Presa din Statele Unite a anunțat că sindicatul poliției din Chicago, care reprezintă 13.000 de membri, a dat-o în judecată pe Lori Lightfoot (foto sus), primarul orașului american, pentru că a emis ordinul ca polițiștii să fie suspendați fără plată dacă nu se vaccinează sau nu acceptă să fie testați de două ori pe săptămână pe cheltuiala lor.
Inițial, săptămâna aceasta, sindicatul îi sfătuise pe membrii săi să ignore ordinul primarului Lori Lightfoot de a se vaccina împotriva Covid-19 până vineri, dar acum conflictul dintre polițiști și primărie a ajuns la un alt nivel, după anunțul că sindicatul a acționat-o în judecată atât pe Lori Lightfoot, cât și primăria și pe superintententul poliției, David Brown, în timp ce și Lori Lightfoot a dat în judecată sindicatul poliției.
John Catanzara, șeful sindicatului poliției din Chicago, a avertizat că străzile din Chicago ar putea fi patrulate în acest weekend de doar jumătate din numărul necesar de agenti, în timp ce orașul se confruntă cu o criminalitate stradală ridicată.
Conflictul acesta nu este un caz izolat în Statele Unite, mulți dintre polițiștii, gardienii penitenciarelor și agenții care se ocupă de securitatea aeroporturilor fiind printre angajații din siguranța publică din toată țara care nu accepta vaccinarea împotriva Covid-19, deși au fost printre primii cărora li s-au oferit vaccinuri împotriva coronavirus. În prezent, ratele de vaccinare ale angajaților din siguranța publică sunt sub sau cam la același nivel cu numărul vaccinărilor pentru publicul larg.
În Los Angeles, aproape 900 de pompieri au semnat o notificare ce anunță intenția lor de a da în judecată primăria dacă sunt suspendați pentru că nu au fost vaccinați până la termenul limită, stabilit pentru 19 octombrie, iar șeriful din județul Los Angeles a spus, săptămână trecută, la un eveniment transmis live pe Facebook, că nu își va obliga angajații să se vaccineze.
”Nu vreau să pierd peste noapte 5%, 10% din forța de muncă a departamentului pentru un ordin de vaccinare”, a explicat șeriful Alex Villanueva.
Departamentul de Poliție din Los Angeles a fost o sursă majoră de rezistență la vaccinare în rândul zecilor de mii de angajați din oraș, deși șeful poliției a raportat, săptămâna trecută, că aproape două treimi, sau 65%, din angajații LAPD sunt vaccinați.
Pe coasta de vest, în Seattle, departamentul de poliție trimite detectivi și agenți care nu lucrează pe posturi pentru patrulare pentru a răspunde apelurilor de urgență, din cauza lipsei de ofițeri de patrulare. Aceasta în condițiile în care sindicatul ce îi reprezintă pe lucrătorii poliției din Seattle prezice că problemele legate de personal se vor înrăutăți, deoarece angajații orașului se confruntă cu termenul limită pentru vaccinare stabilit de primărie pentru 18 octombrie, iar aproximativ 200 din cei 1.075 de polițiști activi nu și-au prezentat dovada de vaccinare.
Problema acesta e și în Massachusetts, unde aproximativ 42.000 de lucrători de stat se confruntă cu termenul limită din 17 octombrie până la care trebuie să fie vaccinați complet sau riscă să fie concediați – sursa AICI.