucreze îndeaproape cu noi. O spun cu voce tare aici, că să o audă și acolo, că putem vedea în aceste fapte natura sincronizării depline a acțiunilor turcești cu Belarus și Rusia”, a spus el. 

Morawiecki a ținut să amintească faptul că Polonia a oferit sprijin Turciei când a avut nevoie, cum a fost cazul în această vară, cu ajutorul pentru combaterea incendiilor care au devastat coasta de sud a Turciei. 

„Ajutorul nostru în stingerea incendiului, ajutorul nostru în promovarea industriei turistice din Turcia, s-a dovedit, din păcate, a fi o favoare unidirecțională”, a mai spus premierul polonez. 

În mai, Polonia a anunțat că urmează să cumpere 24 de drone armate din Turcia, pentru suma de 270 milioane dolari, devenind primul membru NATO care face acest lucru. Polonia a fost și un susținător ferm al aderării Turciei la Uniunea Europeană, de la începutul procesului de aderare, în 2005. Guvernul polonez își anunță acum dezamăgirea pentru implicarea Turciei de partea Rusiei în ceea ce a fost identificat clar ca un episod al războiului hibrid dus împotriva Poloniei, timp în care polonezii cer furioși pe rețelele sociale returnarea dronelor turcești – sursa AICI.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.