Protest la ANSVSA împotriva deciziilor președintelui Chioveanu: șefii de servicii ai Institutului de Diagnostic și Sănătate Animală au ieșit în stradă!


Protest la ANSVSA împotriva deciziilor președintelui Chioveanu: șefii de servicii ai Institutului de Diagnostic și Sănătate Animală au ieșit în stradă!

O acţiune de protest organizată de Sindicatul Liber Independent din Institutul de Diagnostic și Sănătate Animală (IDSA) va avea loc ieri, 3 noiembrie, între orele 16.00 şi 18.00, pe trotuarul din faţa Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA). 

Motivul acţiunii a fost reprezentat, pe de o parte, de schimbarea, de către președintele ANSVSA, Robert Chioveanu, a managerului Florica Bărbuceanu, acțiune considerată în mod unanim de către sindicaliștii IDSA a fi fiost una abuzivă, pe de altă parte protestatarii acuzând și promovarea unui nespecialist la nivelul conducerii institutului. 

Mangement ANSVSA: intimidare, abuz și teroare

Afișând pancarde care făceau referire la abuzurile, indimidarea și climatul toxic ce însoțesc mandatul de management al șefului politic al Autorității, Robert Chioveanu, sindicaliștii din nstitutul de Diagnostic și Sănătate Animală și-au însoțit acțiunea de protest cu un memoriu formulat în susţinerea solicitărilor Sindicatului Liber din IDSA menţionate în Scrisoarea deschisă din urmă cu o săptămână. 

Prin acest document, semnat de 12 șefi de servicii din cadrul IDSA, și de către liderul de sindicat Ioana Constantinescu, inițiatorii acțiunii de protest semnalau șefului ANSVSA alte aspecte şi motivații ce ar trebui avute în vedere pentru revocarea, de urgenţă, a Ordinului nr 1229/2021, privind detașarea doamnei Neghirlă loana, Şef Serviciu al Serviciului Controlul Bolilor Direcţia Sănătatea Animalelor — Direcţia Generală Sănătatea şi Bunăstarea Animalelor. în vederea exercitării cu caracter temporar a funcţiei publice de conducere vacante de Director al IDSA.

”Considerăm că atitudinea doamnei Neghirlă loana avută de-a lungul timpului, ocupând funcţii de conducere în ANSVSA, a fost totdeauna ostilă faţă de IDSA, mai ales în momentele în care institutul atrăgea atenția asupra unor fenomene de natură să lezeze bunele practici profesionale în raport cu diagosticul de laborator ce stătea la baza politicilor de declarare a suspiciunii şi confirmării bolilor la animale. În acest sens, suspicionăm că numirea şi acordul doamnei Neghirlă Ioana se conjugă cu intenţii de rea credință în raport cu asigurarea independenței controlului oficial efectuat prin teste şi analize de laborator;

Activitatea IDSA poate fi influențată negativ de "calităţile manageriale" ale doamnei Neghiria Ioana, dânsa fiind recunoscută ca o persoană generatoare de situaţii conflictuale în relaţiile cu subordonații şi colaboratorii cu care interacționează. Sunt recunoscute conflictele mai vechi, dar şi mai noi, cu salariaţi IDSA şi ANSVSA, dar şi de la nivelul Reprezentanţei României la Bruxelles. În acest sens, considerăm că nu dispune de calităţile solicitate în fişa postului respectiv, abilităţi de diplomaţie, negociere şi comunicare, lipsa acestora generând o stare de neîncredere a personalului IDSA;

Doamna Neghirlă loana este lipsită de competențe profesionale specifice. Diplomele ”obținute” de aceasta sunt lipsite de relevanță în condițiile lipsei oricărei activități intrinseci instituționale specifice domeniilor de activitate de IDSA.

În acest sens, vă transmitem prevederile menţionate în Manualul OIE, privind Managementul laboratoarelor veterinare de diagnostic, potrivit cărora ”este esenţial ca activităţile operaţionale din cadrul laboratorului să se desfăşoare sub autoritatea unui singur individ căruia i se dă un titlu adecvat, de exemplu director sau director executiv. Directorul (sau echivalentul) ar trebui să fie complet responsabil pentru livrarea rezultatelor din laborator şi pentru desfăşurarea resurselor în cadrul instituției. Deoarece rolul principal al laboratorului este de a participa la diagnosticarea bolilor animalelor şi la controlul bolilor, directorul trebuie să fie un medic veterinar calificat şi, asemenea, să aibă experienţă personală de lucru într-un mediu de laborator. 

Atributele cheie ale directorului sunt să înțeleagă mediul de operare al muncii de laborator, să fie deplin conștient de cerințele utilizatorului final, astfel încât rezultatele să fie relevante, demne de încredere şi oportune și să demonstreze calităţi de conducere care vor motiva personalul laboratorului să ofere cele mai bune rezultate și la standarde de calitate cerute, atât în timpul activităţilor normale, cât și în cazul focarelor”, afirmă sindicaliștii din IDSA, solicitându-i șefului ANSVSA să ia act de solicitarea personalului cu funcții cheie de conducere din IDSA, de a revoca Ordinul de numire menționat, şi de a desemna la conducerea institutului o persoana din cadrul acestuia, care să îndeplinească toate cerințele legale și de competență. 

Plângere penală împotriva lui Chioveanu și memorii către Guvern, Președinție și Avocatul Poporului

Acțiunea de protest a sindicaliștilor IDSA vine la doar câteva zile după ce, ulterior incidentului cu conotații penale din curtea Institutului de Diagnostic și Sănătate Animală, când, potrivit sindicaliștilor IDSA, Robert Chioveanu, președintele ANSVSA, ”a rupt afișele postate de salariații IDSA, a agresat verbal, prin injurii și amenințări, angajații aflați în fața institutului, a spart ochelarii de vedere ai unui angajat, agresând fizic alți 3 angajați ai IDSA”, unul dintre aceștia din urmă a depus, la Secția 17 Poliție, o plângere penală în care acuză ”tratamentul” primit din partea șefului politic al Autorității Naționale Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor. 

Adriana Toader, fotografiată de către colegi după agresiunea la care se referă în plângerea penală, a atașat documentului și certificatul medical obținut în urma constatărilor reprezentanților Institutului de Medicină Legală, fiind susținută în demersul său atât de Sindicatul Liber Independent din Institutul de Diagnostic și Sănătate Animală cât și de Federația Sindicală a Veterinarilor din România.

De asemenea, Federația Sindicală a Veterinarilor din România, alături de Sindicatul Liber Independent din Institutul pentru Diagnostic și Sănătate Animală, au adresat Premierului Florin Cîțu, Președintelui Klaus Iohannis, Avocatului Poporului și Partidului Național Liberal, două memorii imperative prin care cer intervenția urgentă a instituțiilor statului pentru oprirea abuzurilor secretarului de stat Robert Chioveanu, președinte al ANSVSA, ilegalitățile fiind, conform sindicaliștilor, confirmate chiar de instanțele de judecată, documentele neprimind, până la această oră, niciun răspuns din partea autorităților.



„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.