Operatorul de stat EirGrid din Irlanda, care se ocupă de transportul și distribuția energiei electrice, a anunțat că pentru anii care urmează țara va face față unui deficit de energie, din cauza tranziției pe care o parcurge sistemul național de producere a acesteia.
În prezent, în Irlanda, mai mult de 40% din electricitate este generată din mijloace regenerabile, în special din energia eoliană, iar planul de acțiune climatică al Guvernului de la Dublin prevede ca până în 2030 această proporție să ajungă la 70%.
Între timp, centralele vechi care produc energie electrică arzând cărbune sunt eliminate treptat, iar centralele cu gaz sunt modificate să funcționeze în moduri pentru care nu au fost proiectate, cu scopul de a răspunde mai repede la nivelurile fluctuante ale energiei eoliene. Acest lucru a dus la o uzură mai rapidă a centralelor pe gaz existente, iar până la construcția unora noi, mai flexibile și mai adaptate cerințelor actuale, mai durează. Deocamdată două centrale pe cărbune și petrol, care urmau să fie închise din cauza reglementarilor privind emisiile de carbon, au primit un mandat temporar pentru producerea în continuare a energiei electrice.
Deși se așteaptă ca în anii următori mai multe parcuri eoliene offshore să ajungă să genereze mai multă energie electrică, MaREI Center for Marine and Renewable Energy a arătat deja într-un raport de anul trecut că și după atingerea tuturor obiectivelor în materie de energie regenerabilă, în 2030, Irlanda va depinde în continuare de arderea a 80% din gazul pe care îl arde astăzi din cauza creșterii cererii de energie cauzată, printre altele, de utilizarea încălzirii cu pompe de căldură electrice a caselor și a creșterii numărului de vehicule electrice.
Vorbind miercuri la radio RTÉ, ministrul Mediului, Climei și Comunicațiilor, Eamon Ryan (foto 1), a declarat că Guvernul irlandez nu ar putea fi "absolut sigur" că nu vor exista întreruperi de curent în această iarnă, "iar iarna aceasta și iernile care vor urma vor fi dificile".
Iar toate acestea, care ne amintesc de perioada sărăciei lucie a anilor '80 de la noi, se întâmplă într-una din țările europene bogate, cu un nivel de trai peste media europeană, numai din cauza noii politici ecologice impuse de la Bruxelles. (sursa: AICI)