"USR va trebui să petreacă o perioadă de penitență!". Rareș Bogdan explică decizia PNL de a alcătui un Guvern minoritar alături de UDMR


"USR va trebui să petreacă o perioadă de penitență!". Rareș Bogdan explică decizia PNL de a alcătui un Guvern minoritar alături de UDMR

Prim-vicepreședintele PNL Rareș Bogdan a declarat joi, la Realitatea PLUS, că partidul său a optat pentru formula guvernamentală minoritară alcătuită alături de UDMR, întrucât foștii parteneri de la USR vor trebui "să petreacă o perioadă de penitență" după ce au dat jos Guvernul Cîțu votând moțiunea de cenzură a PSD. Pe de altă parte, Rareș Bogdan a lansat un apel către parlamentarii USR "să fie responsabili și să voteze Guvernul condus de domnul general Ciucă".

Întrebare: De ce ați renunțat la coaliția cu USR?

Rareș Bogdan: Nu am renunțat noi la coaliția cu USR. Dânșii au dat jos un Guvern al PNL din care făceau parte. Au trântit un Guvern într-o perioadă extrem de complicată pentru România, în plin val 4, în momentul în care prețurile la energie explodau în întreaga Europă și în momentul în care PNRR tocmai trebuia definitivat. Noi am atras atenția că e foarte complicat să continuăm o cooperare atât timp cât domniile lor vor da jos un Guvern dintr-un motiv cel puțin pueril. Asta e. Noi sperăm să fie responsabili și să voteze Guvernul condus de domnul general Ciucă. E obligatoriu să oferim stabilitate acestei țări.  

Întrebare: Domnul Cîțu nu oferă această stabilitate. De ce ați renunțat la Florin Cîțu?

Rareș Bogdan: Florin Cîțu e un om matur, care privește politica pe termen lung. Domnia sa a venit cu această propunere (Ciucă premier - n.red.), fiind o propunere care adună o majoritate ceva mai ușor. Propunerea nu a fost făcută de altcineva. Am văzut speculații. Florin Cîțu a venit cu această propunere, nu a fost una primită în plic. Pur și simplu a analizat că pentru următoarele 6 luni de zile un om ca Nicolae Ciucă va aduna foarte ușor o majoritate și nu-l va putea nimeni considera mult prea politic pentru a i se opune. Dacă parlamentarii USR nu vor vota Guvernul Ciucă, atunci vor arăta că domniile lor nu gândesc decât politicianist și nu le pasă deloc de această țară.  

Întrebare: Practic sperați ca PSD să susțină Guvernul PNL?  

Rareș Bogdan: Eu sper în primul rând ca cei din USR să se dovedească responsabili și să înțeleagă necesitatea unui Guvern după ace au aruncat țara în criză alături de AUR.  

Întrebare: Vor primi locuri în Guvern cei de la USR?  

Rareș Bogdan: Guvernul e unul minoritar. E o hotărâre pe care PNL a luat-o. Am spus clar că în cazul în care USR va da jos Guvernul Cîțu, atunci șansele de a reface o colaborare cu domniile lor... USR va trebui să petreacă o perioadă de penitență, iar după perioada de penitență putem să rediscutăm. Noi nu putem continua din 3 în 3 luni cu crize politice generate de lipsa domniilor lor de experiență. 

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.