Fost secretar de stat în Ministerul Finanțelor, deputat și președinte al PNL Sector 1, Sebastian Burduja atrage atenția cu privire la importanța unui proiect total apolitic, dar nobil prin excelență, a cărui realizare efectivă ar însemna enorm pentru demnitatea noastră a tuturor, dar și o incursiune necesară într-o istorie sinceră a României, o istorie care, din nefericire, nu se predă la școală.
E vorba despre adevărata istorie a Rezistenței Anticomuniste, subliniază Burduja, o istorie luminoasă dar încă prohibită, vizată de varii deturnări, iar proiectul la care face referire se află în derulare de aproximativ 3 ani, întâmpinând o serie de suișuri și coborâșuri: renovarea, consolidarea și transformarea casei Elisabetei Rizea din Nucșoara într-un necesar muzeu al Rezistenței Anticomuniste din zona Muscelului.
(Casa Rizea din Nucșoara / arhiva Podul.ro)
„Elisabeta Rizea reprezintă un simbol emblematic al Rezistenței Anticomuniste. Femeia aceasta, aparent fragilă, a fost și este dovada unei tării umane care vorbește de la sine – e modelul luptătorului pentru libertate și democrație, o forță a naturii.
Securiștii au torturat-o cu bestialitate, au supus-o la chinuri groaznice și a fost pusă în lanțuri, însă nu a cedat nicio secundă, în pofida celor două condamnări la pușcărie. Nimic nu i-a putut dezlega limba, nimic nu a oprit-o să îi ajute în continuare pe partizanii conduși de locotenentul Toma Arnăuțoiu, erou decorat al Armatei Regale. Pentru sprijinul acordat luptătorilor din munți, Elisabeta Rizea avea să fie condamnată la 7 ani, respectiv 25 de ani de închisoare politică, fiind eliberată abia în 1964, la decret. O soartă similară a avut și soțul ei, Gheorghe Rizea, susținător și apropiat al partizanilor. Întreaga agoniseală a familiei a fost confiscată.
(Locotenentul Toma Arnăuțoiu, erou decorat al Armatei Regale și partizan martir, poză de la arestare / sursa foto: Memorialul Sighet)
Salvarea Casei Rizea – care, pe lângă cea a preotului Ion Drăgoi, executat în Valea Piersicilor, e printre puținele construcții autentice, parte a poveștii partizanilor încă păstrate – și transformarea acesteia în muzeu al Rezistenței Anticomuniste nu este doar o necesitate, ci un proiect obligatoriu pentru demnitatea tuturor românilor. Voi trage semnale de alarmă în acest sens inclusiv pe plan parlamentar și voi încerca să caut soluții pentru a ajuta acest proiect atât de important”, anunță Sebastian Burduja, în exclusivitate pentru Podul.ro.
(Elisabeta și Gheorghe Rizea, exemple ale Rezistenței Anticomuniste, pe prispa casei de la Nucșoara)
Ne folosim de prilej pentru a lansa din nou un apel adresat tuturor celor care își cunosc și își respectă adevărata istorie: donați pentru renovarea casei Elisabetei Rizea din Nucșoara și transformarea acesteia în Muzeu al Rezistenței Anticomuniste – detalii AICI.
Proiectul este coordonat de inimosul Bogdan Vârvoreanu, strănepotul eroinei de la Nucșoara.