USR, toate tunurile pe "zombalăul de la Victoria". Cioloș anunță un proiect de lege după ce Guvernul a distribuit 1 miliard de lei din Fondul de Rezervă către primari. Bodea: "Comunitățile conduse de USR în județul Iași au fost excluse de la finanțare"


USR, toate tunurile pe "zombalăul de la Victoria". Cioloș anunță un proiect de lege după ce Guvernul a distribuit 1 miliard de lei din Fondul de Rezervă către primari. Bodea: "Comunitățile conduse de USR în județul Iași au fost excluse de la finanțare"

Guvernul a anunțat miercuri, 6 octombrie, că a alocat peste un miliard de lei din Fondul de Rezervă pentru proiectele locale, o parte din sumă urmând să acopere şi costurile privind serviciile de asistență socială. Însă, USR a reliefat, prin mai multe poziții publice, că premierul interimar Florin Cîțu a alocat de fapt un miliard de lei din Fondul de Rezervă către primarii PNL și UMDR, dar și către primarii PSD, cu scopul de a se asigura că există șanse să fie învestit Guvernul Cîțu 2. 

CITIȚI ȘI: USR îl acuză Florin Cîțu de „nemernicie” după ce premierul a decis „golirea” Fondului de rezervă al Guvernului şi distribuirea unui miliard de lei primarilor PNL, PSD și UDMR

Într-un interviu acordat joi, 7 octombrie, pentru Digi24, președintele USR, Dacian Cioloș, a atras atenția că banii respectivi nu au fost distribuiți pe criterii obiective, practică toxică posibilă de pe vremea când Liviu Dragnea a fost ministru al Administrației și Dezvoltării Regionale. În acest sens, Cioloș a anunțat că USR va veni în Parlament cu o propunere legislativă prin care să se reintroducă criteriile obiective în baza cărora pot fi distribuiți banii din Fondul de Rezervă al Guvernului. 

"Înainte de a ajunge la faptul că unii primari au primit și alții nu, eu întreb care au fost criteriile după care au fost distribuiți acești bani. Să ne spună premierul transparent, apoi poate înțelegem de ce au primit unii primari și alții nu. Dacă ne uităm la felul în care s-au distribuit banii și ce sume au fost date fiecărei primării vedem că primarii UDMR s-au servit pentru că au ministrul acolo (la Dezvoltare - n.red.). Apoi, vedem că aproape toți primarii PNL au primit bani, sume consistente. Și sunt și câțiva primari, nu puțini, PSD care au primit bani, unii dintre ei mai puțini decât au primit cei de la PNL, dar totuși au primit. Și Dragnea a folosit acest Fond de Rezervă, care nu are niciun criteriu obiectiv de repartizare a banilor. Colegii noștri în Parlament vor veni cu o propunere de modificare a legislației ca să reintroducem acele criterii care au fost eliminate când Dragnea era la Ministerul Dezvoltării. Acești bani au fost luați din Fondul de Rezervă și distribuiți către primării fără niciun obiectiv asumat public. Dar dacă ne uităm la felul în care au fost distribuiți banii vedem că există acolo un criteriu și anume au fost dați primarilor PNL, căci e premierul acolo, UDMR, căci e ministrul acolo, dar și către PSD, probabil pentru a le mulțumi pentru faptul că au întârziat moțiunea pe care noi am depus-o și care ar fi putut rezolva criza asta politică mult mai repede, la începutul lui septembrie", a zis liderul USR. 

De pildă, senatorul USR Marius Bodea a afirmat că toate cele trei comune ieșene cu primari useriști au fost excluse de la finanțare amintită mai sus de către "premierul zombie" Florin Cîțu. Totodată, parlamentarul a precizat că va interpela ministerele de resort, solicitându-le să transmită în baza căror criterii a fost direcționată suma de 1 miliard de lei din Fondul de Rezervă doar către anumite localități. 

"Zombalăul de la Victoria a scos 1 miliard de lei din vistieria statului aseară și i-a împărțit strict pe criterii politice primarilor care l-au ajutat să câștige șefia PNL, dar și primarilor PSD pe care îi momește, astfel, sperând într-o susținere a cabinetului său demis la un viitor vot în Parlament.  

Toate comunitățile conduse de USR PLUS în județul Iași au fost excluse de la finanțarea guvernamentală de către Premierul Zombie de la Palatul Victoria, interimarul Câțu, arătând dispreț față de locuitori fără nici o vină și care au tot atât drept la resurse financiare cât au și cei care aparțin de localități conduse de primari PNL și PSD.

Voi cere oficial, în calitate de senator, să mi se răspundă de către Ministerele în drept în baza căror criterii au fost direcționați banii din fondul de rezervă doar către anumite localități, ocolind cu nerușinare în județul Iași exact acele localități cu primari USR PLUS!

Suntem într-o perioadă de criză, una în care fiecare român și fiecare comunitate au nevoie de sprijin egal.

Să împarți România între „useriști și ceilalți“, înseamnă să suferi de o gravă dereglare. O asemenea împărțire discreționară a fondurilor guvernamentale, cu atât mai mult făcută la doar câteva ore după ce ai fost demis, arată adevărata intenție a Zombalăului Cîțu: cine îi pupă saboții primește de mâncare, cine nu este lăsat să moară de foame.

Numai că aici nu este vorba despre „înfometarea“ unui primar, ci condamnarea la sărăcie a românilor care provin din comunități care nu-i sunt folositoare politic lui Cîțu. O asemenea lipsă de busolă morală nu ar fi putut fi egalată decât de pesediști. Cîțu ne demonstrează că i-a depășit în ticăloșie, și pentru asta trebuie să plece definitiv!

Orice zi în plus cu Cîțu la Palatul Victoria, fie și interimar, reprezintă un atentat la viața românilor și la securitatea țării. Peneliștilor, luați urgent briciul din mâinile lui Cîțu!", a scris Bodea pe Facebook. 

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.