"Important e ce va face". Cioloș calmează spiritele în USR în legătură cu desemnarea lui Ciucă ca premier, dar exclude susținerea unui Guvern minoritar


"Important e ce va face". Cioloș calmează spiritele în USR în legătură cu desemnarea lui Ciucă ca premier, dar exclude susținerea unui Guvern minoritar

Președintele USR Dacian Cioloș a declarat joi, într-o conferință de presă, că partidul său va vota un eventual Guvern Ciucă doar în cazul în care va face parte din formula guvernamentală, aceasta fiind poziția cu care merge la consultările cu președintele Klaus Iohannis. Totodată, în contextul în care deputații USR Mihai Polițeanu și Iulian Bulai au criticat vehement o eventuală desemnare a generalului în rezervă Nicolae Ciucă pentru funcția de premier, Cioloș a încercat să calmeze spiritele, precizând că "important e ce va face (prim-ministrul desemnat - n.red.), ce anume își va asuma și ce nu își va asuma".

Reporter: Cei din PNL au votat deja pentru a merge pe o formulă de Guvern minoritar condus de Nicolae Ciucă. În cazul în care se ajunge la această formulă USR va vota în Parlament un Guvern minoritar? 

Cioloș: E nevoie de un Guvern cu puteri depline care să aibă majoritate în Parlament în măsură să ia decizii importante în perioada următoare. Un Guvern minoritar nu poate să facă lucrul acesta. 

Reporter: Dacă a trecut de Parlament înseamnă că are voturile...

Cioloș: Nu. Dacă a trecut de Parlament înseamnă că a avut voturile să treacă de Parlament, dar nu să ia decizii cu o majoritate în Parlament. Sunt 2 lucruri diferite. Una e să ai un vot de învestitură și alta e să ai e să ai o majoritate pentru a-ți pune în aplicare un program de guvernare. 

Reporter: La votul de învestitură veți vota un Guvern minoritar? 

Cioloș: Nu putem să susținem un Guvern minoritar câtă vreme există posibilitatea de a construi o majoritate în jurul unui program de reforme. 

Reporter: Veți cere președintelui Klaus Iohannis refacerea coaliției de guvernare? 

Cioloș: Da. 

Reporter: Cum va justifica USR că nu va vota un Guvern care nu-l are ca premier pe Florin Cîțu?

Cioloș: Noi am spus că votăm un guvern din care facem parte. Dacă PNL vine cu un premier altul decât Florin Cîțu, atunci suntem gata să negociem o majoritate de care România are nevoie în momentul de față. România are nevoie de un Guvern cu puteri depline. Un Guvern minoritar nu unul cu puteri depline, pentru că nu poate să treacă proiecte de lege de Parlament. Și pe criza sanitară și pe criza energetică sunt decizii care au nevoie de asumare în Parlament. Asumarea e asigurată de o majoritate. 

Reporter: Cum vedeți această posibilă desemnare a lui Nicolae Ciucă? Sunt chiar voci din USR care susțin că ar fi o rușine pentru democrația din România să fie numit un general.

Cioloș: Noi am cerut din partea PNL să avem un premier altul decât Florin Cîțu. Dacă va fi Nicolae Ciucă, vom vedea ce are de gând să facă, iar abia apoi putem să comentăm pe marginea intențiilor dânsului. Important pentru noi e ce va face, ce anume își va asuma și ce nu își va asuma, iar din punctul acesta de vedere vom lua decizia. 

Reporter: Deci nu respingeți varianta?

Cioloș: Nu. România are nevoie de un Guvern cât mai repede, susținut de o majoritate. 

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.