Când blindatele Armatei scapă ulei, Biroul de Presă al MapN fură curent...


Când blindatele Armatei scapă ulei, Biroul de Presă al MapN fură curent...

Când vine vorba de curățat blazonul tot mai expus al Apărării naționale, mânuitorii de condeie cu cerneală kaki din birourile de comunicare (a se citi propagandă) ale MapN rup starea de confort suveran pe care le-o conferă lefurile consistente și mai ales gradele înalte, obținute pe frontul greu încercat al aruncatului cu litera, la normă, din tranșeele bugetare, și înjghebează rapid construcții hilare, cu rol de batiste bune de pus pe țambalul sonor al eșecurilor departamentale. 

Așa s-a întâmplat recent și în deloc mediatizatul caz al blindatelor românești ajunse stropitori de ulei și carburanți pe șoselele ”verzi” ale Germaniei, subiect intrat pe agenda de comunicate preluate a presei mainstream din România abia după dezvăluirile făcute de Podul.ro și de România Liberă.

La 7 ore după ce incapacitatea armatei de a-și executa sarcinile parteneriale în exercițiul NATO din Germania a devenit subiect viral în România, Biroul de Presă al MapN a izbutit să se facă de poveste, comițând și plasând în redacțiile partenere la nivel de propagandă un comunicat hilar, din care am aflat că uleiul era de fapt apă de ploaie și că militarilor români nu li s-a luat (dreptul a participa la exerciții) ci li s-a dat (posibilitatea de a-și căra TABurile cu platforma, către terenul de antrenament). 

Concret, în povestea blindatelor oprite în trafic după ce, conform poliției germane, ar fi întins o peliculă de ulei și carburant pe o distanță de 12 km de cale rutieră, tastaturile motorizate bugetar ale MapN au reacționat conform manualelor sovietice de informare/dezinformare, capitolul ”Realitatea e aia pe care v-o spunem noi”.

„Verificările tehnice efectuate atât la plecare în cursă, cât și după sesizarea primită, au exclus posibilitatea scurgerilor unor lichide de natură petrolieră (combustibil sau ulei). Lichidul scurs pe carosabil a fost identificat ca fiind apă pluvială provenită de la precipitațiile abundente căzute pe timpul desfășurării exercițiului care, în scurgerea normală, a angrenat ușoare reziduuri de natură petrolieră depuse în timp pe circuitul de drenaj al transportoarelor. Aceste scurgeri au fost curățate de către pompierii germani, cu autospeciale destinate acestui scop”, a transmis MapN, admițând apoi faptul că întreaga coloana de blindate nu a mai continuat deplasarea pe roți, tehnica fiind îmbarcată pe trailere și transportată către locul de dispunere din poligon doar așa, ca ”măsură suplimentară de precauție” sau favor protocolar față de gazdele aplicației.

Exclus să fim țară de proști, e doar o strategie mioritică pe care ceilalți nu o înțeleg, pentru că nu au inteligența necesară, pare a fi mesajul băieților cu mintea odihnită de la Biroul de Presă al Armatei, care și-au rupt pixurile în pagină și au transpirat tastaturile, încercând să contrazică tot ceea ce autoritățile germane au afirmat, oficial, despre ”prestația” românească la exercițiul încheiat pentru noi înainte de a începe (video explicativ aici). 

Concluzia publicului este, însă, departe de ceea ce Ministerul și-a dorit. ”Când blindatele Armatei scapă ulei, Biroul de Presă al MapN fură curent” ar fi morala acestei istorii jenante, acțiunea asociată purtătorilor de condeie cu petlițe traducându-se ușor în jargonul contemporan: ”a fura curent = a exagera, a mistifica, a abera”.

Dincolo de punctele noastre de suspensie și de stângacea operațiune de spălare a blazonului, încercată de MapN, devine din ce în ce mai evident faptul că Guvernele României au băgat atât de mulți bani în soldele generalilor făcuți la apelul bocancilor, de 1 Decembrie sau Revelion, în indemnizațiile coloneilor acoperiți, în pensiile speciale ale militarilor ori în contractele de achiziționare a utilajelor pensionate de armatele statelor partenere, încât în anul de grație 2021 e mult mai rentabil să finanțezi propaganda departamentală, numită pretențios ”comunicare”, decât să aloci niște fonduri pentru RK-ul motoarelor îmbătrânite ale TAB-urilor.

Sau nu? Biroul de Presă MapN, ai legătura pentru un drept la replică...

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.