Regimul Erdogan se întoarce împotriva migranților din Siria după scandalul bananelor mâncate în bășcălie de sirienii din Turcia. Deportarea, arma lui Erdogan


  • ACP
  • Oct 29, 2021 16:24
  • 5602
Regimul Erdogan se întoarce împotriva migranților din Siria după scandalul bananelor mâncate în bășcălie de sirienii din Turcia. Deportarea, arma lui Erdogan

Ankara a decis să deporteze mai mulți sirieni din cauza unei „campanii provocatoare de consum de banane” începută de aceștia. Mai exact, după apariția mai multor clipuri TikTok în care niște tineri sirieni din Turcia mănâncă sau arată fructele ostentativ, luând în derâdere starea economiei turce și sentimentul tot mai răspândit de antipatie împotriva refugiaților sirieni. 

Clipurile acestea, postate atât din Turcia, cât și din alte țări, au venit după ce a apărut la o emisiune tv un turc care s-a plâns în fața camerelor de filmat că nu își mai poate permite nici măcar bananele, care costă 1-2 dolari kilogramul, în timp ce sirienii refugiați își pot cumpăra cu grămezile. În urma acestei emisiuni, mai mulți tineri sirieni și-au postat propriile clipuri în care apar singuri sau în grupuri, savurând bananele sau acoperindu-și capetele și brațele cu ele. Într-unul din clipurile acestea apar niște sirieni mimând o familie turcă și împărțind o singură banană între mai multe persoane, în timp ce mănancă pe podea, spunând:

„Nu suntem sirieni, ci turci, așa că avem doar o banană, pe care suntem forțați să o împărțim”

Într-o fotografie postată pe rețele sociale apare o bancnotă de 100 de dolari pe o grămadă de banane, ca aluzie la pierderea constantă din valoare a lirei turcești față de dolar. 

În timp ce turcii au reacționat în bună parte cu furie la clipurile sirienilor, care au devenit virale în ultimele 10 zile, a venit și anunțul de deportare din partea Direcției Generale de Gestionare a Migrației din Turcia. O declarație criptică a Direcției spunea că o anchetă asupra postărilor provocatoare de pe rețelele de socializare a dus la arestarea a șapte cetățeni străini care au fost în final deportați în urma procesului judiciar. 

Declarația autorității de migrație nu a clarificat de ce au fost acuzate cele șapte persoane, dar, mai târziu, o declarație a poliției din Istanbul a spus că 11 sirieni au fost arestați pentru „incitare la ură” și „insultarea turcilor”

Publicația Al Monitor a relatat că „Procesul privind clipurile despre consumul de banane a început cu un interviu pe stradă în cartierul muncitoresc Esenler din Istanbul, unde un grup de turci și-a exprimat furia în fața camerelor de filmat atât asupra sirienilor aflați sub protecție temporară în Turcia, cât și asupra politicii de migrație a guvernului”.

Acuzându-i pe sirienii din Turcia că trăiesc din subvențiile statului, o femeie a strigat: „Întoarceți-vă în țara voastră și luptați în războiul vostru”. 

Dar cel mai răspândit citat a fost cel al unui bărbat de vârstă mijlocie, care i-a strigat unei tinere din Siria: „Eu nu îmi pot permite să mănânc banane, în timp ce voi le cumpărați la kilogram”.

Sentimentele antisiriene au apărut încă de la momentul în care cele 4 milioane de refugiați din Siria au fost primite în Turcia, iar aceștia au primit sprijinul statului timp în care au avut și acces la locurile de muncă ale turcilor. 

Politica Ankarei de a trage toate foloasele posibile din politica migrației nu a fost foarte bine primită de populația turcă, iar acum sentimentele împotrivă migranților se adaugă revoltei împotriva guvernului, provocată de criza economică în care se adâncește Turcia. 

Valurile de migranți au fost folosite de Ankara atât pentru a șantaja Uniunea Europeană dar și pentru a presa Atena și a aduce haosul în zona de graniță a Greciei, iar dintre migranți au fost recrutate forțele paramilitare care au luptat pentru turci în Siria, Libia și Azerbaijan.

Acum însă, Ankara are de intervenit pentru a liniști populația turcă sătulă de ceea ce numește a fi ”obrăznicia migranților”, iar această intervenție presupune pedepsirea celor care au insultat turcii, luând în râs spaimele și problemele lor. Asta chiar dacă deportările reprezintă o încălcare a articolului 32 referitor la expulzarea refugiaților din Convenția din 1951 privind refugiații, dar și propria lege a Turciei, așa cum a declarat Metin Corabatir, președintele Centrului de Cercetare pentru Azil și Migrație din Ankara și fost vorbitor al Înaltului Comisariat al ONU pentru Refugiați – detalii AICI

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.