Klaus Iohannis: "Am decis să-l desemnez pe Dacian Cioloș pentru poziția de candidat la funcția de premier"


Klaus Iohannis: "Am decis să-l desemnez pe Dacian Cioloș pentru poziția de candidat la funcția de premier"

În urma consultărilor convocate luni, 11 octombrie, la Palatul Cotroceni, președintele Klaus Iohannis a decis să-l desemneze pe președintele USR, Dacian Cioloș, pentru funcția de premier. 

Klaus Iohannis: Am reiterat importanța unor chestiuni ce trebuie rezolvate indiferent de cine guvernează. E extrem de important să se gestioneze pandemia, creșterea prețurilor la energie și să se ia masuri să nu crească la un nivel insuportabil. E foarte important să beneficiem de sumele mari de care poate beneficia România prin PNRR. De asemenea, am reiterat importanța pregătirilor pentru perioada de iarnă. Nu certurile dintre diferiți actori sunt importate pentru români. Din propunerile partidelor, eu am reținut una pe care o voi și pune în practică. Am decis să-l desemnez pentru poziția de candidat la funcția de premier pe domnul Dacian Cioloș.

Liderul USR Dacian Cioloș declarase, în urma consultărilor de la Palatul Cotroceni, că președintele Klaus Iohannis i-a transmis că va analiza foarte serios propunerea ca el să fie desemnat pentru funcția de premier. De asemenea, Dacian Cioloș a precizat că președintele Klaus Iohannis s-a arătat surprins neplăcut de faptul că partidele nu au purtat negocieri până astăzi în vederea încheierii crizei guvernamentale. Nu în cele din urmă, liderul USR a menționat că s-a înțeles cu președintele Klaus Iohannis cu privire la necesitatea învestirii unui Guvern, alegerile anticipate nefiind o soluție. 

Cioloș: I-am spus foarte clar domnului președinte că din punctul nostru de vedere România trebuie guvernată, are nevoie de un Guvern cu o majoritate parlamentară, are nevoie de un Guvern care să propună atât soluții pe termen scurt pentru crizele care trebuie gestionate, cea a prețului energiei, cea a pandemiei, trebuie demarate imediat PNRR și celelalte programe cu fonduri europene. USR are o propunere atât de program, de măsuri imediate pe care am avut ocazia să i le dezvoltăm și prezentăm domnului președinte, avem și o propunere de premier în persoana președintelui USR. I-am spus că această propunere e foarte serioasă și suntem gata să ne asumăm acest rol. Domnul președinte ne-a confirmat ceea ce a rezultat și din concluziile prezentate de celelalte partide care au participat la consultări până acum, că nu a primit nicio altă propunere de premier, că pare că partidele fug de această responsabilitate. I-am spus că noi avem această propunere foarte fermă și serioasă. Domnul președinte a precizat că va analiza această propunere foarte serios și evident că de acum înainte decizia e la dânsul. Ne-a mai spus că e surprins neplăcut să vadă că nu au existat discuții între partide până acum. I-am spus că noi am fost deschiși pentru discuții cu partenerii noștri de coaliție, o coaliție care e încă în vigoare, pentru că ea nu a fost denunțată până acum de niciunul dintre cei trei parteneri. 

Reporter: Veți încerca să negociați cu celelalte partide pentru a merge data viitoare cu o majoritate deja conturată? 

Cioloș: Noi am avut intenția asta și până acum. I-am dat un semnal domnului președinte al PNL pentru a avea această discuție. Probabil că PNL nu a fost pregătit până acum pentru o astfel de discuție. Sper ca de acum înainte să fie pregătit. 

Reporter: În ultimele declarații publice pe care le-a avut președintele Klaus Iohannis a criticat dur decizia USR de a ieși de la guvernare, de a-și da demisia din actualul Guvern și de a arunca țara în aer. Toate aceste critici vi le-a spus și astăzi la întâlnirea de la Cotroceni?

Cioloș: Nu. A avut în introducere o mențiune din aceasta, dar nu a stat prea mult pe acest subiect. I-am explicat că ceea ce s-a întâmplat a fost pentru că din păcate nu am putut să funcționăm cu decizii în cadrul coaliției, iar cu asta a fost de acord și dânsul, că nu au fost decizii pe subiecte importante. Intenția noastră e ca de acum înainte să fim mult mai circumspecți și să fim mult mai clari și mai preciși pe ceea ce credem că trebuie făcut, iar în felul acesta să putem reconstrui încrederea între noi în măsura în care reușim să refacem această coaliție. (...) Am fost de acord cu președintele că România are nevoie de un Guvern în funcție, nu de alegeri anticipate. 

