Deputatul conservator David Amess, ucis cu lovituri de cuțit de către un terorist islamist!


Deputatul conservator David Amess, ucis cu lovituri de cuțit de către un terorist islamist!

Parlamentarul britanic David Amess a fost înjunghiat vineri într-o biserică din Essex, de către un agresor care s-a aruncat asupra lui în timp ce acesta participa la o întâlnire cu alegătorii săi. Amess, în vârstă de 69 de ani, membru al Partidul Conservator alături de premierul Boris Johnson, a fost înjunghiat de nenumărate ori în atacul petrecut la amiază, în Biserica Metodistă Belfairs din Leigh-on-Sea, localitate situată în estul Londrei.

Poliția Metropolitană, a cărei unitate de combatere a terorismului conduce ancheta, consideră incidentul ca fiind un atac terorist pus la cale și înfăptuit de către extremiștii islamiști, un tânăr musulman, în vârstă de 25 de ani, fiind arestat la fața locului sub suspiciunea de crimă. "În cadrul anchetei, ofițerii efectuează în prezent percheziții la două adrese din zona Londrei", au declarat sâmbătă dimineața reprezentanții Poliției Metropolitane, adăugând că, cel puțin în faza de început a anchetei, există indicii potrovit cărora teroristul islamist arestat ar fi acționat singur.

Imediat după producerea tragediei, polițiștii înarmați au pătruns în biserică, paramedicii luptându-se apoi, în zadar, zeci de minute, pentru a-l resuscita pe parlamentarul britanic chiar pe pardoseala lăcașului de cult, acolo unde o inscripție anunța, în mod paradoxal faptul că ”Toți sunteți bineveniți! Aici e locul în care vechii prieteni și străinii se întâlnesc și se simt ca acasă”.

"În mod tragic, a murit la fața locului", a declarat reporterilor, șeful poliției din Essex, Ben-Julian Harrington, adăugând că autoritățile nu cred că, la momentul atacului, să fi fost vizată și vreo altă persoană în afara lui David Amess.

Radiodifuzorul Sky News a declarat că bărbatul arestat în momentul de față este un cetățean britanic de naționalitate somaleză, crima sa consfințind cel de al doilea atac fatal asupra unui parlamentar britanic petrecut, în aceeași circumscripție, în cinci ani, fapt care ridică serioase, dar tardive, semne de întrebare în legătură cu siguranța politicienilor.

David Amess, o viață pentru comunitate

Colegii din Parlamentul birtanic și-au exprimat surpinderea și au adus un omagiu lui Amess (foto), unul dintre cei mai longevivi parlamentari din Marea Britanie, pentru angajamentul său și pentru devotamentul față de electoratul cu care se întâlnea în mod regulat în prima și a treia zi de vineri a fiecărei luni.

Steagurile de pe toate clădirile guvernului britanic vor fi arborate în bernă pentru a omagia personalitatea parlamentarului britanic.

Amess, căsătorit și tată a cinci copii, a fost ales pentru prima dată în parlament pentru a reprezenta orașul Basildon în 1983, din 1997 fiind reprezentantul învecinatului Southend West. Deputatul conservator a fost decorat de către Regina Elisabeta, pentru serviciul său public, în 2015. Principalele sale preocupări de ordin politic vizau calitatea vieții umane, nivelul de trai al cetățenilor dar și bunăstarea animalelor, Amess fiind extrem de cunoscut pentru contribuțiile sale active la dezbaterile legate de drepturile animalelor.

Bob Hazel, reprezentantul unui grup de rezidenți locali, a declarat că Amess discuta regulat cu alegătorii săi și chiar și cu navetiștii care circulau în trenurile către și dinspre Londra: "Nu se refugia niciodată în spatele unei cărți sau a unui ziar, vorbea mereu cu oamenii. Era genul acela de persoană oricând accesibilă, de care ne va fi foarte, foarte dor".

Politicienii britanici consideră atacul ca fiind un atac asupra democrației

"David a fost un om care a crezut cu pasiune în această țară și în viitorul ei. Am pierdut astăzi un funcționar public excelent și un prieten și coleg mult iubit", a declarat premierul Boris Johnson, care s-a întors de urgență la Londra, din vestul Angliei, după aflarea tragediei care readuce în memoria publică atentat din 2010, când parlamentarul laburist Stephen Timms a supraviețuit unei înjunghieri în biroul său de circumscripție, dar și crima din 2016, când tânăra parlamentară laburistă Jo Cox (foto) avea să fie împușcată mortal cu doar câteva zile înainte de referendumul Brexit.

Soțul lui Cox, Brendan, a numit atacul asupra lui Amess ca fiind „gestul cel mai laș pe care cineva l-ar putea face”, în timp ce sora politicienei ucise, Kim Leadbeater, aleasă în prezent ca membru al parlamentului pentru aceeași zonă pe care a reprezentat-o și Jo Cox, a declarat că tragedia reliefează „riscurile masive” pe care trebuie să și le asume în prezentparlamentarii britanici. "Că o altă familie trebuie să treacă din nou prin asta, este îngrozitor", a spus Leadbeater.

Secretarul de stat american Antony Blinken și-a transmis și condoleanțele, considerând atacul terorist ca fiind ”un atac împotriva democrației". De asemenea, președintele Camerei Comunelor, Lindsay Hoyle, a declarat că incidentul va reverbera profund în comunitatea parlamentară și în întreaga țară, adăugând că securitatea parlamentarilor ar trebui rediscutată.

"Pe bună dreptate se pun întrebări cu privire la siguranța reprezentanților aleși ai țării noastre", a declarat și ministrul de interne, Priti Patel, adăugând că a cerut poliției să revizuiască normele de securitate a parlamentarilor.

Partidul Conservator a suspendat de astăzi, toate activitățile de campanie, până la o nouă dată pe care o va anunța ulterior.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.