Insist: Privatizați sistemul medical de stat dacă vreți ca oamenii să nu mai ardă de vii prin spitale


Insist: Privatizați sistemul medical de stat dacă vreți ca oamenii să nu mai ardă de vii prin spitale

Nu are nici un sens să o spun indirect sau să mă ascund după cuvinte sofisticate! Singura soluție pentru a opri masacrul din spitale este să privatizăm sistemul de stat. Nu-l reformați, este pierdere de timp, de bani și de vieți omenești. Privatizați-l! 

Românii trăiesc de prea mulți ani în minciuna că doar statul îi poate salva și, vai, ce rău este în America, unde săracii mor la ușa spitalului. Un fapt pe care cetățenii români nu-l știu: doar 86% dintre ei au asigurare medicală obligatorie. În Statele Unite, procentul este în jur de 90%. Cine nu are asigurare medicală obligatorie? Oamenii amărâți de la țară sau din comunități sărace, exact cei pe care socialiștii de caviar susțin că-i protejează de capitalismul cel rău. Estimările oficiale, din PNRR, arată că numărul românilor cu asigurare medicală este în scădere. Ce înseamnă asta? Că nici un spital de stat nu-i va trata pe acești oameni, că-i vor lăsa în stradă fără nici o jenă – de altfel toți știm cazuri ale unor nefericiți care aveau asigurare, dar de care sistemul de stat și-a bătut joc. 

Milioane de români sunt forțați să cumpere această asigurare, dar, de fapt se tratează pe banii lor în sistemul privat, fiindcă se tem să intre în spitalele statutului. Sute de spitale de stat nu au condiții minime de protecție la incendiu și riști să arzi de viu acolo. Sunt deja peste 20 de morți în mai puțin de un an. Sute de clădiri spitalicești vechi sunt pline de infecții nosocomiale care rezistă la orice antibiotic, deci, dacă te-ai infectat vei muri în chinuri cumplite. 

Ce-i de făcut? Soluția socialistă este să se construiască noi spitale de stat. O minciună cumplită. În 30 de ani, abia s-au finalizat vreo două spitale noi, iar necesarul ar fi de zeci. Bani sunt, nu de asta e vorba. Zac miliardele de euro de la UE nefolosite (sub 40% grad de absorbție pe Programul Operațional Regional). Pur și simplu administrația de stat nu este capabilă să construiască niște clădiri atât de sofisticate, spitale ale secolului XXI. Hoția la fiecare asemenea investiție este uriașă: se vămuiește tot, de la prețul construcției la achiziția de noi echipamente. 
Soluția capitalistă, de dreapta, este să lase sectorul privat să investească. O va face la costuri decente, într-un interval de timp rezonabil. În paralel, spargeți monopolul CNAS și lăsați românii să-și aleagă asiguratorul de sănătate.

În sfârșit, vă explic cum trebuie să procedăm ca să închidem gura comuniștilor care spun că n-ai voie să faci profit de pe urma sănătății oamenilor. Este un populism sinistru – mogulii spitalelor de stat din România au averi la care nici nu visează colegii din vest – dar și aici există soluții. În Germania și Elveția, companiile care vând asigurări obligatorii de sănătate nu au voie să facă profit de pe urma acestei activități, ele câștigă doar de pe urma tranzacționării asigurărilor complementare. În Statele Unite, sunt nenumărate spitale deținute de organizații caritabile care nu obțin nici un profit. Toți banii în plus față de costurile tratamentelor se duc în dezvoltare și cercetare. 

De ce nu privatizăm sistemul medical de stat? Fiindcă de acolo se fură sume uriașe, acesta este adevărul, iar românii sunt duși de nas cu minciuna că acest sistem îi salvează.

Și-n loc de concluzie, vă spun: uitați-vă pe cifrele uriașe ale deceselor-record din primele luni ale anului 2021. Sunt cele mai numeroase în ultimii 50-60 de ani! Nu, nu dați vina pe pandemie, fiindcă doar o parte din aceste decese sunt cauzate de cornavirus. Este rezultatul prăbușirii sistemului medical de stat. Vreți să salvați țara aceasta de la depopulare prin migrație și rată negativă a sporului populației? Privatizați, nu „reformați”, sistemul medical de stat. 

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.