Agent FSB sub acoperire, secretarul 2 al Ambasadei Rusiei la Berlin a fost găsit mort în fața misiunii diplomatice


Agent FSB sub acoperire, secretarul 2 al Ambasadei Rusiei la Berlin a fost găsit mort în fața misiunii diplomatice

Un deces explicabil doar la Moscova a avut loc, în ultima decadă a lunii trecute, la Ambasada Rusiei din Berlin. Poliția berlineză a descoperit pe date de 19 octombrie, în jurul orei 7:20 a.m., cadavru secretarului ambasadei zdrobit de trotuarul din fața unei clădiri a misiunii diplomatice ruse, încercările de resuscitare ale salvatorilor chemați la fața locului eșuând în totalitate.

Conform anchetatorilor, bărbatul ar fi căzut în gol de la un etaj superior al complexului ambasadei de pe Behrenstrasse, din cartierul Mitte din Berlin. Potrivit unei liste oficiale de diplomați, tânărul de 35 de ani a fost acreditat ca al doilea secretar al ambasadei la Berlin din vara anului 2019. Serviciile de securitate germane îl aveau, însă, în evidența lor, ca și angajat deghizat al serviciului secret intern rus FSB Despre fostul secretar 2 al ambasadei ruse din Berlin se spune că ar fi fost înrudit cu un ofițer de rang înalt din al doilea serviciu al FSB. În Rusia, departamentul în cauză este responsabil, printre altele, de lupta împotriva terorismului, fiind considerat responsabil de serviciile de informații occidentale de așa-numita crimă Tiergarten, în care un exilat georgian a fost împușcat în plină zi la Berlin, în vara lui 2019.

Potrivit cercetărilor efectuate de Der Spiegel, platformele de investigație Bellingcat și The Insider și postul de știri american CNN, oficiali ai celui de-al doilea serviciu al FSB au fost, de asemenea, implicați în atacul cu otrăvire asupra politicianului rus de opoziție Alexei Navalny, din vara anului 2020.

Revenind la diplomatul găsit mort în fața propriei ambasadei, reprezentanții Rusiei au considerat întâmplarea ca fiind un „accident tragic”, care nu poate fi comentat din „motive etice”, însă nu au fost de acord cu o autopsie a cadavrului.

Ca urmare a acestui refuz, întrucât decedatul aveau statut diplomatic, procurorul de caz nu a putut efectua o anchetă privind decesul, corpul fără viață al secretarului 2 al ambasadei fiind transportat între timp la Moscova.

Un incident similar a făcut furori în 2003, în acel an portarul reprezentanței diplomatice căzând în gol, din apartamentul său, tot pe troruarul din fața ambasadei.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.