GRUPAJ FOTO INEDIT: Cum arată apartamentul în care a locuit fruntașul țărănist Iuliu Maniu în perioada 1940-1947. O incursiune emoționantă


GRUPAJ FOTO INEDIT: Cum arată apartamentul în care a locuit fruntașul țărănist Iuliu Maniu în perioada 1940-1947. O incursiune emoționantă

Președintele executiv al Fundației Corneliu Coposu – l-am numit pe domnul Ion-Andrei Gherasim, fost secretar al regretatului Senior și nepot al lui Ilie Lazăr, odinioară cel mai tânăr semnatar al actului Unirii de la Alba Iulia – publică, pe Facebook, o serie de imagini inedite din cochetul apartament bucureștean (situat nu foarte departe de vechiul sediu al PNȚCD) în care a trăit fruntașul țărănist Iuliu Maniu, în perioada 1940-1947. După aceea aveau să urmeze arestarea, anchetele Securității, anii grei de pușcărie comunistă și martiriul de la Sighet. 

(Sursa foto: Ion-Andrei Gherasim)

Gherasim dezvăluie că Seniorul Corneliu Coposu își dorea să viziteze apartamentul în anii ꞌ90, fiindcă spațiul e impregnat de o istorie pe care o cunoștea prea bine, fiindcă îi fusese parte, însă nu a mai apucat să facă asta. 

De asemenea, președintele executiv al Fundației Corneliu Coposu anunță că a luat deja legătura cu părintele Cristian Borz (cel care a salvat de la pieire casa lui Iuliu Maniu de la Bădăcin, renovând-o, consolidând-o și trasformând-o într-un muzeu esențial al infrastructurii memoriei), împreună cu care va demara un nou proiect memorialistic, de data aceasta spațiul vizat fiind vechiul apartament din București în care președintele PNȚ a locuit timp de 7 ani, într-o perioadă vitregă pentru România. Având în vedere frumoasa reușită de la Bădăcin, realizată fără nici cel mai mic ajutor de la stat (toate guvernările au refuzat să finanțeze salvarea casei lui Maniu), suntem convinși că urmează o surpriză similară și la București. Vă vom ține la curent. 

(Sursa foto: Ion-Andrei Gherasim)

”Mobila, patefonul și gresia de la intrare erau în locuință și pe vremea celui care nu a vrut nimic pentru el, ci doar pentru țara și poporul său”, explică Ion-Andrei Gherasim, ale cărui clarificări și fotografii vi le prezentăm în cele ce urmează: 

(Sursa foto: Ion-Andrei Gherasim)

”Am trăit astăzi unul dintre acele momente, pe care le visezi de mult timp, dar nu știi dacă va fi vreodată posibil să devină real. Grație a doi tineri remarcabili, domnii Eduard Crețiu și Sergiu Drăghici, am reușit să împlinesc un vis, din păcate nerealizat de către Senior după decembrie 1989: să pășesc cu emoție și smerenie în apartamentul, în care, între 1940-1947, a trăit și a lucrat cel mai mare om politic român al secolului 20, Iuliu Maniu.

(Sursa foto: Ion-Andrei Gherasim)

Am fost contactat acum o săptămână de către dl. arhitect Drăghici, care mi-a spus că prietenul domniei sale, dl. Crețiu, locuiește într-un apartament de ‹o însemnătate istorică deosebită›. Cum am auzit asta, am ‹ciulit› bine urechile, iar când mi-a spus adresa, discuția nu numai că a devenit de o importanță aparte, dar... parcă m-a teleportat în trecut, în ‹Jurnalul interzis› al Seniorului sau în ‹Amintirile› bunicului meu.

(Sursa foto: Ion-Andrei Gherasim)

Îi mulțumesc Domnului pentru că mi-a oferit acest privilegiu, această clipă de neuitat, dar îi mulțumesc și pentru că mi-a dat ocazia să descopăr doi tineri extraordinari, interesați de păstrarea memoriei, neuitarea istoriei și clădirea unui viitor bazat pe principii și valori adevărate.

(Sursa foto: Ion-Andrei Gherasim)

Sunt atât de fericit și de mulțumit de cele întâmplate, încât am stabilit împreună cu ei, cu bravul Părinte Borz de la Bădăcin, să gândim un proiect, o continuitate serioasă a acestei prime întâlniri de azi.

(Sursa foto: Ion-Andrei Gherasim)

Fotografiile pe care le-am realizat, cu permisiunea d-lui Crețiu sunt făcute în apartamentul în care, închizând puțin ochii, i-am ‹văzut› pe Sfinx, pe Senior, pe Tata Ilie, pe Pufi Leucuția și pe atâția și atâția alții. Mobila, patefonul, gresia de la intrare erau în locuință și pe vremea celui care nu a vrut nimic pentru el, ci doar pentru țara și poporul său!

(Sursa foto: Ion-Andrei Gherasim)

Late edit: Placa comemorativă de pe bloc a fost dezvelită la data de 13 septembrie 2011, grație eforturilor neobosite ale doamnei Ana Blandiana și a minunatului său soț, regretatul Romulus Rusan. Mulțumesc frumos, doamnei Ioana Boca pentru precizări!”

244740300_6174855572587397_1959311562934610892_n
(Sursa foto: Ion-Andrei Gherasim)
„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.