Podul.ro și editorialiștii săi au dreptate: certificatul verde e impus ILEGAL pe teritoriul României. Motivele. Instanțele au început să se pronunțe. Apelul lui Marius Tudor, consilier superior la PE


Podul.ro și editorialiștii săi au dreptate: certificatul verde e impus ILEGAL pe teritoriul României. Motivele. Instanțele au început să se pronunțe. Apelul lui Marius Tudor, consilier superior la PE

Adevărul iese la suprafața. Devine din ce în ce mai evident că Podul.ro și editorialiștii săi au dreptate cu privire la impunerea ilegală a certificatului verde pe teritoriul României .

Pe 25 Octombrie, Marius Tudor, consilier superior in Parlamentul European și editorialist Podul.ro, era prima persoană publică care atrăgea atenția autorităților și informa cetățenii, cu argumente legale din Regulamentul UE privitoare la certificatul european digital COVID-19 (detalii AICI), că România folosește nelegal acest certificat în scopuri interne pentru condiționarea accesului la facilitați.

CITEȘTE și Prin utilizarea certificatului verde pentru impunerea de restricții, România comite o INFRACȚIUNE și încalcă directivele UE

În plus, tot prin etalarea unor argumente legale, afirma că implementarea certificatului verde pe teritoriul României discriminează cetățenii care nu au posibilitatea să se testeze gratuit.

Câteva zile mai târziu, Tribunalul din Suceava anula obligativitatea certificatul verde pentru studenții de la Universitatea de Medicină din Târgu Mureș, iar Comisarul European pentru Justiție, Didier Reynders confirma că România folosește nelegal și discriminatoriu certificatul european digital COVID-19.

Pe 2 noiembrie 2021, o altă instanță de judecată anulează aplicarea certificatului verde pentru condiționarea accesului la facilități. De această dată, Tribunalul din București anulează decizia Comitetului Național pentru Situații de Urgență care impunea obligativitatea prezentării certificatului digital pentru bucureșteni la în momentul accesului la diverse facilități, întrucât astfel de practici încalcă nepermis libertăți și drepturi.

Contactat de Podul.ro, Marius Tudor a declarat că este important ca România să își tratează cetățenii cu egalitatea, indiferent de alegerea acestora.

“Este adevărat că în situații de criză ai nevoie de soluții urgente. Totuși, cei care ne conduc trebuie să fie lucizi și să înțeleagă că nu există doar o singură soluție, ci că există atâtea soluții câte nevoi ai, iar Comisia Europeană fix la asta s-a gândit când a dezvoltat atât o strategie de vaccinare cât și una de testare. Nu poți fi pentru unii mumă, iar pentru alții ciumă, doar pentru că la conducerea statului ai oameni care cred într-o unică soluție, și asta din pricina incapacității lor. 

Orice restrângere de drepturi se face doar prin lege și fără a se atinge esența dreptului, așa cum spune articolul 53 din Constituție. În acest moment NU există o lege în acest sens, iar restricțiile impuse sunt nelegale. Oricine aplică aceste restricții comite o infracțiune, nu o spun eu, o spune legea.

La nivelul UE, dar NU și în România, certificatul verde a fost dezvoltat ca să ne ajute, nu ca să ne dividă, nu pentru a alimenta ură, vrajbă între cetățeni. Certificatul verde nu a fost adoptat pentru scopuri interne și nicidecum pentru impunerea de restricții sau de obligații, ci pentru a ne  ajuta să revenim la normalitate.

În același timp îi îndemn pe toți cetățenii să aibă grijă de ei, să fie înțelegători și responsabili, indiferent de alegerea pe care o fac”.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.