"România trebuie să ușureze accesul lucrătorilor din R. Moldova care nu au cetățenie!". Ioana Constantin propune 2 soluții ce vizează ameliorarea crizei forței de muncă


"România trebuie să ușureze accesul lucrătorilor din R. Moldova care nu au cetățenie!". Ioana Constantin propune 2 soluții ce vizează ameliorarea crizei forței de muncă

În contextul în care Ministerul Muncii a dublat necesarul de muncitori străini pentru 2022, în comparație cu anul acesta, românii preferând să își găsească un job în străinătate, vicepreședinta PMP Ioana Constantin, fost secretar de stat în ministerul de resort, a propus 2 soluții, care constau în sprijinirea continuă a Întreprinderilor Mici și Mijlocii, respectiv ușurarea accesului pe piața forței de muncă pentru lucrătorii din R. Moldova care nu au cetățenie română. 

"100.000 de muncitori din state non-UE - aceasta este propunerea Ministerului Muncii pentru anul 2022. Anul acesta, contingentul a fost dublat. Vorbim, în principal, despre domenii precum construcții, panificație, transporturi, dar și domeniul hotelier. În realitate, piața forței de muncă din România arată un paradox: angajatorii nu găsesc forță de muncă, dar mulți români se plâng că nu își găsesc locuri de muncă sau că sunt prea mici salariile. În vreme ce România trimite forță de muncă în toată Europa, aducem lucrători din Vietnam, Nepal, Filipine etc.  

1. România trebuie să acorde sprijin continuu mediului de afaceri, în principal IMM-urilor care și la nivelul UE generează peste 65% din locurile de muncă, iar creșterea salariilor și creșterea calității vieții trebuie să fie continuu prioritate.  

2. România trebuie să își concentreze eforturile spre a ușura accesul pe piața forței de muncă pentru lucrătorii din R. Moldova care nu au cetățenie română, înainte de lucrătorii din zone precum Vietnam, Filipine, Sri Lanka etc. Am lăsat un astfel de proiect în Ministerul Muncii, un Acord între Guvernul României și Guvernul Republicii Moldova pentru reglementarea și organizarea circulației forței de muncă între România și Republica Moldova, acord care trebuie dus la capăt", a scris Ioana Constantin pe Facebook. 

Ministerul Muncii a propus, pentru anul 2022, un contingent de 100.000 de lucrători străini nou admişi pe piaţă, pentru a acoperi deficitul de forţă de muncă înregistrat în domenii precum cel al construcţiilor de clădiri, de drumuri, în restaurante, transporturi rutiere, hoteluri şi panificaţie, conform unui comunicat publicat de Agerpres

Datele înregistrate Agenţia Naţională pentru Ocuparea Forţei de Muncă (ANOFM) arată că, în perioada ianuarie - august 2021, 264.983 de locuri de muncă erau vacante, 50.924 dintre acestea fiind declarate în mod repetat de angajatori din cauză că nu s-au putut ocupa, se menţionează în comunicat.

"Din evaluările noastre, oferta de locuri de muncă din partea angajatorilor se ridică la aproximativ 480.000, iar cererea din partea oamenilor care doresc să se angajeze este de aproximativ 200.000. Pentru a sprijini angajatorii să acopere această lipsă a forţei de muncă, Guvernul va majora anul viitor numărul de avize acordate muncitorilor străini la 100.000 de lucrători. Acest lucru nu înseamnă că 100.000 de lucrători vor veni în România, ci că dăm posibilitatea tuturor angajatorilor din ţară să apeleze la resursă umană din străinătate, dacă nu găsesc angajaţi români, astfel încât afacerile lor să nu intre în blocaj. Este o decizie economică firească, pe care au adoptat-o şi alte ţări, pentru că prioritatea o reprezintă dezvoltarea economică", a declarat ministrul Muncii, Raluca Turcan.

Pe parcursul acestui an, a crescut substanţial numărul de adeverinţe solicitate de angajatori agenţiilor teritoriale ale ANOFM, necesare pentru obţinerea avizului eliberat de Inspectoratul General pentru Imigrări în vederea încadrării în muncă a străinilor pe teritoriul României.

Astfel, în perioada ianuarie - august 2021, 6.518 de firme au solicitat eliberarea de adeverinţe pentru 83.338 de locuri de muncă vacante pentru care nu a existat forţă de muncă disponibilă pe piaţa muncii din România, faţă de un număr de 4.135 firme pentru 49.200 de locuri de muncă disponibile, în aceeaşi perioadă a anului trecut.

Potrivit Ordonanţei Guvernului nr. 25/2014, cu modificările şi completările ulterioare, art. 7, alin. 2, lit. a, străinii pot fi încadraţi în România numai dacă "angajatorul a depus diligenţe pentru ocuparea locului de muncă vacant de către un cetăţean român, de către un cetăţean al unui alt stat membru al Uniunii Europene sau al Spaţiului Economic European, de către un cetăţean al Confederaţiei Elveţiene sau de către un străin titular al dreptului de şedere pe termen lung pe teritoriul României".

Contingentul de lucrători străini nou-admişi pe piaţa forţei de muncă se stabileşte anual, prin hotărâre a Guvernului, la propunerea Ministerului Muncii şi Protecţiei Sociale. Pentru 2021 a fost stabilit iniţial un contingent de 25.000 de lucrători străini nou-admişi pe piaţa forţei de muncă, suplimentat ulterior la 50.000, printr-o nouă hotărâre de Guvern adoptată în luna august a acestui an.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.