Reporter: Există o decizie a liberalilor că USR nu mai are ce căuta la guvernare cu PNL pentru că a votat acea moțiune de cenzură. Excludeți o negociere cu PSD și AUR pentru formarea unei majorități?

Cioloș: Până nu avem o discuție cu PNL și UDMR nu facem un alt pas. Iar aici plecăm de la speculația că președintele s-ar putea să facă această nominalizare (Cioloș premier - n.red.), deci haideți să le luăm pe rând. 

Reporter: După ce ați plecat de la Cotroceni aveți sentimentul că alianța PNL-USR-UDMR se poate reface fără Florin Cîțu? 

Cioloș: Sentimentul acesta a fost de la început, dar e doar sentimentul nostru. Acest sentiment trebuie împărtășit și de partenerii noștri și așteptăm o poziționare clară vis-a-vis de acest lucru a partenerilor noștri. 

Anterior, USR a transmis un comunicat în care a prezentat câteva dintre obiectivele programului de guvernare:

"USR merge la consultări cu propunere de premier şi program de guvernare

USR merge, luni, la consultările cu Preşedintele Klaus Iohannis cu mandatul de a forma cât mai rapid un guvern cu puteri depline, care să gestioneze pandemia, explozia preţurilor la energie şi reformele din PNRR.

USR susţine în continuare că cea mai bună soluţie pentru România este un guvern USR-PNL-UDMR cu un nou prim-ministru şi cu un program de guvernare care să fie respectat de partenerii de coaliţie.

În lipsa unei noi propuneri de premier din partea PNL, Biroul Naţional a decis, în unanimitate, ca echipa de negociere să îi prezinte Preşedintelui propunerea de prim-ministru a USR, în persoana lui Dacian Cioloş, şi un pachet de măsuri care vor sta la baza programului de guvernare.

Printre cele mai importante măsuri:

- Pachet de măsuri pentru reducerea cu 32% a preţului energiei electrice, inclusiv reducerea TVA la electricitate şi gaze de la 19% la 5% pentru consumatorii casnici pe o perioadă de 6 luni, subvenţii temporare pentru CET-uri, credite fiscale pentru întreprinderi în cuantumul a jumătate din creşterea facturilor la curent şi gaze şi exceptarea de la plata certificatelor verzi în factura consumatorului casnic.

- Plan de măsuri ferme pentru limitarea transmiterii COVID-19 care prevede limitarea numărului de participanţi şi distanţare fizică pentru evenimentele în spaţiu deschis (pelerinaje, evenimente sportive, culturale etc), decalarea anului şcolar (vacanţă două săptămâni, cu prelungirea şcolii în lunile de vară), închiderea barurilor şi a restaurantelor la ora 22.00 la nivelul întregii ţări, indiferent de rata de incidenţă, pentru 30 de zile, apoi revenire în funcţie de incidenţă şi condiţionat de certificat verde pentru angajaţi şi clienţi şi acces în spaţii neesenţiale (baruri, restaurante, cinema etc.) şi mall-uri doar cu certificatul verde.

Dacă vechile partide fug de responsabilitate, USR este pregătit să îşi asume responsabilitatea guvernării şi să iniţieze imediat negocieri cu PNL şi UDMR pentru un guvern care să scoată România din criză. Printre propunerile USR pentru programul de guvernare al viitorului guvern se află:

- Desfiinţarea SIIJ până la final de octombrie 2021 şi adoptarea legilor Justiţiei până la final de 2022.

- Implementarea „Zero Taxe pe Salariul Minim” pentru a reduce povara fiscală pe salariile mici.

- Reforma pensiilor speciale, astfel încât toate pensiile speciale să fie aliniate la principiul contributivităţii până la final de 2022.

- Reforma companiilor de stat, actualizarea legislaţiei, eliminarea excepţiilor de la numirea profesionistă a managementului până la final de 2022.

- Revenirea la alegerea primarilor în două tururi de scrutin până în martie 2023.

Toate propunerile USR pot fi consultate AICI". 

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.