Prețurile la absolut toți combustibilii sunt la maxime istorice. Cum ar fi fost ca România să fi exploatat gazele din Marea Neagră și de șist, pentru a exporta gaz acum?


  • ACP
  • Oct 5, 2021 11:20
  • 2496
Prețurile la absolut toți combustibilii sunt la maxime istorice. Cum ar fi fost ca România să fi exploatat gazele din Marea Neagră și de șist, pentru a exporta gaz acum?

În timp ce Uniunea Europeană se pregătește de o iarnă complicată din cauza trecerii rapide a producției energiei electrice pe gaz natural și surse regenerabile, iar rezervele și livrările de gaz sunt insuficiente, ceea ce crescut abrupt prețul energiei electrice, prețul cărbunelui a ajuns de asemenea la prețuri record, ceea ce face ca folosirea din nou la capacitate mare a centralelor pe cărbune rămase în folosință să nu poată ajuta prea mult la scăderea prețurilor aferente energiei electrice și termice. 

Lipsa aprovizionării suficiente cu gaze naturale din partea Rusiei, principala țară furnizoare pentru blocul european, scăderea producției de energie electrică din surse regenerabile și decizia Chinei comuniste de a importa mai puțin cărbune din Australia au împins prețurile cărbunelui la noi maxime, a explicat luni Brian Ricketts, secretarul general al Asociației Europene pentru Cărbune și Lignit (EURACOAL). 

În prezent prețul cărbunelui a ajuns la 200 de dolari pe tonă în Europa, cel mai mare preț din ultimii 13 ani, în condițiile în care se aștepta ca o cerere mai mică de cărbune, datorată faptului că a început să se renunțe la acest combustibil, să ducă prețurile cărbunelui mult în jos, ceea ce l-ar fi făcut o variantă bună de combustibil de rezervă în caz de criză. 

Brian Ricketts a declarat însă că pe măsură ce s-a trecut din ce în ce mai mult la producerea energiei pe gaz natural „prețurile la carbon au crescut, ceea ce ar fi trebuit să reducă în mod normal cererea de cărbune și să crească cererea de gaz, dar dacă nu există suficient gaz, atunci toată lumea ajunge să plătească atât costuri mai mari pentru combustibil cât și pentru mai mult carbon”.

Ceea ce înseamnă că nu mai există variantă de rezervă pentru scăderea prețurilor la energia electrică. Cărbunele ar trebui să fie o marfă ieftină și, în mod normal, rezolvarea problemelor de aprovizionare ar fi trebuit să scadă prețul energiei electrice. Dar, „nu mai suntem într-o lume normală, deoarece cerințele de mediu, sociale și de guvernanță corporativă pentru companii fac ca marile companii miniere internaționale să nu mai învestească acum în cărbune”, a mai declarat Brian Ricketts – sursa AICI

Să ne imaginăm cum ar fi fost ca țara noastră să fi exploatat gazele din Marea Neagră și de șist, pentru a exporta gaz acum, când prețurile la absolut toți combustibilii sunt la maxime istorice și nu par să scadă prea curând. 

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.