În fața crizei de energie electrică și a unei ierni grele, Germania își învață cetățenii să se îmbrace gros în case și să se încălzească la lumânare


  • ACP
  • Oct 2, 2021 17:26
  • 27756
În fața crizei de energie electrică și a unei ierni grele, Germania își învață cetățenii să se îmbrace gros în case și să se încălzească la lumânare

În timp ce în unele zone din Europa începe să se vorbească deschis despre posibile întreruperi ale livrării de energie electrică și termică în iarna asta, autoritățile germane merg mai departe și publică un clip pentru populație în care explică cum să se încălzească și ce altceva să facă pentru a se descurca în caz de întrerupere a curentului electric și a căldurii în timpul iernii. 

În clipul apărut pe contul de Twitter al Oficiul Federal German pentru Protecția și Ajutorarea Populației (Bundesamt für Bevölkerungsschutz und Katastrophenhilfe - BBK) ne e înfățișată o femeie care îngheață la lumina lumânărilor, după care apare în casă îmbrăcată cu haine groase, eșarfă și mănuși. Clipul o arată apoi cum etanșează ferestrele cu folie de aluminiu pentru izolare și cum își face singură acasă o mică sobă dintr-un ghiveci pentru flori și câteva lumânări. 

Contribuabilii germani sunt astfel pregătiți pentru viitoarele probleme legate de alimentarea cu energie electrică și termică în cazul agravării crizei energetice în care pare să fi intrat Europa în toamna aceasta, pe fondul creșterii prețurilor la gaz în Europa, a rezervelor scăzute și a refuzului Moscovei de a face livrări de gaz suplimentare, în ciuda inaugurării conductei Nord Stream 2, care leagă Germania direct de Rusia. 

Cei de la Oficiul German BBK explică însă că energia electrică poate fi oprită și ca urmare a dezastrelor naturale, așa cum s-a întâmplat în timpul uraganului Ida în Statele Unite, deși este clar că principala cauză a unor eventuale întreruperi ale livrării de energie electrică este criza produsă de manevrele companiei ruse Gazprom, principala furnizoare de gaz pentru Europa, care vin după închiderea centralelor pe cărbune din majoritatea țărilor europene și trecerea rapidă pe energii renegerabile și centrale pe gaz, care nu fac față, cel puțin deocamdată, consumului Uniunii Europene. 

În același timp, meteorologii prezic că în iarna aceasta sunt posibile anomalii climatice în Europa din cauza schimbărilor climatice globale și a încetinirii curentului Gulf Stream din Atlanticul de Nord - sursa AICI

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.