Rusia aduce Republica Moldova în stare de alertă prin manipularea crizei energetice!


Rusia aduce Republica Moldova în stare de alertă prin manipularea crizei energetice!

Criza din sectorul energetic în Republica Moldova ar fi creată în mod intenționat, printr-un scenariu pus la punct de către 2 companii rusești și anume: SA „Gazprom” și  „Inter RAO”, care controlează Centrala de la Cuciurgani, este de părere expertul în domeniul energetic, Sergiu Tofilat.

Potrivit acestuia, rușii de la Gazprom se află în plin proces de impunere a unor condiții proprii, făcând presiuni asupra noii guvernări de la Chișinău.

„Ceea ce vedem noi, de fapt, este un scenariu coordonat dintre Gazprom și Termoelectrica Moldovenească. De la 1 octombrie, Centrala a trecut pe cărbune. Asta înseamnă că ei, în luna septembrie trebuiau să comande acest cărbune, să-l aducă, să-l depoziteze și să fie pregătiți să treacă de la gaz – la cărbune. În același timp, de la 1 octombrie, Gazprom ne-a trecut la prețurile speculative, prețurile spot, pe când noi, timp de 14 ani am avut un contract cu prețuri de termen lung, legate cu prețul la petrol, deci era o formulă de calcul. Gazprom acum s-a folosit de situație […] Gazprom vrea acum să ne îngenuncheze și să scoată din buzunarul nostru aproximativ 600-700 de milioane de dolari în plus, doar din motivul că la guvernare nu a ajuns un partid pro-rus și noi în continuare depindem de ei”, a declarat Sergiu Tofilat, în cadrul emisiunii „Secretele Puterii” de la postul JurnalTV. 

Miercuri, 13 octombrie 2021, după convocarea Comisiei Naționale pentru Situații Excepționale, autoritățile moldave au anunțată stare de alertă în ceea ce privește sectorul de gaze naturale, Andrei Spînu, ministrul infrastructurii și dezvoltării regionale, întâlnindu-se ulterior cu responsabili de sectorul energetic - Moldovagaz, Termoelectrica, CET-urile, Moldelectrica, Energocom - pentru a stabili pașii de urmat și un plan de măsuri de protecție a consumatorilor și de asigurare a aprovizionării cu gaze a Republicii Moldova.

În paralel, ”Moldovagaz”, societatea care are ”Gazprom”-ul ca și acționar majoritar, a început o adevărată campanie de PR pentru a atenua fluxurile de informații care dau Rusia ca autor al actualei crize energetice moldovenești. 

Potrivit „Moldovagaz”, volumul de gaze naturale inclus în contractul cu SAP „Gazprom” pentru livrare Republicii Moldova (partea dreaptă a Nistrului) în luna octombrie a anului curent constituie 53,8 mil. m3.. Acesta corespunde capacităților anuale rezervate de către SAP „Gazprom” în anul 2020 pentru SA „Moldovagaz” pentru transportarea gazelor naturale prin sistemului de transport gaze din Ucraina și acoperă necesitățile consumatorilor protejați din țară (48,489 mil. m3) în perioada indicată. Rezervarea capacităților suplimentare ale sistemului de transport din Ucraina, care ar acoperi integral necesarul de 90 mil. m3 pentru Republica Moldova (partea dreaptă a Nistrului) pentru luna octombrie curent, urma să fie efectuată prin intermediul licitației conform calendarului ENTSOG pe platforma RBP la data de 20 septembrie 2021 dar, deoarece negocierile privind prelungirea bazei contractuale pe termen lung de livrare a gazelor naturale în Republica Moldova nu erau finalizate către data de 20 septembrie 2021, pentru a nu sista integral livrarea gazelor naturale în Republica Moldova, la 30 septembrie curent s-a decis extinderea valabilității contractului existent pentru încă o lună, în volume de gaze naturale limitate, corespunzătoare capacităților deja rezervate de SAP „Gazprom”. Astfel, la începutul lunii octombrie, în paralel cu negocierile cu SAP „Gazprom” pe contractul de bază, a fost solicitată majorarea volumelor de gaze naturale pentru luna octombrie curent, care până în prezent nu a fost satisfăcută.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.