Compania Vitol din Olanda a câștigat o licitație pentru furnizarea, în Republica Moldova, a 1 milion de metri cubi de gaze naturale. Acest lucru a fost anunțat oficial pe pagina de Facebook al Agenției Proprietății Publice din Moldova.
Agenția a precizat că gazul va fi livrat în Moldova astăzi, achiziția fiind ofertată de către compania de stat din Republica Moldova, Energocom.
În urmă cu doar o zi, Energocom a achiziționat din Polonia primul milion de metri cubi de gaz natural furnizat pentru Republica Moldova de către partenerii de la PGNiG, prețul contractat fiind, conform oficialilor de la Chișinău, de 1000 de dolari pentru mia de metri cubi.
„Pentru prima dată în istoria Republicii Moldova am accesat o cantitate mică de gaze naturale dintr-o sursă alternativă, adică nu a fost procurat de la Gazprom, dar a fost procurat pe piața internațională și iată că am primit prima cantitate de gaz foarte mică, de probă, dar am reușit o procurare pe piața internațională. Nu putem spune prețul. În contractele de acest tip standart pe piața europeană, prețul nu este indicat și aceasta se face pentru a menține cumva concurența pe această piață. Este considerat un secret comercial. Este un preț de piață și toată lumea se poate uita aproximativ care sunt prețurile. Suntem în zona a 1000 de dolari pe 1000 m3, în această regiune, nu pot spune exact prețul, este și o condiție a contractului, prețul nu este divulgat. Achiziția de probă vine să testeze capacitatea de import a gazului din surse alternative și vine să balanseze presiunea joasă în sistemul aprovizionării cu gaze naturale. În condițiile scăderii presiunii din rețeaua națională de distribuție, achiziționarea din surse alternative permite menținerea livrării de gaze naturale către consumatori. Tariful achitat de cetățeni pentru gazele naturale rămâne neschimbat”, a declarat premierul Republicii Moldova, Natalia Gavrilița.
Şefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a asigurat-o marţi pe preşedinta Republicii Moldova, Maia Sandu, de sprijinul Uniunii Europene în rezolvarea situaţiei legate de criza gazelor, în cursul unei convorbiri telefonice, consacrată problemelor cu care se confrunta Republica Moldova în aprovizionarea cu gaze naturale.
La rândul său, europarlamentarul român Siegfried Mureşan a dat asigurări că România va ajuta Republica Moldova în această situaţie prin intermediul gazoductului Iaşi-Chişinău, într-o intervenţie telefonică la Jurnal.TV din Chişinău.
Între timp, autoritățile de la Chișinău vor continua discuțiile pentru semnarea unui nou contract cu gazprom. Joi, vicepremierul Andrei Spînu merge la Sankt Petersburg, pentru a se întâlni cu Alexei Miller, directorul general al Gazprom.
Din 14 octombrie Moldova a intrat în stare de alertă în sectorul energetic, stabilind un șir de măsuri, printre care și utilizarea păcurii pentru producerea energiei electrice și termice, dar și pregătirea unor măsuri compensatorii pentru consumatorii de gaze.
În contextul stării de alertă, Moldovagaz a anunțat care este deficitul de gaze naturale și categoriile de consumatori protejate, dar și ce categorii ar putea risca să rămână fără gaze, dacă nu va fi soluționată criza.
Ministrul Andrei Spînu a mai avut o deplasare la Sankt-Petersburg, Rusia, unde urma să se întâlnească cu șeful Gazprom, dar întrevederea nu a mai avut loc „din motive obiective” neprecizate, ceea ce demonstrează faptul că Moldova nu mai este dispusă să accepte termenii pe care Rusia obișnuia să îi impună prin intermediul unor astfel de negocieri mascate.
Oficialii moldoveni au recunoscut în mod oficial, faptul că Moscova a încercat să își impună termenii, fapt considerat inacceptabil de către guvernarea pro europeană de la Chișinău. „Ofertă propusă la acest moment de Gazprom nu este în avantajul cetățenilor noștri. Prețul cerut, care include condiții financiare și nefinanciare, inclusiv achitarea în termeni restrânși a datoriei istorice, este mai mare decât ofertele de pe piețele internaționale de gaz”, a afirmat explicit ministrul Andrei Spînu, fapt care a stârnit furia Rusiei și reacția sa ultimativă, aceea de a anunța că nu va mai livra gaz de la 1 decembrie, dacă Moldova nu va achita volumele contractate din septembrie și octombrie.