Scandal pe semnături în PNL. Un parlamentar dintre cei 41 declară că NU a semnat pentru susținerea lui Ludovic Orban ca premier


Scandal pe semnături în PNL. Un parlamentar dintre cei 41 declară că NU a semnat pentru susținerea lui Ludovic Orban ca premier

După căderea Guvernului Cîțu, a fost dată publicității o scrisoare potrivit căreia 41 de parlamentari ai PNL solicitau ca propunerea de premier a formațiunii politice să fie Ludovic Orban, pentru a fi posibilă refacerea coaliției guvernamentale PNL-USR-UDMR. Însă, această scrisoare a produs noi tensiuni în PNL, întrucât unul dintre parlamentarii aflați printre semnatari, ne referim la deputatul Alexandru Popa, a negat, pe parcursul unei intervenții telefonice la Antena 3, că ar fi semnat vreodată pentru acest demers. Anterior, prim-vicepreședintele PNL Rareș Bogdan precizase la același post de televiziune că din cei 41 de semnatari, doar 28 de parlamentari ar fi girat de fapt susținerea lui Ludovic Orban pentru funcția de premier. 

Alexandru Popa: Eu nu am semnat nicio listă, nici nu știu exact despre ce este vorba. Eu mi-am asumat în campania internă susținerea pentru Ludovic Orban, dar asta nu înseamnă că voi merge într-o direcție greșită. Eu nu am intrat în Ludovic Orban sau Florin Cîțu, eu am intrat în PNL, iar voi respecta deciziile partidului. 

Întrebare: Pe cine vedeți premier? 

Alexandru Popa: Eu nu văd pe nimeni la momentul ăsta. Nu văd o soluție clară. Vreau să discut cu colegii mei și să iau o decizie. 

Redăm textul integral al scrisorii, respectiv presupusa listă a semnatarilor: "Dragi români,

România se află într-o criză politică și guvernamentală de mai bine de o lună de  zile, declanșată în mod iresponsabil și unilateral de prim-ministru și soldată  astăzi cu demiterea Guvernului de către Parlament.

Nu există o explicație rațională asupra motivului pentru care România a ajuns în  această situație critică și nici în privința planului de soluționare a crizei politice.  Ne delimităm public față de cei care se fac răspunzători pentru actualul context  politic și social, care nu poate continua, ținând cont de așteptările societății  românești.

România este în fața unui dezastru umanitar determinat de impactul fără  precedent al pandemiei COVID-19 și de incapacitatea Guvernului astăzi demis  de a lua din timp măsurile necesare pentru a diminua răspândirea virusului.

Este previzibil faptul că situația sanitară se va agrava semnificativ în perioada  imediat următoare, cu prețul pierderii vieții tot mai multor persoane. Totodată,  crizei sanitare i se suprapune o evoluție economică extrem de dificilă, determinată de creșterea prețurilor la energie în perioada sezonului rece și de erodarea puterii de cumpărare.

Prioritatea absolută a acestui moment este una clară și lipsită de echivoc:  soluționarea în cel mai scurt timp posibil a crizei politice și învestirea unui nou Guvern cu puteri depline, capabil să intre în funcțiune imediat și să facă față  conjuncturii extreme în care se află România!

Imperativul social actual se află în contradicție flagrantă cu orice tentativă de  tergiversare în identificarea unor noi soluții de guvernare. Orice actor politic  sau instituțional care acționează pentru perpetuarea incertitudinii politice și a provizoratului demonstrează o iresponsabilitate criminală față de toți cetățenii României.

Susținem refacerea coaliției de guvernare în jurul PNL, alături de USR-PLUS, UDMR și grupul minorităților naționale, ca fiind singura formulă politică în acord cu votul exprimat de cetățeni în urmă cu un an de zile. Respingem orice fel de înțelegere sau colaborare de natură a învesti un nou Guvern cu sprijinul PSD.

Considerăm că cea mai potrivită persoană, capabilă să negocieze refacerea coaliției de guvernare și să conducă Guvernul în calitate de prim-ministru este Ludovic Orban. El are calitățile necesare pentru a fi desemnat ca prim-ministru, susținut de Partidul Național Liberal, pentru a îndeplini această responsabilitate cu eficiență, coerență și echilibru imediat ce va primi votul de încredere al Parlamentului.

Ludovic Orban este reprezentantul PNL care se bucură de cea mai mare autoritate publică, de cea mai vastă experiență politică și guvernamentală,  dovedite în calitate de prim-ministru în cea mai grea perioadă cu care s-a confruntat România chiar de la debutul pandemiei. Situația de criză în care se găsește România nu lasă loc de experimente politice.

Facem apel la maturitate politică și înțelepciune din partea tuturor actorilor politici și parlamentarilor Partidului Național Liberal, precum și din partea celorlalte formațiuni politice parlamentare care și-au exprimat dorința de a continua guvernarea alături de PNL, prin susținerea lui Ludovic Orban ca prim-ministru".

ORGANIZAȚIA NUME FUNCȚIA

ALBA Corneliu Olar Deputat

Sorin Bumb Senator

ARAD Ioan Cristina Senator

ARGEȘ Adrian Miuțescu Deputat

Dănuț Bica Senator

BACĂU Cătălina Ciofu Deputat

Elena Hărătău Deputat

BIHOR Ioan Cupșa Deputat

BISTRIȚA

NĂSĂUD

Diana Morar Deputat

Ovidiu Iosif Florean Senator

BRĂILA Alexandru Popa Deputat

BRAȘOV Cristina Vecerdi Deputat

Dumitru Flucuș Deputat

CLUJ Adrian Oros Senator

Sabin Sărmaș Deputat

CONSTANȚA Bogdan Bola Deputat

DÂMBOVIȚA Gabriel Plăiașu Deputat

GALAȚI George Scarlat Deputat

Onuț Atanasiu Deputat

DOLJ Nicolae Giugea Deputat

GORJ Ion Iordache Senator

IALOMIȚA Luminița Barcari Deputat

IAȘI Alexandru Kocsis Deputat

Sorin Năcuță Deputat

ILFOV Daniel Gheorghe Deputat

MUREȘ Ervin Molnar Deputat

PRAHOVA Alexandru Nazare Deputat

George Ionescu Deputat

SIBIU Constantin Șovăială Deputat

Christine Tellmann Deputat

TELEORMAN Costel Barbu Deputat

TIMIȘ Claudiu Chira Deputat

VÂLCEA Claudia Banu Senator

VASLUI Iulian Mihai Bîca Senator

VRANCEA Ion Ștefan Deputat

Ionel Dancă Deputat

Raluca Ioan Senator

BUCUREȘTI Violeta Alexandru Deputat

Antonel Tănase Deputat

DIASPORA Viorel Badea Senator

Valentin Făgărășian Deputat

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.