Cu fiecare aniversare a ”victoriei împotriva fascismului”, una dintre cele mai proeminente narațiuni, pe care Kremlinul le propagă, definește Rusia ca fiind principala sau uneori chiar singura țară responsabilă de înfrângerea Germaniei naziste în al doilea război mondial. Disprețul puternic față de orice este nazist sau fascist, adânc înrădăcinat în societatea rusă de propaganda tuturor regimurilor din anii 40 și până în prezent, vine în contradicție cu realitățile și evidențele vremurilor actuale, potrivit cărora numeroși luptători care slujesc în diferite grupuri de mercenari ruși, renumiți pentru crimele de război din întreaga lume, adepți ai ideologiilor de dreapta radicală și chiar ai ideologiei neonaziste, servesc în grupuri militare asociate Kremlinului, cel mai notoriu exemplu fiind cel al unității de mercenari Wagner.
Naziștii ruși de la Wagner, pregătiți pentru un nou front pe care să apere interesele Moscovei: Mali
Noul scandal legat de reorientarea intereselor ruse către Mali, țară aflată de ceva vreme într-un continuu război între trupele guvernamentale și facțiunile rebele, continuă să se afle în centrul atenției opiniei publice internaționale.
După ce premierul din Mali, Choguel Maiga, a declarat în cadrul Adunării Generale a ONU că țara sa se simte abandonată de misiunea franceză de menținere a păcii, semnalând că guvernul este în căutarea altor ajutoare militare „pentru a umple golul care va rezulta cu siguranță” din retragerea franceză, Înaltul Reprezentant al UE pentru afaceri internaționale și politică de securitate, Josep Borrell, a anunțat că Mali a cerut sprijinul direct al Rusiei, solicitând Moscovei să-i pună la dispoziție, contra cost, celebrele efective paramilitare ”Wagner”, implicate în operațiuni sângeroase în mai multe state africane.
Iritat, Ministrul rus al Afacerilor Externe, Serghei Lavrov, a replicat declarației lui Borrell, spunând că autoritățile din Mali s-au adresat unei companii militare private din Rusia cu rugămintea de a i se oferi ajutor în lupta împotriva terorismului, iar autoritățile ruse nu au nici o legătură cu acest lucru, mistificând în totalitate adevărul și încercând să ascundă, măcar la nivel de declarații oficiale, legătura dintre Kremlin și mercenarii neo-naziști ruși de la Wagner.
Realitatea, însă, este cu totul alta...
Nazistul Utkin, fondator al Grpului ”Wagner”, decorat de Vladimir Putin pentru curaj și eroism
Wagner este o formațiune paramilitară neoficială, ai cărei mercenari oferă servicii de securitate în mai multe țări din Africa. Potrivit unor rapoarte, aceștia au luat parte și la ostilități în Donbass, Siria, Libia și Sudan.
Dmitry Utkin este considerat fondatorul grupului de mercenari Wagner, personajul fiind veteran al ambelor războaie cecene și al operațiunilor rusești din Ucraina în 2014. Utkin slujit în GRU până în 2013, după care a comandat o unitate Spetsnaz, obținând gradul de locotenent colonel. În 2013 s-a alăturat grupului Moran Security și în 2014 și-a înființat propria formațiune paramiliară, numind-o după vechiul său indicativ de război, „Wagner”.
În 2016, Utkin a fost invitat la recepția Eroului Patriei de la Kremlin, unde a fost fotografiat în compania președintelui Vladimir Putin, purtând medaliile cu care a fost decorat. La acest eveniment au participat peste 300 de soldați și civili, care au „demonstrat curaj și eroism deosebit” și cărora li s-a mulțumit personal, pentru serviciul acordat, chiar de Putin. În cadrul recepției, Dmitry Utkin a fost distins, se presupune, pentru serviciile sale din Ucraina, cu Ordinul pentru Curaj (foto).
Înclinațiile ideologice naziste ale lui Utkin și ale multora dintre luptătorii Wagner sunt cunoscute de către cei care urmăresc activitatea mercenarilor ruși pe rețelele de socializare. Dovezi suplimentare ale tendințelor doctrinare ale fostului ofițer GRU au fost oferite publicului după ce, recent, o fotografie, care îl înfățișează pe Utkin afișându-și tatuajele naziste, a apărut pe conturile VK rusești și pe un grup de Telegram afiliat mercenarilor. În fotografie se pot identifica petlițele de guler naziste, cu șuruburi Waffen SS în stânga și rangul militar în dreapta, ambele tatuate deasupra claviculelor lui Utkin. Mai jos pe pieptul fostului ofițer GRU decorat de Putin, se poate vedea, de asemena tatuat, celebrul vultur cu zvastică al Celui de-al treilea Reich.
Pentru a fi înlăturate dubiile cu privire la identitatea personajului din fotografia postată pe rețele, instantaneul a fost comparat cu o mai veche fotografie de pașaport a lui Utkin, folosindu-se software-ul de recunoaștere facială Microsoft Azure. Programul în sine permite analiza comparativă a două fotografii și acordă o evaluare a probabilității ca două figuri, analizate din cadre diferite, să aparțină aceleiași persoane. Un scor peste 0,7 sugerează o probabilitate extrem de ridicată iar, în cazul lui Utkin, scorul acordat de Microsoft Azure a fost 0,71723.
Nazismul și fascismul rămân doar instrumente de propagandă pentru Putin
Finanțarea partidelor de extremă dreapta în Europa și recunoașterea, de către Rusia, a unor grupări paramilitare formate din aderenți ai mișcării naziste, ambele aruncă anatema asupra conducerii unei țări în care milioane de oameni au murit luptând cu naziștii în timpul celui de-al doilea război mondial. Folosit propagandistic și în cazul voluntarilor ruși trimiși în Donbas, împotriva „fasciștilor ucraineni”, sloganul ce amintește, la 76 de ani de la capitularea Germaniei hitleriste, de ”lupta împotriva fascismului”, rămâne doar o sintagmă goală de conținut. Iar în timp ce mercenarii ruși profanează casele și moscheile din zonele de conflict, vopsind pe pereți zvastici, rune SS și alte simboluri cu semnificație nazistă, participând la acțiuni în echipamente marcate în conformitate cu ideologia criminală, Vladimir Putin agită neobosit și demagogic, în ochii întregii lumi, steagul măreței națiuni ruse care s-a jertfit pe altarul luptei împotriva hitlerismului.