"Never say never". Roman și Dîncu pun bazele USL 2.0: "Va trebui neapărat un armistițiu"


"Never say never". Roman și Dîncu pun bazele USL 2.0: "Va trebui neapărat un armistițiu"

În contextul crizei sanitare, politice și energetice, liderul deputaților PNL Florin Roman i-a propus președintelui Consiliului Național al PSD Vasile Dîncu, pe parcursul unei emisiuni la TVR 1, un armistițiu pentru învestirea unui Guvern. Ca reacție, Vasile Dîncu nu a exclus varianta unui armistițiu PNL-PSD, nefiind vorba de o alianță, ci despre o înțelegere între cele 2 partide pentru a se creiona "câteva măsuri și priorități necesare în acest moment, inclusiv măsuri mai dure legate de această pandemie și de reducerea morților".

Moderator: Spunea domnul Roman mai devreme că cei mai buni specialiști pe care i-a dat țara asta au fost de la PNL și de la PSD, coborând puntea unei posibile colaborări de mâine încolo între PSD și PNL pentru o formulă de guvernare. E dispus PSD la o formulă de guvernare cu PNL?

Dîncu: În momentul acesta e foarte greu de închipuit o formulă de guvernare, chiar dacă în situații excepționale nu e bine să spui că n-ar putea să funcționeze. Eu am vorbit mai de mult că în situații de criză s-ar putea întâmpla asta și am fost linșat să zicem așa metaforic și de conducători ai PNL și chiar de unii pesediști. Deci în acest moment noi nu avem nicio discuție în acest sens, nu avem niciun târg cu PNL, așa încât nu există condiții în acest moment. Sigur că în politică nu e bine să spui "niciodată". Never say never. Dar acest lucru în acest moment nu e previzibil. 

Moderator: Strict adunând piesele din realitatea în care trăim, pandemie, criză, colapsul sistemului sanitar, e loc de o coaliție argumentată pe această bază? 

Dîncu: S-ar putea face o coaliție în care să participe și specialiști, eventual un alt tip de coaliție. Nu știu dacă USL se mai poate reinventa în acest moment. Ar trebui pentru asta multe lucruri depășite. Problema e următoarea. Am văzut în această zi că PNL și UDMR au rămas în bănci, în expectativa unei alianțe viitoare cu USR. Asta înseamnă că încă avem perspectiva unei alianțe refăcute. Dacă se va ajunge la o altă situație, vom discuta altfel. 

Moderator: Domnule Roman, din ce deduc din acest dialog nu e o ușă trântită în nas. 

Roman: Eu vorbesc de un armistițiu, pentru că România este într-un război: război pandemic, război politic, război economic. Dacă ne mai și gândim la țara asta ca și politicieni responsabili, nu numai la procente, este nevoie de un armistițiu, de un Guvern cu puteri depline pe 6 luni de zile, să trecem perioada de iarnă, de pandemie și să tragem primele tranșe din PNRR, iar apoi avem timp destul să ne războim și politic. 

Dîncu: Armistițiul nu este alianță, așa încât despre armistițiu a vorbit azi și președintele PSD, domnul Ciolacu, la încercarea de învestire a Guvernului. Va trebui să gândim împreună câteva măsuri și priorități necesare în acest moment, inclusiv măsuri mai dure legate de această pandemie și de reducerea morților. Aici va trebui neapărat un armistițiu. Trebuie să renunțăm la discursul politic și să trecem la un discurs tehnic și poate chiar și la tehnicieni.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.