NATO a retras miercuri acreditarea unui număr de opt membri ai misiunii ruse, pe care-i acuză de spionaj, şi a redus la zece numărul posturilor pe care Moscova le poate acredita la sediul Alianţei Nord-Atlantice la Bruxelles
Oficialii, care funcționau ca reprezentanți ai Misiunii Rusiei la NATO, erau de fapt ofițeri de informații rusi nedeclarați, potrivit oficialilor NATO și vor trebui să-și părăsească posturile până pe 31 octombrie.
Decizia NATO de a înlătura spionii rruși din alianță este o consecință a activităților desfășurate de Rusia în ultimii ani, inclusiv efectuarea de acte de spionaj și chiar de anihilare a unor obiective ale Kremlinului.
„Politica NATO față de Rusia rămâne consecventă”, au declarat oficialii NATO, refuzând să nominalizeze un incident specific care ar fi declanșat expulzarea din această lună și menționând faptul că ”NATO și-a întărit măsurile de descurajare și apărare, ca răspuns la acțiunile agresive ale Rusiei, fără ca, în același timp, deschiderea Alianței pentru un dialog semnificativ să se reducă”.
Misiunea SUA la NATO a refuzat, de asemenea, să comenteze motivele care stau la baza recentei expulzării, dar au confirmat decizia pentru presa internațională. În afara celor 8 diplomați ruși expulzați pentru acte de spionaj, Alianța a redus, de asemenea, numărul reprezentanților Moscovei care pot primi acreditarea de la NATO de la 20 la 10.
Crimele politice din Rusia, factorul declanșator
Decizia expulzării spionilor Kremlinului vine la doar două săptămâni după ce poliția din Marea Britanie a acuzat un al treilea bărbat rus pentru presupusa implicare în otrăvirea, în 2018, a lui Sergei Skripal, fost agent dublu, și a fiicei sale Yulia Skripal (foto), în Salisbury, Anglia. Curtea Europeană a Drepturilor Omului a decis, de asemenea, în ultimele săptămâni că Rusia este responsabilă pentru otrăvirea în 2006 a fostului ofițer de informații Alexander V. Litvinenko.
NATO a luat măsuri împotriva oficialilor ruși care serveau ca reprezentanți la Misiunea NATO și în anii anteriori, în urma unor scandaluri internaționale majore de spionaj, inclusiv tentative de crimă.
În urma tentativei de otrăvire a familiei Skripal, NATO a expulzat șapte membri ai personalului acreditat la Misiunea Rusă de la sediul NATO și a blocat cererile de acreditare pentru alți câțiva. Numărul reprezentanțilo Rusiei la NATO a fost redus de la 30 la 20 în acel moment.
Spionajul rus sancționat în întreaga lume, în ultima perioadă
Decizia de a reduce participarea Rusiei la NATO vine în timp ce țările din întreaga lume continuă să lucreze pentru a împiedica spionajul rus. Anul trecut, Norvegia a declarat un diplomat rus persona non grata pentru presupuse legături cu un caz de spionaj din țară. În urmă cu doar câteva luni, administrația Biden a expulzat din SUA 10 diplomați ruși, inclusiv mai mulți agenți de informații, în urma unei rafale de acte de piraterie și spionaj care a afectat sute de companii americane și agenții guvernamentale federale. De asemenea, Polonia a expulzat câțiva diplomați ruși, ca gest de solidaritate.
Republica Cehă, membru NATO, a expulzat, de asemenea, zeci de diplomați ruși la începutul acestui an, din cauza suspiciunilor că serviciile de informații rusești au fost implicate în provocarea unei explozii cu urmări tragice la un depozit de muniții militare din țară. România a urmat exemplul și a expulzat un așa zis diplomat rus, după ce serviciile de informații i-au documentat o întreagă activitate pusă în slujba obiectivului de a susutrage o serie de informații secrete legate de activitatea Alianței nord – Atlantice.