Minciuni CRIMINALE. Iurie Reniță demolează fake news-urile Moscovei: după ce a înarmat până în dinți trupele din așa-zisa Transnistria, pe care o ocupă ilegal, Rusia e scandalizată acum de asistența militară pe care SUA o oferă armatei R.Moldova


Minciuni CRIMINALE. Iurie Reniță demolează fake news-urile Moscovei: după ce a înarmat până în dinți trupele din așa-zisa Transnistria, pe care o ocupă ilegal, Rusia e scandalizată acum de asistența militară pe care SUA o oferă armatei R.Moldova

O culme a ipocriziei și perversiunii: după ce a înarmat până în dinți regiunea transnistreană, iar armata rusească de ocupație se află ilegal pe teritoriul constituțional al R.Moldova, iată că acum Kremlinul se scandalizează, împreună cu oastea sa de strânsură de la Chișinău, de faptul că Statele Unite oferă asistență tehnică Armatei moldovenești. 

Cu alte cuvinte, asistența americană acordată Armatei moldovenești ar reprezenta un ”pericol” pentru regiune, în timp ce înarmarea ilegală de către Moscova a separatiștilor de la Tiraspol s-ar face, țineți-vă bine, ”în beneficiul păcii, stabilității și securității” în regiune. Aceasta în condițiile în care ocupația militară rusească din așa-zisa Transnistria reprezintă o mare rușine și o gigantică rană pe obrazul Europei. 

În acest context, fost deputat și fost ambasador al Basarabiei la București, domnul Iurie Reniță demolează fără menajamente, pe Facebook, toate aceste narațiuni rusești împroșcate acum mai abitir ca niciodată. Podul.ro vă prezintă declarațiile diplomatului: 

”Pentru a se reabilita în fața ‹departamentului moldovenesc› de la Kremlin, urmare a înfrângerii zdrobitoare la prezidențialele din noiembrie 2021, precum și pentru milioanele de euro, pompate prin Bahamas și prin diverse ‹kulioace› diplomatice către Igor Dodon și PSRM, cu scopul de a menține în continuare Republica Moldova în sfera exclusivă a intereselor Rusiei, conservele rusești de la Chișinău alimentează, din nou, MID-ul de la Moscova (Ministerul de Externe) cu pericolul invaziei americane. 

După ce a înarmat până în dinți regiunea separatistă transnistreană, iar armata rusească de ocupație se află ilegal pe teritoriul nostru, Moscova este revoltată de asistența tehnică americană de ultimă oră, destinată Armatei noastre Naționale pentru operațiunile de menținere a păcii.

Conform rușilor, ceea ce-i asistență americană pentru Chișinău e un pericol pentru securitatea regională, iar înarmarea forțelor militare transnistrene de către Moscova ar în ‹beneficiul păcii, stabilității și securității› în regiune. Nimic nou: abordare perfect rusească!

De altfel, Armata Națională a Republicii Moldova supraviețuiește de ani buni grație consistentei asistențe financiare americane prin intermediul programelor de milioane de euro de la partenerii noștri bilaterali și euro-atlantici. Este foarte clară atitudinea MID-ului rusesc față de asistența americană: nu cumva Armata Națională a Republicii Moldova să-și consolideze profesionalismul și capacitățile sale de apărare și să ajungă la nivelul forțelor militare separatiste transnistrene, susținute militar și financiar de către Federația Rusă.

De vreme ce Federația Rusă, oficial, ‹respectă suveranitatea, independența, neutralitatea și integritatea teritorială› a Republicii Moldova, Kremlinul trebuie să recunoască, deopotrivă, că statul moldovenesc are dreptul exclusiv și suveran să-și stabilească partenerii săi de colaborare și politica sa externă conform intereselor sale naționale (dacă respectăm principiile dreptului internațional și nu doar le declarăm!). 

Oare această abordare nu face parte din ‹politica externă echilibrată› a Federației Ruse față de Republica Moldova, susținută cu atâta vehemență și demagogie de conservele rusești de la Chișinău?”

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.