EXCLUSIV: Coloana a cincea a Rusiei din diplomația moldovenească a fost avansată în eșalonul doi al conducerii MAEIE. Gașca FSB-istului Popov, nașul ministrului Nicu Popescu, pepinieră pentru secretari de stat


EXCLUSIV: Coloana a cincea a Rusiei din diplomația moldovenească a fost avansată în eșalonul doi al conducerii MAEIE. Gașca FSB-istului Popov, nașul ministrului Nicu Popescu, pepinieră pentru secretari de stat

Potrivit surselor bine informate ale Podul.ro de la Chișinău, dar și din Diaspora basarabeană, în diplomația R.Moldova se întâmplă, în prezent, lucruri deosebit de grave. 

Mai exact, după ce au fost înlăturați programatic diplomații cu experiență și cu o clară orientare pro-românească și pro-europeană, trei personaje românofobe și moldoveniste au fost propulsate în funcții de secretari de stat în eșalonul doi al Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene – ne referim la Veaceslav Dobîndă, Vladimir Cuc și Ruslan Bolbocean

Precizăm că asupra celor trei planează vechi și multiple suspiciuni legitime privind legăturile lor cu Federația Rusă, cu toții fiind românofobi și mari susținători ai așa-zisei națiuni civice moldovenești, ultima resemnificare kremlinologică a mai vechii marote a moldovenismului stalinist. 

Despre primii doi, Podul.ro a mai scris și nu merită să le mai facem publicitate. Despre cel de-al treilea secretar de stat – Ruslan Bolbocean, numit chiar ieri în funcție – sursele noastre au relatat că, de-a lungul mandatului său de ambasador în Ucraina, s-a remarcat în special prin antiromânism. Mai mult chiar: a făcut repetate deplasări în sudul Basarabiei pentru a-i îndemna pe românii de acolo să se declare ”moldoveni”, insistând pentru educație și manuale în ”limba moldovenească”

Ruslan Bolbocean nu-i doar un adept fanatic al așa-zisei națiuni civice moldovenești, ci și un exponent al găștii lui Andrei Popov (acuzat de FSB-ism – detalii AICI), acesta fiind nimeni altul decât nașul de cununie al lui Nicu Popescu, actualul ministru de Externe. Așa se explică, de altfel, propulsia care l-a dus pe Bolbocean în funcția de secretar de stat. 

La rându-i, moldovenistul Nicu Popescu (cu studii la Moscova și la Budapesta) s-a făcut remarcat prin nenumărate poziții și declarații absolut dubioase, el fiind ministrul care a debitat că, în ꞌ92, pe Nistru, ar fi avut loc un ”război civil”, rostogolind astfel, de la cel mai înalt nivel, minciunile criminale născocite în laboratoarele Kremlinului.

Având în vedere cele de mai sus, dar și multe alte aspecte, avem convingerea că nu greșim cu absolut nimic avertizând că, prin aceste trei numiri, coloana a cincea a Federației Ruse din diplomația moldovenească a fost avansată pe repede-înainte în eșalonul doi a conducerii Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene. 

Dacă lucrurile vor continua să evolueze în această direcție, să nu ne mirăm foarte mult dacă noua putere de la Chișinău va înființa noi funcții de secretari de stat pentru următorii ambasadori rusofili și românofobi învederați:  Andrei Popov, Victor Țvircun, Dumitru Braghiș, Eugen Caraș, Vasile Șova, Andrian Roșa, Oleg Țulea, Ion Stavilă, Igor Bodiu și Anatol Cebuc. Cam mulți, e cât se poate de adevărat, dar foarte eficienți pentru... interesele rusești. După un asemenea gest, la sigur că basarabenii vor avea cel mai ieftin gaz din CSI!

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.