Profesorul Ciprian Apetrei critică dur criteriile după care este acordat Premiul Nobel pentru Literatură: „Singura șansă a lui Mircea Cartarescu este să se declare transsexual și să scrie un roman în care să descrie cum este oprimat în România obscurantistă”


Profesorul Ciprian Apetrei critică dur criteriile după care este acordat Premiul Nobel pentru Literatură: „Singura șansă a lui Mircea Cartarescu este să se declare transsexual și să scrie un roman în care să descrie cum este oprimat în România obscurantistă”

Ciprian Apetrei, profesor de filosofie, scriitor și jurnalist stabilit în Franța, comentează critic felul în care decurge atribuirea Premiului Nobel pentru Literatură, Academia Suedeză stabilind joi că înalta distincție îi revine, anul acesta, scriitorului Abdulrazak Gurnah. Originar din Zanzibar (n. 20 decembrie 1948), dar stabilit în Marea Britanie din 1968, unde a fost profesor de literatură „post-colonială”, la Universitatea din Kent, până de curând când s-a pensionat, Abdulrazak Gurnah a primit Premierul Nobel pentru Literatură „pentru înțelegerea empatică și fără compromis a efectelor colonialismului și a sorții refugiaților prinși între culturi și continente" (comunicatul oficial al Academiei Suedeze).  

Cel mai cunoscut roman al său este „Paradise” (1994) care s-a aflat pe lista scurtă a premiilor literare Booker și Whitbread. Alte volume importante ale lui Gurnah sunt „Desertion” (2005) și „By the sea” (2001) care au fost incluse pe lista lungă a Booker și pe cea scurtă a premiilor literare oferite de Los Angeles Times. Premiul Nobel, cea mai înaltă distincție literară, îi aduce câștigătorului și o importantă sumă de bani: 10 milioane de coroane suedeze, aproximativ un milion de euro.  

Premierea lui Gurnah, mai puțin cunoscut publicului larg decât scriitori precum Mircea Cărtărescu, Haruki Murakami, Ludmila Ulițkaia, Milan Kundera, Salman Rushdie sau Margaret Atwood, desemnați de revistele literare drept favoriți anul acesta, a provocat numeroase comentarii critice care au indicat din nou excesul de „corectitudine politică” ce domină lumea universitară vestică.  

Profesorul Ciprian Apetrei:  

„Premiul Nobel pentru literatură merge la tanzanianul Abdulrazak Gurnah (stabilit în UK). Daca nu ați auzit de el, nicio problema, aveți timp sa va faceți auto-critica, rasiștilor europeni care sunteți.  

Căci despre asta vorba. Dânsul luptă cu (neo) colonialismul și pune în valoare problemele migranților. Din Anglia, căci de acolo se poate lupta mai bine decât din Africa.  

Poate ca este un scriitor bun, dar acest amănunt nu a fost luat în calcul. Importanta de luarea de poziție politica a comitetului Nobel. Jos capitalismul rasist, trăiască noua luptă pentru eliberare.  

În aceste condiții, cred că singura șansă a lui Mircea Cartarescu este să se declare transsexual și să scrie un roman în care să descrie cum este oprimat în România obscurantistă.  

Iar Kundera, Murakami sau Atwood pot lua premiul pe lumea cealaltă. Aici sunt alte priorități. De Rushdie nici nu mai amintesc.  

Lumea post-adevăr...”. 

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.