”Pandora Papers”: Secretele financiare ale românului Frank Timiș, scoase la iveală în scandalul ingineriilor offshore!


”Pandora Papers”: Secretele financiare ale românului Frank Timiș, scoase la iveală în scandalul ingineriilor offshore!

Documentele devenite publice după scurgerea de date denumită generic ”Pandora Papers” fac referire și la miliardarul Frank Timiș, fondator al controversatei afaceri Roșia Montană.

Dosarul de date ”Pandora Papers” prezintă afacerile secrete a peste 400 de oficiali din aproape 100 de țări ale lumii, care apar alături de 35 de actuali sau foști lideri naționali și de alte sute și sute de afaceriști, miliardari, vedete artistice și sportive de pe Mapamond.

Nu mai puțin de 21.175 de documente care conțin cuvântul România fac referire, printre alții, la aproximativ 100 de cetățeni români implicați în secretizarea propriilor averi prin instrumentele offshore de tip matrioșka, companiile din țară fiind deținute de alte companii românești, care, la rândul lor, aparțin unor trusturi offshore cu beneficiari reali ascunși în cadrul altor societăți offshore.

Conținutul noilor documente din Dosarul Pandora Papers vor arăta, după cum anunță investigatorii de la Rise Project, cum un fost membru al Parlamentului a deschis o companie offshore ca să controleze un cont din Elveția și cum un oficial în funcție apare ca beneficiar ascuns în două companii înregistrate în Insulele Virgine Britanice, care, la rândul lor, dețin companii în Cipru.

Frank Timiș în ”Pandora Papers”

Tot datele din dosarul ”Pandora Papers” fac referire și la miliardarul Frank Timiș, fondator al controversatei afaceri Roșia Montană, care a mai apărut și în precedenta ediție a scurgerilor de date intitulată generic ”Panama Papers”.

La începutul acestui an, Frank Timiș a revenit printr-un interpus, la conducerea companiei canadiene care deține proiectul aurifer din România șia început să se judece cu statul român la Washington pentru 4,8 miliarde de dolari.

Jeffrey Couch, un director care a lucrat cu magnatul româno-australian, a fost numit în ianuarie 2021 în poziția de Corporate Director (membru ne-executiv al Consiliului de administrație) al Gabriel Resources, compania-mamă canadiană a Roșia Montană Gold Corporation (RMGC), dezvoltatorul proiectului minier aurifer blocat de la Roșia Montană, din munții Apuseni. 

Gabriel Resources cere ca România să îi plătească despăgubiri de 4,8 miliarde dolari ca urmare a blocării proiectului aurifer de la Roșia Montana. Un verdict ar putea veni în 2022. Potrivit documentelor depuse la ICSID, Gabriel Resources cere României despăgubiri de 4,8 miliarde, deși – potrivit propriilor declarații – a investit efectiv în proiect doar 760 milioane dolari.

Compania canadiană vrea să i se compenseze și valoarea de piață de la data de 29 iulie 2011, când – potrivit memoriului depus de Gabriel Resources la ICSID – acțiunile companiei erau cotate la bursa din Toronto cu 7,79 dolari/titlu, iar acum, valorează doar 50 de cenți/titlu. Maximumul istoric a fost în iunie 2010, când acțiunile Gabriel Resources erau cotate cu 8,60 dolari/titlu.

Cine este Frank Timiș, românul arestat în Australia pentru trafic de heroină?

Miliardarul româno-australian Frank Timiș este, practic, fondatorul afacerii Roșia Montana. Potrivit unui profil realizat în 2005 de jurnalistul de investigații Paul Radu, cel care a înființat ulterior Rise Project, în 1995, Regia Autonomă a Cuprului Deva anunța că a încheiat un parteneriat cu o firmă straină pentru „prelucrarea sterilelor cu conținut de metale prețioase din iazuri de decantare vechi în amestec cu minereu auro-argintifer la Roșia Montana și Gurabarza-Brad. Firma străină era Gabriel Resources NL din Australia, reprezentată de omul de afaceri Vasile Frank Timiș. Acesta emigrase în Australia unde lucrase inclusiv ca șofer de camion și fusese arestat pentru trafic de heroină.

În 1996, întrucât avea dificultăți financiare, Gabriel Resources NL din Australia a tranzacționat contractul cu Regia Autonomă a Cuprului Deva, cu doar un dolar, către o nouă firmă, Gabriel Resources Limited, înregistrată în paradisul fiscal Jersey, Channel Islands. Potrivit jurnalistului de investigație Paul Radu, începând cu 2003, Frank Timiș și-a vândut participaţiile la Gabriel Resources pe bursele internaționale.

Potrivit documentelor firmelor lui Timiş din România, publicate în Monitorul oficial, omul de afaceri are 57 de ani, cetățenie română și australiană și e domiciliat în Elveția. Potrivit wikipedia, în 2012, Frank Timiș era cel mai bogat român cu o avere estimată la peste 2 miliarde de dolari.

La 1 ianuarie 2021, presa din Senegal, citată de AFP, nota că dosarul de corupție din țara africană care îl viza pe Frank Timiș a fost clasat. Potrivit BBC, Timiș (în imagine alături de președintele din Burkina Faso) era anchetat pentru că, în 2014, l-ar fi mituit cu 250.000 de dolari pe Aliou Sall, fratele președintelui Senegalului, Macky Sall.

Mita ar fi fost pentru atribuirea, în iunie 2012, a licenţelor de explorare și exploatare a două câmpuri petroliere şi gazeifere offshore către societatea Petro-Tim a omului de afaceri româno-australian Frank Timiş, asociată cu Petrosen, Societatea de Petrol a Senegalului.

În ultimi ani, Frank Timiș (care se refugise în afacerile din Africa) a revenit la vedere în afacerile din România. Potrivit datelor de la Registrul Comerțului, în august 2019, off-shore-ul din Insulele Cayman, First Investments Holdings Ltd, reprezentat de Frank Timiș, a intrat în acționariatului start-up-ului de soluţii sofware, Trencadis Corp din Baia Mare, cu o participație de 7,9%, în urma unei majorări de capital.

Acum, Timiș deține 22,48%, alături de Carlo Burci – 30 de ani, cetățean italian născut în LA și domiciliat în NYC, fiul lui Cristi Burci, patronul ziarului Adevărul – și Radu Negulescu, fost strateg al campaniei prezidențiale a Vioricăi Dăncilă, în 2019, și coordonator al campaniei online a lui Klaus Iohannis, la prezidențialele din 2014. Start-up-ul Trencadis Corp a semnat contracte privind furnizarea de soluții software către Parchetul General și Consiliul Concurenței.

Citește și ”Pandora Papers” aruncă în aer scena politică mondială: Oamenii lui Putin, președintele Ucrainei, regi, premieri și miniștri din întreaga lume – dezvăluiți în dosare!

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.