Trei firme de armament din Uniunea Europeană sunt suspectate de tranzacții ilicite cu parteneri din Rusia și Belarus, într-o operațiune care relevă tendințele pieței negre de armament în condițiile embargourilor impuse de UE Belarusului și Rusiei în 2011 și 2014.
Potrivit dezvăluirilor dintr-un document cu rol informativ, pe care autoritățile de la Chișinău, l-au adus în luna iulie în atenția diplomaților europeni, anul trecut, firma cehă ”Česká Zbrojovka” a încercat să exporte peste 100 de puști și pistoale în Rusia, folosind o rețetă de bypass, prin Republica Moldova. Transportul a inclus puști cu lunetă model CZ TSR, care pot fi utilizate atât în competițiile sportive dar și de către militarii trupelor speciale (foto).
În aceeași perioadă, și folosind aceeași rețetă, firma maghiară de armament ”De Fango” și firma slovacă ”XXeurope” au încercat să exporte sute de mii de cartușe prin Moldova în Belarus.
Raportul ofițerilor de informații din Moldova identifică, în afara societăților mai sus menționate, alte trei firme specializate în comercializarea de armament - ”Cartuș”, din Republica Moldova, ”Alliance” din Rusia și ”Outdoor Team”, din Belarus – ca parteneri în presupusa schemă de ocolire a sancțiunilor UE.
Ministerele de Externe din Moldova și Slovacia confirmă traficul ilegal de armament
Ministerul de externe al Moldovei, care s-a arătat ”deschis colaborării cu orice instituție a UE sau agenție de stat membru UE care investighează acest caz”, a confirmat cel puțin unul dintre cazuri, declarând că autoritățile de la Chișinău au stopat o tentativă a unei firma ungare (”De Fango”) de a exporta muniții în Belarus, produsele fiind confiscate și păstrate pe teritoriul Republicii Moldova până la finalizarea anchetei. Oficialii Ministerului de Externe au mai precizat că muniția de contrabandă a fost importată de o firmă din Ungaria, dar estre produsă în țări precum Finlanda și Elveția, fapt care lărgește, astfel, lista potențialilor vinovați din cadrul UE.
În același timp, Slovacia a recunoscut contribuția în acest plan de contrabandă a firmei ”Xxeurope”. „Putem confirma faptul că ”XXeurope” a solicitat o licență de export pentru muniție cu un utilizator final declarat în Moldova (pentru piața civilă) în aprilie 2020. După o examinare amănunțită a cererii, MAE slovac a decis să nu acordă o permisiune pentru export ", a comunicat Ministerul Afacerilor Externe din Slovacia.
Pionii afacerilor cu armament nu își recunosc implicarea
Firma cehă ”Česká Zbrojovka” afirmă că „nu a furnizat niciunul dintre produsele sale supuse embargourilor internaționale nici Rusiei, nici Belarusului, în timp ce astfel de sancțiuni au fost în vigoare” și „nu a autorizat niciunul dintre clienții sau partenerii săi de afaceri să facă astfel de vânzări ". De asemene, ”De Fango”, compania maghiară de arme, a declarat că „nu furnizează bunuri către Rusia și Belarus”: „Toate livrările efectuate de compania noastră se efectuează exclusiv cu permisiunea autorităților de stat competente din Ungaria, respectând toate legile maghiare și legile UE”, a spus acesta.
”XXeurope”, firma slovacă, care își are sediul în Žilina, în nord-vestul Slovaciei, compania moldovenească ”Cartuș” și bielorușii de la ”Outdoor Team”, nu au oferit niciun punct de vedere oficial în privința acuzațiilor, la fel ca cel de-al șaselea partener din afacere, rușii de la ”Alliance”, din Sankt Petersburg.
Uniunea Europeană cere ”să se facă lumină” și-și recunoaște lacunele legislative
Diplomații Uniunii Europene au cerut recent, în Consiliul UE, unde se întâlnesc statele membre, Bratislavei, Budapestei și Pragăi să-și demareze propriile anchete pentru a scoate la lumină amănuntele afacerii. Comisia Europeană și Europol au fost, de asemenea, avizate în privința de schema de tranzacționare a armelor prin Moldova, dinspre UE către Rusia și Belarus
„Autoritățile moldovenești au făcut o prezentare a unor cazuri de încălcare, de către Ungaria, Republica Cehă și Slovacia, a embargourilor asupra armelor impuse Rusiei și Belarusului. Presupusul sistem implică producători din aceste țări europene care exportau arme (pistoale și puști) sau muniții în Moldova pentru ca acestea să fie apoi reexportate în Rusia și Belarus", se arată într-o informare a serviciul extern al UE. a refuzat să comenteze atunci când a fost întrebat dacă urmărește o anchetă.
Același Serviciu Extern al UE admite și faptul că, operațiunea de trafic din Moldova scoate la iveală lacună din regimul de control european al armelor, sancțiuni aplicându-se statelor membre UE doar atunci când încălcările diverselor embargouri au loc pe teritoriul propriu și sunt comise de către firme din statele respective.
Moldova este considerat stat terț și, în atare condiții, este liberă să decidă în conformitate cu propria sa lege națională în ceea ce privește cazul de trafic ilegal de armament care a implicat recent, teritoriul său național.
Sancțiunile UE, driblate pe baza derogărilor de către firmele propriilor țări membre
Schema de trafic Ungaria – Cehia – Slovacia – Moldova – Rusia - Belarus arată, totuși, că unele dintre măsurile UE sunt doar simbolice, pe hârtie, în general, potrivit surselor de securitate, fluxul de arme și muniție către Belarus și Rusia din țările UE fiind mult mai cuprinzător și desfășurându-se pe baza a tot felul de variante de facilizare.
Unele dintre aceste variante sunt furnizate chiar de derogările acordate, în anumite condiții de încadrare, de către dispozițiile normativelor care instituiau embargourile.
Totuși, chiar dacă în condițiile reconsiderării unor anumite categorii de armament, și trecerilor în categoria tipurilor de „arme de foc civile”, acestea ar putea fi vândute Rusiei, nicio derogare nu ar trebui să permită comerțul cu Belarusul, însă, deoarece sancțiunile UE includ, în privința Minskului, „restricții asupra oricăror echipamente ce ar putea fi utilizate pentru represiunea internă”.