Mii de refugiați, cei mai mulți dintre ei kurzi irakieni, sunt blocați la granița Poloniei cu Belarusul, autoritățile de la Varșovia acuzând Minskul și Moscova de declanșarea unui „război hibrid” cu Uniunea Europeană ca răspuns la sancțiunile impuse de aceasta.
„Informaţii noi arată că grupul se află sub controlul strict al unor belaruşi înarmaţi. Ei decid direcţia în care se îndreaptă grupul”, au acuzat pe Twitter autorităţile poloneze.
Potrivit dw.com, numeroase filmări au surprins trupele bieloruse însoțind migranții până la granița cu Polonia, unde aceștia au încercat să distrugă ( și parțial chiar au reușit), gardurile de sârmă ghimpată. Polonia a masat însă în zonă peste 12.000 de militari cu care speră să oprească invazia orchestrată de Vladimir Putin și Aleksandr Lukaşenko.
NATO consideră o „tactică hibridă inacceptabilă” maniera în care Belarusul se foloseşte de migranţi la graniţa cu Polonia, stat membru al Uniunii Europene şi al Alianţei.
„Folosirea migranţilor de către regimul preşedintelui belarus Aleksandr Lukaşenko ca tactică hibridă este inacceptabilă”, a subliniat luni, într-un comunicat, un responsabil al NATO.
La rândul său, preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a chemat statele membre ale UE să aprobe noi sancţiuni împotriva autorităţilor din Belarus, responsabile pentru un aflux de migranţi la frontiera Poloniei, relatează France Presse.
„Instrumentalizarea migranţilor în scopuri politice este inacceptabilă", a denunţat ea într-un comunicat. Pe lângă extinderea sancţiunilor împotriva Minskului, ea a spus că UE „va examina cum să sancţioneze companiile aeriene din ţări terţe" care aduc migranţii în Belarus.
„Nu vom ezita să adoptăm sancţiuni, dacă va fi necesar, împotriva companiilor şi ţărilor care fac jocul contrabandiştilor", a avertizat la jumătatea lunii octombrie şeful diplomaţiei UE, Josep Borrell.
„Migranţilor li se oferă vize, bilete de avion şi un aparat este pregătit pentru a-i transporta la Minsk de unde sunt duşi la graniţele Lituaniei, Letoniei şi Poloniei", a explicat el. „Drumul din Irak a fost închis în această vară, dar alte rute au fost deschise", a mai spus Josep Borrell.
„Situația de la granița UE cu Belarus este foarte gravă, pentru că se pare că va escalada, este o formă de război hibrid inacceptabil, după cum sublinia secretarul general al NATO. Situația în teren este destul de simplă: la Minsk au aterizat avioane din Orientul Mijlociu aducând cetățeni, refugiați, care vor să ajungă în Germania trecând prin Polonia. În mod evident, polonezii, lituanienii, letonii sunt extrem de îngrijorați”, a precizat, la Digi24, și fostul ministru de externe Cristian Diaconescu.
„Practic, dictatorul de la Minsk nu vrea decât să le plătească o poliță, mai ales Poloniei și Lituaniei, pentru faptul că atunci când represaliile Minskului împotriva propriilor cetățeni care demonstrau pașnic împotriva autocratului Lukașenko erau în desfășurare, marea majoritate a acestora, reprimați violent, încercau să se adăpostească în Polonia sau Lituania. Vă amintiți că și după Jocurile Olimpice sportivii din Belarus se refugiau cu sprijinul polonezilor în orice alt stat, numai acasă nu voiau să se mai întoarcă. Și acum, Lukașenko încearcă să joace această carte a migrației”, a explicat Cristian Diaconescu.
„Acești oameni, săracii, nu au nicio vină că sunt prinși la mijloc, dar aceasta este situația și problema poate escalada de la o oră la alta. Sunt în egală măsură refugiați din Belarus, care fug de acest regim represiv. Cineva cu imaginație de la Minsk s-a gândit că ar fi bine să-i amestece cu oameni veniți din Orientul Mijlociu creând un tip de presiune pe acest Occident care a introdus un sistem de sancțiuni - încă nu suficient de drastice, în opinia unora, în condițiile unei reprimări a drepturilor omului atât de brutală, așa cum s-a întâmplat în Belarus în ultima perioadă”, a arătat Cristian Diaconescu, precizând că operațiunea Minskului este perfect coordonată cu Moscova.