Bogdan Huţucă, președinte al PNL Constanța și al Comisiei de buget-finanțe din Camera Deputaților, a reliefat luni, 18 octombrie, că proiectul de lege al PSD privind plafonarea prețurilor la energie oferă în realitate furnizorilor posibilitatea de a le crește necontrolat. În acest sens, liderul liberal a punctat că varianta propusă de PNL este cea echitabilă.
"Parlamentarii au astăzi pe masă două proiecte distincte de plafonare a prețurilor, proiectul depus de PNL și proiectul depus de PSD. Proiectul liberal acoperă o parte din factura tuturor românilor care au nevoie, în timp ce proiectul socialist oferă furnizorilor posibilitatea să crească necontrolat prețul la energie, ceea ce ar produce un dezastru în piață. Proiectul liberal fixează un plafon la nivelul celui din luna noiembrie, la valorile medii ale prețurilor, atât pentru energie cât și pentru gaze naturale. Astfel, compensăm de la buget pierderile pe care le-ar putea avea furnizorii, însă în același timp supraveghem prețul prin instituirea unui mecanism de control. Cel mai important însă, de această lege care se votează astăzi în Parlament beneficiază doar românii cu un consum mediu (maxim 200 KWh și cu un consum de gaze naturale de maxim 1000 mc în perioada 1 noiembrie - 31 martie), adică cei cu un venit mediu, adică cei care au cu adevărat nevoie de acest sprijin", a subliniat Bogdan Huțucă, președintele Comisiei Buget, Finanțe, Bănci.
Tot în privința proiectului PSD, Huțucă a atras atenția că ar putea crea tensiuni în piața de energie atât pe termen scurt, cât și pe termen lung.
"Proiectul PSD permite furnizorilor să crească prețurile necontrolat peste plafon, care este intenționat setat la un nivel foarte mic, astfel încât aceștia să încaseze cât mai mulți bani de la bugetul de stat. Prin urmare, ajungem să avem de la furnizor un preț necontrolat, ceea ce ne va duce în situația de a oferi un ajutor de stat, iar acesta presupune notificarea și aprobarea din partea Comisiei Europene. Avem deci atât o creștere a costurilor cât și o creștere a birocrației, ceea ce ar aduce întârzieri în aplicarea legii. În plus, această lege se aplică pentru absolut toți românii, inclusiv pentru cei cu venituri foarte mari", a explicat liderul liberal.
De asemenea, Huțucă a precizat că legea de plafonare propusă de PNL va funcționa în paralel cu Legea Compensării și cu Legea Consumatorului Vulnerabil, ambele adoptate recent de Guvern.
"În paralel cu proiectul de plafonare la nivelul lunii noiembrie, acționează în continuare compensarea de 21 bani/KV și 25% din prețul gazului. O altă noutate legislativ recentă este că românii care doresc își pot amâna plata facturilor, după un model care a mai funcționat în 2020, în momentul în care Guvernul a instituit starea de urgență. În plus, consumatorii vulnerabili, așa cum sunt definiți prin Legea nr.226/2021, vor fi exceptați de la deconectarea de la rețelele de energie, pe perioada în care este în vigoare Ordonanța de Urgență, în cazul neplății facturilor la utilități.
Toate aceste prevederi își propun ca nicio familia să nu sufere în această iarnă și că nicio familie nu va traversa sezonul rece în frig și întuneric, de teama facturilor", a conchis Huțucă.