Kelemen Hunor s-a autopropus premier la consultările cu Iohannis. Varianta unui Guvern tehnocrat, respinsă de UDMR


Kelemen Hunor s-a autopropus premier la consultările cu Iohannis. Varianta unui Guvern tehnocrat, respinsă de UDMR

Președintele UDMR, Kelemen Hunor, s-a autopropus premier la consultările purtate luni cu președintele Klaus Iohannis pentru a asigura o guvernare cu puteri depline pe o perioadă de 6 luni de zile. De asemenea, Hunor a exclus varianta promovată de PSD și AUR, adică cea a unui Guvern tehnocrat. 

Kelemen Hunor: I-am propus președintelui un Guvern cu premier UDMR, 6 luni. Am discutat cu Cîțu și urmează să mai discutăm. Cu ceilalți colegi nu am discutat. Știu că azi la Cotroceni au fost 2 propuneri: Dacian Cioloș premier și asumarea noastră pentru 6 luni. Astăzi e puțin probabil să se refacă coaliția. Nu exclud această variantă, dar poate voi reuși eu. Însă după 6 luni de zile timpul trece, te ajută să fii mai responsabil, mai calm și acele șanțuri ce au fost săpate pot fi refăcute treptat. Dar 6 luni de zile înseamnă o perioadă destul de lungă de timp. De aceea cred că ceea ce nu ai reușit să faci astăzi o poți face peste 6 luni de zile, dar acum trebuie să trecem iarna și dacă nu luăm anumite decizii lucrurile vor fi extrem de complicate. Mie nu-mi plac OUG-urile, dar sunt conștient că atât în ceea ce privește creșterea prețurilor la energie și alte aspecte legate de buget, de PNRR ai nevoie de un Guvern cu puteri depline. De aceea nu trebuie să respingem o astfel de posibilitate. 

Reporter: Restul Guvernului ar trebui să aibă o componentă politică sau una tehnocrată? 

Kelemen Hunor: De la un politician să nu așteptați un Guvern tehnocrat în niciun caz. Un om politic trebuie să-și asume răspunderea pentru a lua decizii.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.