Scriitorul și teologul Cristian Bădiliță îl demolează pe Cărtărescu: Scriitor modest și personaj penibil, produs al proletcultismului reciclat! Mediocritatea democratoidă, singura șansă a lui Cărtărescu de a câștiga, politic, Premiul Nobel


Scriitorul și teologul Cristian Bădiliță îl demolează pe Cărtărescu: Scriitor modest și personaj penibil, produs al proletcultismului reciclat! Mediocritatea democratoidă, singura șansă a lui Cărtărescu de a câștiga, politic, Premiul Nobel

Mircea Cărtărescu este un ”scriitor modest”, ”produs al proletcultismului reciclat” și un ”personaj penibil”, avertizează scriitorul, teologul și traducătorul Cristian Bădiliță, pe Facebook, explicând că, numai grație paradigmei ”mediocrității democratoide”, cenaclistul Cărtărescu are o șansă de a câștiga, finalmente, Premiul Nobel.  

De ce nu au fost propuși la timpul cuvenit Paul Goma, un Soljenițîn român, Ana Blandiana sau Dan Stanca?, întreabă Cristian Bădiliță, ale cărui comentarii le prezentăm în cele ce urmează: 

”Nu știu cine propune, din partea RSR, candidatura la Premiul Nobel a lui M. Cărtărescu, scriitor modest, fără conținut și fără anvergură, produs al proletcultismului reciclat (Paul Cornea, Crohmălniceanu)? În plus, personaj penibil. 

De ce nu a fost propus, la timpul cuvenit, Paul Goma, un Soljenițîn român? De ce nu sînt propuși Ana Blandiana sau Dan Stanca, doi candidați cu adevărat importanți (nu e prima dată cînd îi numesc). Și poezia lui Nichita Danilov merită susținută. 

Nobelul (mai ales pentru literatură) e acuzat de subiectivism și politizare. Nu înțeleg această obiecție. Premiul Nobel ESTE și un premiu politic. Așa a dorit inițiatorul său. Iar academicienii suedezi, adică juriul Premiului Nobel, au dreptul să premieze pe cine doresc. Banii sînt ai lor. 

Cînd se va inventa un Nobel ‹obiectiv›, pe bani ‹obiectivi›, atunci pretențiile vor fi altele. Deocamdată, slavă mediocrității democratoide! Numai în această paradigmă va avea și cenaclistul Cărtărescu șansa lui”, scrie Cristian Bădiliță, pe Facebook, recomandând cea mai recentă apariție din Seria de autor Dan Stanca de la Editura Vremea.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.