Ucraina câștigă un tezaur din aur scitic în dauna Rusiei, care voia să și-l însușească în urma anexării ilegale a Crimeii. Cum rămâne cu tezaurul românesc FURAT de ruși?


  • ACP
  • Oct 26, 2021 21:06
  • 1980
Ucraina câștigă un tezaur din aur scitic în dauna Rusiei, care voia să și-l însușească în urma anexării ilegale a Crimeii. Cum rămâne cu tezaurul românesc FURAT de ruși?

O colecție de artefacte scitice din aur, împrumutate de patru muzee din Crimeea muzeului Allard Pearson din Amsterdam, în 2014, au fost câștigate, marți, de Ucraina, în urma deciziei unei instanțe din Olanda. 

Tezaurul – ce cuprinde aproximativ 2000 de obiecte – fusese reținut de muzeul olandez în așteptarea verdictului unui judecător ori a unui acord între cele două părți, deoarece la acea dată Crimeea fusese ocupată de armata rusă și nu era clar dacă acest tezaur ar trebui returnat muzeelor din Crimeea, care aparțineau deja Rusiei, ori Ucrainei. 

Pe 14 decembrie 2016, Tribunalul Districtual din Amsterdam a decis că această colecție să fie transferată la Kiev, în conformitate cu legea olandeză privind patrimoniul cultural, dar partea rusă a făcut apel și și-a schimbat avocații, iar în iulie 2019 a fost luată o decizie judecătorească provizorie care a constatat că legea olandeză privind patrimoniul cultural nu era aplicabilă în acest caz. 

Acum instanța olandeză a constatat că „deși obiectele provin din Crimeea (…) fac parte din patrimoniul Ucrainei, după ce aceasta a devenit independentă, în 1991”

Aflând despre decizia instanței de apel, guvernatorul Crimeei, Serghei Aksenov, a calificat hotărârea instanței drept „ilegală și scandaloasă”. El a declarat că aurul scitic a fost găsit în țara Crimeei, unde a stat de multe sute de ani, prin urmare este proprietatea tuturor celor din Crimeea și ar trebui returnat. Ar fi interesant de văzut ce ar avea rușii de spus, în contextul ăsta, și despre tezaurul românesc furat de sovietici și reținut încă ilegal în Rusia – sursa AICI

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.