Rareș Bogdan: "Propunerea PNL de premier e Florin Cîțu / Îi așteptăm pe cei de la PSD, AUR și USR să vină cu o propunere de prim-ministru / În maxim o lună avem Guvern"


Rareș Bogdan: "Propunerea PNL de premier e Florin Cîțu / Îi așteptăm pe cei de la PSD, AUR și USR să vină cu o propunere de prim-ministru / În maxim o lună avem Guvern"

Prim-vicepreședintele PNL Rareș Bogdan a declarat pentru Antena 3 că propunerea PNL de premier rămâne Florin Cîțu, chiar dacă Guvernul condus de acesta a fost demis astăzi în Parlament prin cele 281 de voturi ale PSD, USR și AUR. De asemenea, dat fiind frontul comun făcut de PSD, AUR și USR la moțiune, Rareș Bogdan le-a invitat să înainteze o propunere de premier cu care să meargă la consultări la Palatul Cotroceni. Pe de altă parte, europarlamentarul a atras atenția că PNL nu îl va susține pe președintele USR, Dacian Cioloș, pentru funcția de premier. Totodată, liderul liberal a precizat că România va avea un Guvern în cel mult o lună de zile. 

Rareș Bogdan: Președintele PNL este propunerea noastră de premier. Nu avem altă propunere. Decizia CCR e una extrem de clară și spune extrem de clar că dacă te prezinți cu o majoritate sau cu susținere în Parlament nu este absolut nicio problemă. 

Jurnalist: Majoritatea s-a văzut astăzi în Parlament și e potrivnică lui Florin Cîțu premier, nu altei formule. Unde e majoritatea despre care vorbiți?

Rareș Bogdan: Decizia CCR nu interzice prezența noastră cu Florin Cîțu acolo, ci spune extrem de clar că trebuie să ne prezentăm la Cotroceni în condițiile în care mergem cu o majoritate sau cu o susținere. 

Jurnalist: Și care e majoritatea cu care mergeți?

Rareș Bogdan: Începem negocierile. Toate scenariile sunt posibile. Sigur că suntem extrem de dezamăgiți de cei din USR. Am crezut până în ultima clipă că vor fi responsabili și nu vor lăsa România în cea mai neagră zi a pandemiei...

Jurnalist: Și ei v-au răspuns că dacă pleca Florin Cîțu mai devreme, această poveste se termina cu 4 săptămâni înainte. 

Rareș Bogdan: E ca și cum la cele mai importante vedete ale postului Antena 3 ar veni unii și ar spune "noi, dacă suntem de la compania X, de la agenția de publicitate din Londra, și deținem 5 mari branduri, nu dăm bani atât timp cât domnul Ursu nu-și implantează păr". 

Jurnalist: Mi se pare o comparație deplasată. Sunteți într-o formulă politică, formula aia politică s-a rupt și a generat o majoritate ostilă unei formule cu Florin Cîțu premier. Ca urmare dvs. spuneți acum că aveți totuși speranța că cineva din acea majoritate va trăda. Spuneți cine va trăda, dați-ne informația asta! 

Rareș Bogdan: Vă voi scrie după ce se termină emisiunea, cu rugămintea să nu divulgați, să vedeți că majoritatea grupurilor politice ne-au contactat deja ca să discutăm pentru viitor, cu excepția unuia cu care nu stăm de vorbă. Dar deocamdată noi îi așteptăm pe cei de la PSD, AUR și USR să vină cu o propunere de premier. Propunerea noastră de premier e neschimbată, e Florin Cîțu. Nu avem o altă propunere de premier. 

Jurnalist: Care e compromisul pe care sunteți dispus ca partid să-l faceți? PNL nu vrea să renunțe la Florin Cîțu. Care e totuși elementul de compromis? 

Rareș Bogdan: Nu avem niciun motiv să renunțăm la Florin Cîțu și nu o vom face. Vă mai spun și că vom guverna România în următorii 3 ani de zile în orice formulă, dar vom guverna. 

Jurnalist: Dacian Cioloș e propunerea cu care merge USR la Palatul Cotroceni dacă PNL nu are o propunere de premier. 

Rareș Bogdan: E problema domniilor lor. Poate-l votează domnul George Simion, Claudiu Târziu și doamna Șoșoacă. Noi nu-l votăm. 

Jurnalist: Există posibilitatea să avem un Guvern minoritar pe o perioadă nelimitată? 

Rareș Bogdan: Nu cred. A existat în 2009 o astfel de situație cu Emil Boc care a stat interimar vreo 4 luni și 3 săptămâni, dar nu e de dorit așa ceva. Părerea mea e că în maxim o lună avem Guvern.

Nu în cele din urmă, în contextul în care a fost dată publicității o scrisoare conform căreia 41 de parlamentari PNL îl susțin pe Ludovic Orban pentru funcția de premier, Rareș Bogdan a dezvăluit că e posibil ca din partid să plece cel mult 9 deputați și 4 senatori. 

Rareș Bogdan: Dacă pleacă, vor pleca între 9 și 13 parlamentari. În niciun caz nu pleacă 41. Dacă pleacă, pleacă maxim 4 senatori și maxim 9 deputați. Dar deocamdată nu are sens să discutăm despre acest scenariu. Eu cred în continuare că nimeni nu pleacă din PNL. 

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.