Alegerile anticipate. Drulă vorbește despre scenariul în care soluția e să fie întrebat electoratul "E ok cum a procedat Florin Cîțu?". Ce spune vicepreședintele USR despre suspendarea președintelui Klaus Iohannis


Alegerile anticipate. Drulă vorbește despre scenariul în care soluția e să fie întrebat electoratul "E ok cum a procedat Florin Cîțu?". Ce spune vicepreședintele USR despre suspendarea președintelui Klaus Iohannis

Vicepreședintele USR Cătălin Drulă a fost prezent luni, 18 octombrie, într-o emisiune la Europa FM, pe parcursul căreia a abordat inclusiv scenariul alegerilor anticipate, pe care partidul său l-ar susține în cazul în care nu va fi învestit miercuri Guvernul Cioloș, iar PNL nu va lua decizia de a propune o altă variantă de premier, menținându-și opțiunea pentru Florin Cîțu. 

Drulă: În cazul respingerii Guvernului ne apropiem de un final al crizei. Vă amintesc că din punct de vedere constituțional, pentru a se produce finalul unei crize nerezolvabile, avem alegerile anticipate. Or, acele alegeri se pot organiza în 120 de zile, 60 de zile până la dizolvarea Parlamentului plus 60 de zile pentru organizarea scrutinului, de la momentul respingerii primei propuneri de premier. Or, acel termen nu curge încă. Nu s-a stabilit încă calendarul. Presupunând că votul de miercuri va fi unul negativ, atunci începe să curgă acel ceas care ticăie. E normal într-o democrație. Numai în România a fost introdus atât de greu acest mecanism în Constituție, al alegerilor anticipate. 

Moderator: Dvs., Cătălin Drulă, sunteți de acord cu alegerile anticipate? 

Drulă: Sunt de acord că spectrul alegerilor anticipate, ca un deadline, depinde de președinte. Președintele poate dizolva Parlamentul (Constituția actuală nu-l obligă să dizolve Parlamentul - n.red.). Așadar, președintele poate propune și 10 premieri dacă vrea. Dar spectrul unui nou scrutin în care să mergem către oameni și să întrebăm "E ok cum a procedat Florin Cîțu? Poate greșește USR? Sau e invers? Cine vreți să vă guverneze?" trebuie să existe, căci altfel lucrurile se pot duce la masa verde a infinitului. Înțeleg că sunt niște planuri de guvernare interimară pe termen lung, ceea ce nu e în regulă într-o democrație. Ori ai un Guvern învestit cu puteri depline ori mergi din nou la alegători. Ceasul trebuie să curgă, iar dacă va fi varianta anticipatelor atunci ceasul va curge de miercuri. Eu sper să nu fie, ci să fie cea a Guvernului învestit pentru a ne putea face treaba. 

Cetățean: Anticipatele mi se par cea mai dezastruoasă soluție. Nici după anticipate nu se va forma o majoritate clară. 

Drulă: De unde știți? Să știți că anticipatele sunt un mecanism constituțional ultra comun în Europa. Cred că suntem democrația europeană cu cel mai greu mecanism de declanșare. Există și cealaltă extremă, de tipul "așa nu". Mă refer la Bulgaria, care are a treia oară alegeri anticipate în acest an. Însă, în alte țări, alegerile anticipate sunt o modalitate de a debloca situația politică atunci când nu se găsește o altă soluție. Dar soluția care se află pe masă acum e votarea Guvernului Cioloș. Dacă nu, le-am propus partenerilor refacerea coaliției PNL-USR-UDMR, cu sprijinul minorităților, cu alt premier decât Florin Cîțu. 

Intrând în dialog cu un cetățean pe tema suspendării președintelui Klaus Iohannis, Cătălin Drulă a exclus, cel puțin momentan, susținerea pentru un asemenea demers. (vedeți video de la minutul 46:00)

Drulă: Nu cred (că e justificată suspendarea președintelui - n.red.). Și aș mai vrea să spun ceva. Sunt oameni în PNL pe care-i respect foarte mult, iar respectul e reciproc, sunt mulți lideri în acest partid care sunt rușinați de ceea ce se întâmplă. Chiar și în zonele apropiate de Florin Cîțu există o înțelegere a faptului că nu se poate pune toată țara pe butuci pentru un singur om. De asemenea, sunt obligat să lucrez în logica și etica instituțională și să asum și să presupun bună intenție din partea președintelui și să-l consider un partener. Deci nu aș săpa aici un șanț și să spun că lucrurile sunt pierdute, ci mai degrabă aș face un apel la responsabilitate, primul pentru un vot în Parlament miercuri, iar dacă asta nu se va întâmpla, al doilea e pentru refacerea coaliției în jurul altui premier care să știe să guverneze un Guvern de coaliție și să fie mai mult om și mai puțin Superman. 

Redăm video: 



„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.