"Se va discuta despre investiții la bursă la cafea cu prietenii și la cină cu familia". Sebastian Burduja anunță un proiect de lege ce vizează stimularea pieței de capital și a bursei românești


"Se va discuta despre investiții la bursă la cafea cu prietenii și la cină cu familia". Sebastian Burduja anunță un proiect de lege ce vizează stimularea pieței de capital și a bursei românești

Deputatul PNL Sebastian Burduja a anunțat, miercuri, 13 octombrie, că a depus la Parlament un proiect de lege ce vizează stimularea pieței de capital și, în mod special, a bursei românești, inițiativa venind, totodată, inclusiv ca o mână de ajutor acordată cetățenilor care vor să investească la bursă. 

"E un proiect legislativ win-win-win. Câștigă și românul de rând pentru că poate să-și investească banii mult mai ușor la bursă și să obțină un randament mai bun, câștigă și companiile listate la bursă pentru că pot să-și crească prețul acțiunilor având o bursă mai competitivă, o cerere mai mare și câștigă și statul român pentru că își va crește încasările la buget, iar povara pe ANAF va fi mai mică. (...) Impactul la bugetul de stat va fi unul pozitiv, de peste 150 de milioane de euro anual", a subliniat Burduja. 

Sebastian Burduja: "Anunț un proiect legislativ pentru stimularea pieței de capital și, în mod special, a bursei românești. Este un proiect la care am visat de mult timp. Vă spun la început într-o notă personală că am avut această șansă să stau 12 ani în SUA, o țară în care se discută despre investițiile pe bursă și la cină și la o cafea cu prietenii în oraș. Asta înseamnă democrație avansată și o economie de piață capitalistă dezvoltată. Nu există economie dezvoltată fără o piață de capital matură, puternică. Gândiți-vă că la Bursa de Valori București avem undeva la 12-15 mii de investitori persoane fizice. Comparați cu Polonia, pentru că e o țară din regiune, unde avem probabil de 10 ori mai multe persoane fizice drept investitori. Proiectul nostru este al pieței. (...) 

Vizăm, în primul rând, reținerea la sursă a impozitului, pentru a nu mai pune investitorul pe drumuri la ANAF, pe de o parte, dar și pentru a nu mai avea o interacțiune a ANAF-ului cu 10 - 12.000 de investitori individuali și cu 41 de societăți de brokeraj și administrare de fonduri. 

În al doilea rând, proiectul vizează reducerea fiscalității și a poverii fiscale în general pe investitori. Asta înseamnă că nu vom mai declara sau compensa pierderile aferente tranzacțiilor bursiere pierzătoare și vom impozita tranzacțiile câștigătoare cu 1% pentru titlurile deținute mai mult de un an și cu 3% pentru titlurile de valoare deținute mai puțin de un an. Prin aceasta, nu doar că reducem fiscalitatea, dar, în același timp, stimulăm și investițiile pe termen mediu și lung. (...) 

Aș spune ca economist, nu ca om politic, că este un demers de care România are nevoie, asta dacă vrem să îndeplinim ce ne-am asumat inclusiv prin PNRR, listarea Hidroelectrica până în al doilea trimestru al anului 2023, respectiv schema de minimis pentru susținerea IMM-urilor românești cu scopul de a se lista la Bursa de Valori București. Așadar, avem aceste măsuri pentru partea de ofertă pe bursă, dar trebuie să venim și pe partea de cereri, să creștem numărul de investitori individuali. Și din toate aceste lucruri noi estimăm că impactul la bugetul de stat va fi unul pozitiv, de peste 150 de milioane de euro anual. Veți regăsi toate aceste date în expunerea de motive. E un proiect bun pentru români pentru că vor putea investi la bursă la randamente mult mai bune decât dacă și-ar ține banii într-un cont bancar, nu mai vorbesc de cei care-și țin banii la saltea, dar e și un proiect bun pentru IMM-uri, pentru toate companiile listate la BVB pentru că vor avea cui să vândă, vor avea o bază de investitori mult mai largă. (...) E un proiect legislativ win-win-win. Câștigă și românul de rând pentru că poate să-și investească banii mult mai ușor la bursă și să obțină un randament mai bun, câștigă și companiile listate la bursă pentru că pot să-și crească prețul acțiunilor având o bursă mai competitivă, o cerere mai mare și câștigă și statul român pentru că își va crește încasările la buget, iar povara pe ANAF va fi mai mică".

Totodată, Sebastian Burduja a reliefat avantajele determinate de listarea companiilor de stat la bursă: "Listarea la bursă a companiilor de stat din punctul meu de vedere e doar un lucru pozitiv, pentru că pe de-o parte ai obligația să transparentizezi activitatea respectivei companii, ai obligația să profesionalizezi managementul, ceea ce la companiile de stat a fost probabil cea mai mare problemă în ultimii 30 de ani, respectiv într-o piață dacă ai credibilitate prețul acțiunilor tale va fi mai mare. Așadar, eu cred că însuși faptul că te listezi o să ajute Guvernul să aibă grijă de aceste companii și să le pună în valoare, să le pună în ipostaza de a atrage cât mai mulți bani și de a se lista la un preț mai mare".

Nu în cele din urmă, Sebastian Burduja a precizat că proiectul de lege a obținut susținerea nu doar a parlamentarilor PNL, ci și a unor reprezentanți ai USR și PSD. 


Redăm comunicatul complet: "Proiect de lege pentru stimularea investițiilor în piața de capital: simplificarea birocrației și reducerea fiscalității pentru investitorii individuali la bursă.

Ca economist, dar și ca om politic, mi-am luat angajamentul, alături de colegii mei, să susținem acest efort prin stimularea participării investitorilor pe piața bursieră românească, pentru a putea răspunde cu o cerere adecvată unei oferte tot mai mari și mai diverse din partea companiilor listate sau care urmează să fie listate.  

Astfel, prin eforturile conjugate derulate la nivel legislativ și executiv, companiile performante din România se vor putea finanța mai ușor prin bursă, cu toate beneficiile aferente, iar măsurile propuse de noi vor stimula creșterea bazei de investitori activi pe piața de capital. În termen de 3-5 ani, baza de impozitare va crește exponențial, iar impactul financiar la bugetul de stat va fi în mod categoric pozitiv, atât din perspectiva dezvoltării companiilor românești pe termen lung, ceea ce înseamnă locuri de muncă, cât și a randamentelor mai mari la banii economisiți - în fapt, investiți - de români.  

Le mulțumesc actorilor pieței de capital pentru eforturile depuse în acest proiect comun, pentru inițiativă și perseverență. Voi susține întotdeauna proiectele care sprijină economia, mediul antreprenorial autohton și educația financiară a românilor. Este o lege a pieței de capital și pentru dezvoltarea economiei. Este o lege care ne va duce spre o etapă capitalistă autentică, cu o bursă puternică și dezvoltată, într-o societate în care românii să vorbească despre investițiile lor la bursă la cafea cu prietenii și la cină cu familia, așa cum se întâmplă în SUA și în alte economii avansate.  

Le mulțumesc și colegilor co-inițiatori ai acestui proiect de lege: Gabriela Horga, George Tuță și Claudiu Mureșan, precum și zecilor de parlamentari semnatari".

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.