Secretarul general al PNL Dan Vîlceanu a declarat marți seară, într-o emisiune la B1TV, că, în situația foarte probabilă ca Guvernul Cioloș să nu fie învestit mâine, atât useriștii, cât și peneliștii trebuie să facă o concesie prin a renunța la 2 decizii de partid, pentru a se pune astfel capăt crizei guvernamentale. Concret, liderul liberal a precizat că USR va trebui să renunțe la decizia de a nu-l accepta pe Florin Cîțu pentru funcția de premier, în timp ce peneliștii vor retrage hotărârea de a nu mai guverna cu useriștii. PNL luase respectiva decizie din pricina votului acordat de USR în favoarea moțiunii de cenzură contra Guvernului Cîțu. Vîlceanu a motivat solicitarea reiterată de PNL către USR de a-l accepta pe Cîțu premier precizând că "dacă ajungem la persoane, vă garantez că nu putem închide o negociere politică niciodată".
Moderator: De ce v-ați abținut astăzi în comisii și de ce mâine la votarea Guvernului Cioloș ați ales să nu votați împotrivă? Asta în condițiile în care useriștii au votat cu chiote și strigăte moțiunea de cenzură împotriva Guvernului din care făceau parte.
Vîlceanu: Pentru a da șansă refacerii coaliției. Din punctul nostru de vedere nu te poți duce să votezi contra cuiva și a doua zi să te duci să-i spui "hai să încercăm să refacem coaliția".
Moderator: Dar ei au votat contra dvs.
Vîlceanu: Știu că asta s-a întâmplat. Dar eu cred că trebuie să privim lucrurile, mai ales într-un asemenea context, cu o mai mare responsabilitate. Și cred că era nevoie din partea noastră să facem primul pas, să dăm primul semnal. Așadar, nu am votat împotriva colegilor nici la comisii și nici mâine nu mergem să votăm contra colegilor de la USR. Vom fi prezenți, dar nu vom vota.
Moderator: Când vom avea un Guvern funcțional?
Vîlceanu: Sper cât mai repede. Nu pot să vă dau un termen.
Moderator: Propuneți pe cineva pentru funcția de premier? Pe domnul Cîțu?
Vîlceanu: Avem deja o decizie luată, un vot dat în partid. Acel vot e pentru președintele partidului. Și colegii de la USR atunci când au făcut o propunere au făcut-o indicând președintele partidului. E o chestiune normală. Nu pot comenta nici gestul lor și nici pe al nostru. Președintele partidului e cel care-i desemnat de partid ca să fie premier.
Moderator: Cât poate rămâne acest Guvern interimar?
Vîlceanu: Nu trebuie să punem problema cât poate rămâne interimar. Poate să rămână mult timp interimar. Problema e dacă în acest moment putem să stăm cu un Guvern interimar. Și e evident că nu. De aceea cât mai repede trebuie să trecem la discuții, să fim responsabili și unii și alții. Și noi avem în PNL o decizie că nu vom mai guverna cu USR. A fost o decizie luată înainte ca USR să voteze (moțiunea de cenzură - n.red.). Și cei de la USR au o decizie că nu-l mai vor premier pe Florin Cîțu. Cred că și unii și alții trebuie să facem pași, să fim echilibrați, să dăm dovadă de responsabilitate, și noi să trecem peste acea decizie (conform căreia PNL nu va mai guverna cu USR din pricina votului acordat de cei din urmă pentru moțiunea de cenzură contra Guvernului Cîțu - n.red.), dar și dânșii (peste hotărârea de a nu susține varianta Florin Cîțu premier - n.red.).