Aștept un semn de viață de la societatea civilă, dacă mai există


Aștept un semn de viață de la societatea civilă, dacă mai există

Împreună cu mai multe organizații neguvernamentale, am format Platforma Națională a Parteneriatului Estic cu scopul de a apropia societatea moldovenească de valorile unei democrații autentice și de Europa civilizată. Din păcate, unii lideri de ONG consideră că în condițiile actuale, societatea civilă trebuie să închidă ochii la derapajele din diferite ministere/instituții de stat și să susțină aproape necondiționat tot ce înseamnă actul guvernării.

Țin să fac publică opinia mea față de frământările, care au început în Platforma Națională și sper să avem maturitatea necesară, pentru a da un semn de viață că în RM mai există, cât de cât, o fărâmă din societatea civilă bazată pe valori și nu pe partizanat politic.

Stimați colegi,

Ieri ni s-a cerut să semnăm o declarație, astăzi alta.

Partizanatul politic, până la urmă, compromite toate formele de societate civilă, mass-media „independentă” și guvernare democratică.

Se cere ca eventuala Declarație a PN PE să fie totalmente detașată de simpatiile politice și să cuprindă viziunea nepărtinitoare a organizațiilor-membre față de actul guvernării. 

Derapajele vizibile ale guvernării sunt trecute cu vederea de majoritatea absolută a ONG-urilor, inclusiv de Platforma Națională,

iar rolul societății civile este preluat treptat de populiști și demagogi din pretinsa opoziție politică dodonistă.

Elementele de bază din programul electoral al guvernării -- 1.selectarea prin concursuri nemimate a profesioniștilor,conform criteriilor de meritocrație; 

2.transparența deplină în procesul decizional și în instituțiile de stat; 

3.comunicarea deschisă și corectă cu societatea civilă și mass-media -- aceste elemente esențiale au fost din start compromise, fără nicio reacție solidară a ONG și a PN a PE. 

Nu cred că putem construi un stat de drept și o societate modernă, europeană cu show-uri pentru mulțimile disperate și cu acele ONG-uri și mass-media, care se întrec a fi cât mai aproape de putere și a obține un post cât mai sus în ierarhia instituțiilor de stat.

Încă mai vreau să cred că Platforma Națională a Parteneriatului Estic este capabilă să dea mesajul și tonul pentru a reîntoarce Organizațiile Societății Civile la misiunea lor adevărată și de a le scuti să intre în diferite aranjamente și să facă partizanat politic sau corporativ, cum s-a văzut în ultimul timp, în câteva cazuri deplorabile. 

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.