Biroul Executiv al PNL a aprobat vineri, 29 octombrie, programul de guvernare și lista de miniștri ai Cabinetului Ciucă. În urma ședinței, președintele PNL Florin Cîțu și premierul desemnat Nicolae Ciucă au susținut o conferință de presă care a stârnit la un moment dat hohotele de râs ale jurnaliștilor, întrucât primul liberal menționat explica că Executivul are totuși șanse de a fi învestit, peneliștii bazându-se pe o eventuală susținere venită din partea PSD, variantă destul de puțin probabilă. Președintele PNL a adăugat că va negocia până săptămâna viitoare cu fiecare parlamentar în parte pentru a obține învestirea Guvernului Ciucă, dar strategia are șanse mici de a fi una de succes, dat fiind faptul că peneliștii mai au nevoie de aproximativ 70 de voturi în Parlament.
Vedeți video de la 3:10:
În schimb, premierul desemnat Nicolae Ciucă a recunoscut că din punctul de vedere al matematicii parlamentare Guvernul nu va fi învestit, însă mizează pe faptul că România se confruntă cu multiple crize din pricina cărora e nevoie de învestirea unui Executiv.
Reporter: Kelemen Hunor a criticat acest Guvern minoritar în contextul în care a declarat că nu știe pe ce se bazează colegii domniei sale, adică dvs., pentru ca acest Executiv să treacă. În aceste momente credeți că există o șansă reală pentru ca acest Guvern să treacă?
Cîțu: Bineînțeles. Folosiți un cuvânt foarte dur, că a criticat. A spus de fapt că astăzi situația de fapt, coaliția pe care o avem, PNL-UDMR-minorități, dispune de un număr de voturi mai mic decât 234. Dar, așa cum am vorbit cu domnul Hunor de mai multe ori, acest Guvern va trece. E un Guvern care va avea susținere, pentru că vom avea un program de guvernare cu soluții pentru această perioadă prin care trece România.
Reporter: Din partea cui vor veni aceste susțineri? Am văzut că social-democrații au spus foarte clar că nu vor da un vot pentru un Guvern minoritar, dar nici cei din USR.
Cîțu: Ciolacu a zis că el recomandă să nu se voteze acest Guvern, dar nu a luat decizia încă și e decizia colegilor și va avea această decizie în perioada următoare.
Reporter: Râde lumea în sală. Mă scuzați... (continuă râsetele)
Ciucă: În urmă cu câteva zile am avut acea întâlnire la sediul PNL. M-ați întrebat de mai multe ori dacă îmi depun mandatul. Și atunci ca și acum am spus că nu îmi voi depune mandatul. Sigur, așa cum arată situația și cifrele, matematic Guvernul nu are șanse să treacă. Pe parcursul negocierilor s-a putut constata destul de multă inflexibilitate și am observat că nu se va ajunge la un acord politic, astfel încât să putem determina o majoritate care să aprobe Guvernul în Parlament. Totuși, ținând cont de situația în care ne găsim astăzi, una deosebit de complicată, am hotărât să merg cu programul de guvernare și cabinetul în Parlament pentru că de astăzi până miercuri mai e timp. Există timp de reflecție pentru fiecare dintre parlamentari. Cred că pot să se gândească fiecare dintre ei ceea ce le spun electoratului din circumscripțiile în care au fost aleși. În același timp nu am o experiență politică, dar pot să-mi dau seama că, neajungându-se la un acord politic, prin votarea acestui Guvern se poate câștiga timp astfel încât partidele să discute și să găsească liniile de comunalitate pentru compatibilizarea proiectelor politice comune. În afara acestei situații de criză în care ne aflăm astăzi, sanitară, cea generată de creșterea prețurilor la energie și gaze, la alimente, e și această criză politică ce trebuie rezolvată. Prin votarea Guvernului au posibilitatea să se așeze la masă și să găsească un numitor comun. Mai mult, discutăm de PNRR, a fost aprobat de ECOFIN și urmează cât de curând punerea în practică. Pentru asta avem nevoie de un Guvern cu puteri depline. Asta e situația și astea sunt argumentele pentru care am decis să merg cu programul de guvernare și lista cabinetului în Parlament.
Reporter: L-ați criticat pe Dacian Cioloș, ați criticat USR pentru că nu au reușit să obțină o majoritate parlamentară și au cerut votul bazat pe un program de guvernare și atât. Situația pare acum copiată, trasă la indigo. PNL e în aceeași situație. Spuneați atunci că e nevoie de un Guvern cu puteri depline și că singura soluție e o majoritate strânsă în jurul PNL. Acum, astăzi, nu s-a întâmplat acest lucru și iată că veniți cu o propunere similară. Ce s-a schimbat?
Cîțu: În primul rând noi avem o coaliție formată din PNL-UDMR și susținută de minorități. Nu e un Guvern monocolor, ci o coaliție care vine în fața românilor cu o continuare a programului de guvernare de la începutul acestui an, la care s-au mai adăugat câteva elemente. Ce am făcut până acum e că am avut discuții cu parlamentari din diferite partide pentru susținerea acestui Guvern. Vom avea discuții și în următoarea perioadă.
Reporter: Nu aveți cele 234 de voturi. Care e strategia? Ce vă face să credeți că veți obține voturile necesare?
Cîțu: Strategia e să discutăm cu fiecare parlamentar în parte. Acum 2 ani de zile când a fost dat jos Guvernul Dăncilă se spunea la fel că nu se poate.
Componența Cabinetului Ciucă:
Prim-ministru: Nicolae Ciucă
Vicepremier: Kelemen Hunor
Miniştrii PNL:
Ministerul Apărării Naţionale: Cătălin Predoiu
Ministerul de Externe: Bogdan Aurescu
Ministerul Finanţelor Publice: Dan Vîlceanu
Ministerul Afacerilor Interne: Lucian Bode
Ministerul Educaţiei: Sorin Cîmpeanu
Ministerul Muncii şi Protecţiei Sociale: Raluca Turcan
Ministerul Energiei: Virgil Popescu
Ministerul Agriculturii: Mircea Fechet
Ministerul Culturii: Bogdan Gheorghiu
Ministerul Transporturilor: Marcel Boloş
Ministerul Sănătăţii: Nelu Tătaru
Ministerul Justiţiei: Alina Gorghiu
Ministerul Cercetării, Inovării şi Digitalizăzii: Robert-Ionatan Sighiartău
Ministerul Economiei, Antreprenoriatului şi Turismului: Florin Roman
Miniştrii UDMR:
Ministerul Investiţiilor şi proiectelor Europene: Hegedus Csilla
Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și a Administrației: Cseke Attila
Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor: Tánczos Barna
Ministerul Tineretului și Sportului: Novak Eduard