EXCLUSIV Comandorul Nicolae Enescu, erou decorat al Armatei Regale, deținut politic pentru 15 ani și reîntemeietor al PNL, evocat de liderul PNL S1, Sebastian Burduja: „Să-i păstrăm memoria vie, doar așa vom fi demni de curajul și moștenirea sa!”


EXCLUSIV Comandorul Nicolae Enescu, erou decorat al Armatei Regale, deținut politic pentru 15 ani și reîntemeietor al PNL, evocat de liderul PNL S1, Sebastian Burduja: „Să-i păstrăm memoria vie, doar așa vom fi demni de curajul și moștenirea sa!”

Fost secretar de stat în Ministerul Finanțelor, deputat și președinte al PNL Sector 1, Sebastian Burduja îl evocă de o manieră sugestivă, în exclusivitate pentru Podul.ro, pe unul dintre reîntemeietorii astăzi uitați ai PNL – ne referim la regretatul comandor de aviație Nicolae Enescu, pilot experimentat și erou decorat al Armatei Regale ce avea să petreacă nu mai puțin de 15 ani în temnițele comuniste, pentru că pusese bazele unei mișcări armate de rezistență în Munții Făgăraș, după ꞌ89 devenind deputat și prim-vicepreședinte PNL. 

(Nicolae Enescu, erou decorat al Armatei Regale și fost deținut politic)

Vă prezentăm comentariile lui Sebastian Burduja: 

„Am citit, zilele acestea, un interviu acordat de domnul profesor Traian Bodea, scriitor, fost profesor de limba română și deținut politic arestat la vârsta de numai 15 ani. La un moment dat, printre alte legende ale Gulagului, dânsul îl evocă și pe comandorul Nicolae Enescu, personalitate cu vechi și solide convingeri liberale. 

A se reține că Nicolae Enescu a fost unul dintre cei mai experimentați și decorați piloți ai Armatei Regale, luptând atât pe Frontul de Răsărit cât și pe cel de Apus. A fost coleg de escadrilă cu celebrul Constantin „Bâzu” Cantacuzino și, țineți-vă bine, a reușit să doboare nu mai puțin de 34 de avioane inamice. 

(Prințul Constantin ”Bâzu” Cantacuzino, pilot erou al Armatei Regale / sursa: Historia)

În preludiul alegerilor din ꞌ46, Nicolae Enescu a aruncat din avion manifeste pro-PNL, apoi, doi ani mai târziu, a pus bazele unei mișcări de rezistență în Munții Făgăraș. Pentru toate acestea a fost arestat de Securitate, torturat cu sălbăticie și condamnat la 20 de ani de temniță grea. Profesorul Traian Bodea l-a întâlnit într-o celulă a Aiudului, după ce executase deja 10 ani de pușcărie politică, urmând încă 5, până la decretul din ꞌ64. În pofida gratiilor și a infernului comunist, comandorul a reprezentat întotdeauna o pildă de rezistență și demnitate. 

(Penitenciarul Aiud / sursa foto: Memorialul Aiud)

După ꞌ89, Nicolae Enescu se numără printre reîntemeietorii Partidului Național Liberal, devine deputat și prim-vicepreședinte al formațiunii. Puțini mai știu astăzi că, în 1990, comandorul a fost cel care l-a invitat pe Radu Câmpeanu în România, pentru a deveni președintele PNL. Nicolae Enescu avea să treacă la Dumnezeu în 1993, lăsându-ne însă o moștenire de neprețuit: dârzenia rezistenței, puterea sacrificiului dus până la ultima consecință și valorile liberale în care a crezut întreaga sa viață.

Haideți să ne gândim mai des la Nicolae Enescu, cinstindu-l cu faptele noastre și păstrându-i memoria vie, pentru că doar așa vom fi demni de moștenirea sa și a înaintașilor liberali”.  Într-un interviu exclusiv acordat Podul.ro, scriitorul, fostul profesor de limba română și fostul deținut politic Traian Bodea relatează următoarele despre comandorul Nicolae Enescu

„Unul dintre colegii de celulă (de la penitenciarul Aiud – n. red.) era Nicolae Enescu, care avea să devină deputat PNL după ꞌ89, în primul parlament al țării, murind în 1993. Era fost comandor de aviație, făcuse frontul și spre Răsărit, și spre Apus. A fost în aceeași escadrilă cu celebrul Constantin ‹Bâzu› Cantacuzino și s-a dovedit a fi unul dintre cei mai buni piloți români. A doborât 34 de avioane inamice. Fusese condamnat la ani grei de închisoare, 20 primise, pentru că a aruncat manifeste din avion înaintea alegerilor din ꞌ46 și pentru că, mai apoi, încercase să pună bazele unei grupări armate în Munții Făgăraș. După isprava asta l-au arestat și l-au aruncat în pușcărie, unde l-am cunoscut și eu, la mai bine de 10 ani de la condamnarea sa”.

Citiți întregul interviu AICI

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.